LA PLANIFICACIÓ EN LA CONTRACTACIÓ COM A MECANISME IMPRESCINDIBLE PER A GESTIONAR ELS FONS NEXT GENERATION

El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) és l’instrument principal de finançament del Pla Next Generation EU (Pla de recuperació de la Unió Europea). La seva aplicabilitat i el compliment de les seves condicions temporals poden complicar el dia a dia dels gestors o beneficiaris, afegint càrregues de treball addicionals a la planificació de la contractació ordinària de l’Entitat.

L’article 28. 4t de la LCSP diu que: “Les entitats del sector públic programaran l’activitat de contractació pública, que desenvoluparan en un exercici pressupostari o períodes plurianuals i donaran a conèixer el seu pla de contractació anticipadament mitjançant un anunci d’informació prèvia previst a l’article 134 que almenys reculli els contractes que quedaran subjectes a una regulació harmonitzada”.

L’article 73. 1r del Reial decret 1098/2001, de 12 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament general de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques preveu que: “Els expedients de contractació s’iniciaran per l’òrgan de contractació determinant la necessitat de la prestació objecte del contracte, bé per figurar aquesta en plans prèviament aprovats o autoritzats, bé per estimar-se singularment necessària”.

En la línia d’allò que ja s’esmenta en la pròpia Exposició de Motius de la LCSP és imprescindible dissenyar un sistema de contractació pública més eficient, transparent i íntegre, mitjançant el qual s’aconsegueixi un millor compliment dels objectius públics, tant a través de la satisfacció de les necessitats dels òrgans de contractació, com mitjançant una millora de les condicions d’accés i participació a les licitacions públiques dels operadors econòmics, i, per descomptat, a través de la prestació de millors serveis als usuaris dels mateixos. La planificació de la gestió de la contractació pública passa a ser un aspecte clau.

En aquest sentit s’ha de considerar que per aquests propers anys, les càrregues de treball addicional que compararan l’aplicabilitat dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència com a instrument de finançament del Pla Next Generation EU suposaran pels òrgans gestors i/o beneficiaris, afegits a les càrregues ordinàries de les entitats en matèria de contractació, tot afegint el plus de responsabilitat inherent a la gestió de fons europeus.

Els ens del Sector Públic han de programar anualment la gestió de la contractació pública. El pla anual hauria de tenir una doble finalitat: Per una banda, assegurar la gestió en termini dels contractes que calen per atendre les necessitats existents i, per altra, implementar una dinàmica o cultura de millora contínua en la gestió de la contractació pública per evitar errades d’operativa ordinària de les entitats, augmentar l’eficàcia i l’eficiència del procés; solucionar problemes; preveure i eliminar riscos potencials…

Si bé la programació de la gestió de les licitacions pot resultar senzilla, la planificació de millores integrals en la gestió de la contractació pública és una activitat complexa que necessita personal capacitat per això. Calen coneixements i aptituds directives en el personal responsable de la gestió de la contractació pública, professionalitzant el personal que gestiona la contractació pública.

Autor: Marcos Sánchez
Faura – Casas

Si vols més infromació o contactar amb Faura-Casas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: