LA IDENTITAT DIGITAL DEL FUTUR. QUI HA DE CONTROLAR LES DADES PERSONALS, L’ADMINISTRACIÓ O NOSALTRES?

Ens preguntem: Com serà la Identitat Digital del Futur? Les dades han de ser nostres o de l’administració?

Actualment els usuaris són manipulats algorítmicament pels més grans licitadors (Governs, Facebook, Linkedin, Amazon, etc…). Aquest fet provoca que les nostres dades estiguin en llocs ideals per als pirates informàtics que vulguin explotar les credencials dels usuaris per robatori d’identitat.

La identitat digital autosobirana, Self-sovereign Identities (SSI) ,és un concepte sorprenent que dona el poder de gestionar i compartir dades personals al titular de la identitat. La gent comença a adonar-se del valor de les seves dades personals, i amb la introducció de SSI, hi ha una solució per recuperar el control sobre les dades de les persones.

Sembla de calaix que tant empreses com ciutadans siguem qui controlem les nostres dades, sense la necessitat de proveïdors centrals d’identitat i registres de grans empreses tecnològiques o institucions governamentals, i en tot cas, que cadascú de nosaltres les pugui cedir. Caldria recuperar el control per part de l’usuari sobre dades importants com les relacionades amb el treball o l’àmbit sanitari. I com? Per exemple, en lloc d’iniciar la sessió amb LinkedIn (i cedir totes les nostres dades), es pot utilitzar una cartera SSI vinculada als nostres diplomes, certificats, avaluacions, etc. A nivell de les nostres credencials de salut per exemple, actualment Salut té les nostres dades. Però, i si les tenim nosaltres i tant l’assistència mèdica pública o privada, nacional o internacional, les pot consultar? Cal un empoderament per part del ciutadà de les seves dades. Tothom ha de poder controlar les seves pròpies dades sense intermediaris.

Per altra banda, perquè SSI tingui èxit, cal interoperabilitat entre totes les xarxes i carteres SSI * (blockchain i no blockchain). Sense això, les solucions SSI continuen sent “locals”. A llarg termini tothom ha de poder utilitzar SSI a la seva manera. Triar la seva pròpia cartera i no tenir problemes de connexió i interoperabilitat. Una cartera ha de ser fàcil d’utilitzar i ha de poder connectar-se amb diferents protocols.

Segurament d’aquí uns anys, tindrem una infraestructura SSI, que serà agnòstica per a proveïdors, fàcil de connectar i que els governs, les organitzacions i els individus utilitzaran per transaccions en línia.

VIDchain, La identitat autosobirana descentralitzada (SSI) catalana

Des del començament de la revolució en línia, la validació segura de la identitat real de les persones a l’entorn digital s’ha presentat com un problema, tant per als usuaris, que han vist eliminada la seva privacitat i control sobre les seves dades personals com per a les empreses, que pateixen constantment el cost de la identificació ineficient i les reiterades violacions de la seguretat.

Però per l’empresa catalana Validated ID, tot el que està relacionat amb la identitat digital no és cap problema ja que, des de fa més de 10 anys, ofereix solucions de seguretat digital com ara les signatures electròniques biomètriques o remotes. Ara, s’ha plantejat un nou repte, i amb VIDchain, ofereix una identitat autosobirana descentralitzada (SSI) basada en Blockchain, ajudant les persones a recuperar el control sobre la seva identitat digital i facilitant l’accés segur dels usuaris als serveis en línia. La seva solució per a la validació d’identitats i atributs digitals, que funciona d’acord amb el GDPR (Reglament general de protecció de dades) i amb impacte en els processos d’incorporació de clients, KYC i AML, ha estat guardonada amb el primer lloc a l’accelerador de Cuatrecasas i Telefónica i també primer lloc al concurs de projectes d’Alastria Open Call Cataluña, líder del consorci per Blockchain a Espanya. Actualment, l’empresa està treballant amb socis nacionals i internacionals com Sovrin, DIF i Alastria amb l’objectiu de crear un ecosistema obert d’identitat descentralitzada accessible per a tothom.

Per a més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: