PRESENT I FUTUR DE LA IDENTITAT DIGITAL

Els mecanismes d’identitat actuals són fràgils. Les identitats són cada vegada més fàcilment falsificables, fins i tot les més complexes. Però les lleis se sustenten sobre la identitat. Mentre les lleis es construeixin partint de les identitats de les persones i no les persones en si mateixes estem condemnats a un futur incert. L’ADN, o la seva empremta, és, potser, l’única excepció. Però serà tot un repte tècnic i social implementar aquest mecanisme que necessitarà molta educació, transparència i confiança.

Així com ha ocorregut amb internet, i ja veurem si amb el mateix bitcoin, la idea d’identitat autogestionada s’està convertint, fins i tot abans de ser realitat, en un component més d’aquell futur distòpic, controlat pel comerç i els governs, al qual semblem dirigir-nos sense remei. On les discriminacions positives, la falsa seguretat i aparença de privacitat són el menor dels problemes…

… I quan tots tinguem una cartera digital en un xip sota la pell pensarem: “seria genial que les credencials no només fossin verificables, sinó intel·ligents…” Aquestes credencials intel·ligents podrien demostrar diferents estats basats en la posició geogràfica actual, les dades biomètriques o qualsevol altra dada de l’usuari… Així podríem tenir una credencial intel·ligent “passaport de vacuna”, que basant-se en la nostra localització i el tipus i data de les vacunes que ens hagin subministrat, avisarà directament les autoritats competents per prendre mesures correctives… o activarà la càpsula subcutània somnífera d’immobilització que tots portarem implantada per la nostra seguretat…

Com ha ocorregut amb internet, i ja veurem si amb el propi bitcoin, la idea d’identitat autogestionada s’està convertint, fins i tot abans de ser realitat, en un component més d’aquell futur distòpic, controlat pel comerç i els governs, al qual semblem dirigir-nos sense remei. On les discriminacions positives, la falsa seguretat i aparença de privacitat són el menor dels problemes…

Necessitem un sistema d’identitat global, que garanteixi la seguretat, privacitat i estabilitat a llarg termini, que s’adeqüi a les diferents tradicions i cultures humanes d’identitat.


Veure l’article complert aquí: https://espublicogestiona.cat/presente-y-futuro-de-la-identidad-digital/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: