TAXES DE RESIDUS JUSTES. LA PROVA PILOT A GIJÓN AMB MÀQUINES EXPENDEDORES I BOSSES AMB CONTROL D’USUARI SUMINISTRADES PER ALQUIENVAS.

Des de primers d’aquest any i fins al juny, un projecte pilot d’Emulsa, Empresa Municipal de Serveis de Medio Ambient Urbà de Gijón, anomenat «¿Separa más y paga menos?» estudia la viabilitat d’una taxa de residus més justa. En concret, la prova pilot s’està desenvolupant als barris del Polígono i La Arena i es du a terme amb màquines expenedores i bosses amb control d’usuari subministrades per l’empresa lleidatana Alquienvas Group, a banda d’una aplicació mòbil i campanyes de conscienciació.

Aquest projecte, finançat per Interreg Europe, pretén marcar un abans i un després en el sistema de tarifació del servei de gestió de residus de Gijón. Consisteix en estudiar la viabilitat d’implementar un sistema de pagament en funció de la generació i separació de residus de la llar per tal que quan menys generin els ciutadans i més separin menys paguin. També s’estudiaran altres models tarifació alternatius, com sistemes de bonificació als ciutadans que incentiven la prevenció de residus i la seva correcta classificació.
Fins ara, en aquesta ciutat, totes les llars abonen anualment 69 € de la taxa de residus, import que no depèn ni de la quantitat de deixalles generades ni dels residus que es separin. De fet només un 37% dels residus s’estan separant correctament a la ciutat quan l’objectiu fixat per la Unió Europea marcava arribar al 50% al 2020 i al 55% al 2025. És per això que Emulsa ha posat en marxa aquest projecte pilot per tal d’avançar cap a una taxa més justa.
L’objectiu de la nova taxa és :
• Beneficiar econòmicament a qui separa per a reciclar.
• Adaptar-se a la mida i hàbits de cada família.
• Ajudar a complir amb els objectius europeus de reciclatge.
Què analitza el projecte:
• Les barreres tecnològiques, socials i econòmiques i les solucions per a la implantació d’una taxa més justa.
• Els residus generats a les llars en relació amb el residu generat en comerços o indústries, així com el cost actual i previsible a mitjà termini.
• La generació i separació de residus per tipologia de la llar.
• Possibles bonificacions futures en funció de les característiques de la unitat familiar.
Com es mesuren els residus?
El sistema actual de contenidors col·lectius sense identificació d’usuari no permet conèixer les quantitats generades per cada família.
La quantitat de residus dipositats es mesurarà al llarg del projecte pilot per dues vies:
• Pel nombre de bosses retirades als punts de subministrament als barris del Polígon i l’Arena.
• Pel nombre de bosses dipositades a cada contenidor, declarades per les famílies voluntàries a través de l’APP del projecte o de la targeta calendari facilitada.
Aquestes bosses es donen en mà en comerços col·laboradors i associació de veïns.

També es poden obtenir a través de màquines expenedores que faciliten rotlles de 20 bosses després d’haver llegit amb l’aplicació mòbil un codi QR. Són de color blanc per reciclar la matèria orgànica, de color groc per als envasos i negres per la fracció resta.
A través de la APP els ciutadans poden, a banda de fer el registre de les bosses adquirides i depositades, obtenir informació i estadístiques sobre l’evolució de la seva generació de residus i els seus hàbits de separació. Per altra banda Emulsa podrà estudiar la viabilitat de la implantació d’una nova taxa més justa.
La importància de la participació ciutadana
Per a l’èxit del projecte resulta fonamental la participació activa dels ciutadans de Gijón.
Els participants al projecte reben informació i poden resoldre dubtes sobre:
• Els residus generats a la llar i la comparació amb la mitjana del municipi.
• Quants residus separen correctament per reciclar.
• Els costos i els estalvis ambientals i econòmics derivats de la gestió dels seus residus.
• Com millorar la separació.

Les primeres dades
El projecte pilot ja s’ha presentat a més de 2.000 persones, de les quals han estat inscrites més de 750 famílies. Entre tots els voluntaris també hi ha ciutadans que resideixen fora d’aquests dos barris, que han mostrat el seu interès igualment per participar-hi.
Sembla ser que la majoria dels participants estan compromesos amb la separació a casa perquè, de mitjana, un 70% de les escombraries dipositades són d’envasos lleugers i d’orgànica (22,9% d’envasos lleugers i 47,1% d’orgànica). un 30% de residus no reciclables.
Per altra banda, aquests voluntaris veuran premiat el seu esforç amb sorteigs, que es faran optant a vals descompte, entrades i molts altres premis.
Per a més informació o per contactar amb Alquienvas Group
