ELS PROTOCOLS ACTUALS SÓN INSUFICIENTS PER REDUIR LES “BAIXES” CAUSADES PER LA VARIANT ÒMICRON

L’arribada de la nova variant del virus de la COVID-19, Òmicron, ha posat de manifest que la pandèmia encara està lluny d’arribar al final. Les vacunes estan aconseguint evitar moltes de les morts i hospitalitzacions associades a la malaltia, però l’enorme infectivitat de la nova variant fa que molts individus es contagiïn i puguin contagiar-ne d’altres. Les persones que pertanyen als grups de risc: majors, immune deprimides, diabètiques, amb malalties greus o no vacunades, per exemple, continuen tenint un risc molt alt de patir complicacions severes. A més, l’augment incontrolat del nombre de baixes per malaltia i les restriccions imposades per les autoritats sanitàries estan fent efecte en l’economia de molts negocis.

Gairebé dos anys després de l’inici de la pandèmia, els protocols de protecció en espais interiors segueixen sent pràcticament els mateixos i es basen principalment en el rentat de mans, l’ús de màscares i el manteniment de la distància social. Ara, però, sabem que el virus es transmet principalment a causa dels aerosols que poden romandre suspesos a l’aire interior d’espais tancats durant llargs períodes de temps. Es tracta, doncs, d’un mecanisme molt similar al que presenten el refredat comú i la grip. Aquest mecanisme de transmissió fa que les mesures més importants per lluitar contra el coronavirus siguin la ventilació i la desinfecció de l’aire interior.

Però n’hi ha prou amb obrir les finestres? és la ventilació natural la millor estratègia? La resposta és no. En primer lloc, perquè, sobretot als grans nuclis de població urbans, l’aire exterior pot estar igual o més contaminat que el present en ambients interiors. El contacte diari amb aquests contaminants pot provocar severes afeccions respiratòries, cefalees i, fins i tot, minvar el desenvolupament pulmonar i cognitiu dels nens. I, en segon lloc, perquè aquesta estratègia té un impacte molt elevat a l’eficiència energètica dels edificis i al confort tèrmic dels usuaris. Si a tot això sumem el constant increment del preu de l’electricitat, es posa de manifest la necessitat d’apostar per tecnologies de ventilació mecànica que ens permetin augmentar l’eficiència energètica i aconseguir espais interiors segurs.

La implantació de sistemes de ventilació i desinfecció de l’aire a l’interior dels edificis és l’única mesura que assegura una disminució real del nombre de contagis. Estudis realitzats per científics de la Universitat de Colorado [1], liderats pel professor espanyol José Luis Jiménez, han demostrat que la implementació de sistemes de ventilació i desinfecció de l’aire interior permet reduir la probabilitat de contagi fins a un 40%, fins i tot a sales amb aforament complet. És a dir, que la ventilació i la purificació de l’aire són mesures més efectives pel control de la pandèmia que la reducció d’aforaments.

El tractament d’ambients interiors a locals i edificis ha de basar-se en una ventilació mecànica amb aire fresc, correctament filtrat i degudament desinfectat. En aquells locals on no sigui viable la instal·lació de sistemes de ventilació amb aire exterior, o que aquesta sigui insuficient, la utilització d’equips de purificació portàtils pot ser una bona alternativa. Aquests equips estan dissenyats per recollir l’aire a l’interior d’una estada i tornar-lo net, desinfectat i lliure de perill. Això és possible gràcies a la combinació adequada de tecnologies de filtració, com els filtres HEPA, i de desinfecció, com ara la radiació UVc o l’oxidació fotocatalítica (PCO).

D’aquesta manera, les instal·lacions de ventilació juntament amb els purificadors portàtils o les unitats purificadores de sostre, per la seva fàcil instal·lació, es converteixen en una solució a la necessitat de garantir un aire sa i evitar la propagació de contagis en espais tancats.

La implantació de sistemes de tractament de l’aire ha de ser una prioritat en la lluita contra la pandèmia, per aconseguir espais segurs i per permetre a locals d’oci, oficines i comerços seguir amb la seva activitat diària sense necessitat de reduir-ne els aforaments.

A més, SODECA IAQ, com a divisió especialitzada en qualitat de l’aire interior de SODECA, ofereix la possibilitat d’analitzar la qualitat de l’aire de l’entorn i oferir un diagnòstic personalitzat, amb la solució tècnica més adequada per a cada projecte de ventilació.

Autor: Carlos Martínez, tècnic especialista en qualitat de l’aire interior de SODECA IAQ

Si vols més informació o contactar amb SODECA

REFERÈNCIES

[1] https://cires.colorado.edu/news/covid-19-airborne-transmission-tool-available

Per a més informació https://www.sodecaiaq.com/analisis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: