SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM DE 21 DE JUNY DE 2021 (STS 2757/2021) EN RELACIÓ AMB ELS CRITERIS DE SOLVÈNCIA EN ELS CONTRACTES PÚBLICS

La Sentència versa en relació amb si en un procediment públic per a la contractació de serveis, quan la licitadora és una Unió Temporal d’Empreses, només cal que un dels integrants de la mateixa compleixi els requisits de solvència tècnica exigida, acumulant entre els seus membres, o si, la solvència és exigible de forma individual a cada un dels integrants de la Unió Temporal d’Empreses.

La Sentència recorda que la normativa en matèria de contractació pública té entre els seus fins el d’afavorir la lliure concurrència i facilitar l’accés als procediments de contractació. Precisament per això, es preveuen mecanismes per tal que les empreses puguin integrar o sumar les seves capacitats, o bé utilitzar mitjans aliens a la pròpia empresa.

El fet d’agrupar o acumular les capacitats i experiències no exclou que en determinats casos l’objecte del contracte o les especificitats d’aquest “facin necessari que la convocatòria inclogui els requeriments de titulació, d’experiència o de capacitat tècnica que en cada cas es considerin necessaris i respecte dels quals no hi caben aquelles formes d’agrupació o acumulació; sobretot quan s’estableixen no ja com a aspectes o elements susceptibles de valoració sinó com a veritables requisits per a l’admissibilitat de la sol·licitud”.

Es preveu a la Sentència que la limitació de la possibilitat d’agrupar o acumular les capacitats i experiències ha de ser aplicada de manera restrictiva, i ha de ser examinada i valorada a la llum del principi de proporcionalitat, sense ser acceptables exigències que resultin injustificadament costoses, o que no estiguin adequadament motivades atenent a les circumstàncies del cas.

En el cas concret el TS estima que no hi ha cap raó que justifiqui que el requisit d’experiència estableix el PCAP s’ha de considerar referit de forma individualitzada a cadascuna de les empreses que integren la unió temporal i que aquestes empreses no puguin sumar les seves capacitats.


Autor: Marcos Sánchez
Faura-Casas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: