MARQUESINES FOTOVOLTAIQUES PER AUTOCONSUM. EL CAS DE BANC SABADELL.

Banc Sabadell ha implementat en el seu centre corporatiu de Sant Cugat de Vallès (CBS), el més gran de la corporació, una instal·lació fotovoltaica per a autoconsum de 444 kWp amb la qual pretén generar energia neta per abastir els consums energètics, reduint així la petjada ecològica del complex. Aquesta instal·lació s’ha ubicat en els diferents edificis que componen el centre: sobre l’edifici central, sobre l’auditori i sobre noves marquesines fotovoltaiques a la zona d’aparcament per a empleats.

Situació inicial


El projecte respon als compromisos de Banc Sabadell per alinear la seva activitat de negoci amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l’empresa en sintonia amb les disposicions de l’Acord de París per a la lluita contra el Canvi Climàtic. Es caracteritza per la necessitat de cobrir les 128 places de l’aparcament exterior amb una solució estètica de marquesina fotovoltaica que disposi un ombrejat continu i permeti rendibilitzar aquesta superfície amb la generació fotovoltaica dels 321,6 kWp equivalents. Per això es compta amb CIRCUTOR, empresa líder eficiència energètica i en el disseny, certificació i fabricació de marquesines solars fotovoltaiques, i amb SUD Renovables, líder a autoconsum industrial a Catalunya, que ha estat el responsable de l’execució clau en mà de el projecte.

Després de l’aprovació al nostre país de el Reial Decret 244/2019, poder generar l’electricitat que consumeix un mateix edifici mitjançant l’autoconsum fotovoltaic és una solució viable tècnica, econòmica i administrativament. És per això que cada vegada més empreses es decanten per aquest tipus d’inversions que ofereixen una rendibilitat assegurada i redueixen part dels seus costos operatius fixos derivats de la factura de la llum.

Marquesina solar fotovoltaica PVingPark


La gamma de marquesines fotovoltaiques PVingPARK de CIRCUTOR està especialment dissenyada per a la integració i muntatge mecànic dels mòduls FV, garantint una coberta uniforme i impermeable, la canalització de tot el cablejat elèctric i la certificació estructural de càrregues segons requisits de Codi Tècnic d’Edificació ( CTE). A més permet integrar en la pròpia estructura els carregadors per a vehicle elèctric de Circutor, unificant en una mateixa estructura la recàrrega i la generació fotovoltaica, la qual cosa no es requereix en aquest cas ja que Banc Sabadell disposa de pals de recàrrega externs Circutor instal·lats prèviament per proveir la seva flota de vehicles elèctrics.

Per poder dur a terme amb èxit els objectius marcats per Banc Sabadell, CIRCUTOR subministra una solució de marquesina adequada a la configuració de places, requisits estètics i tècnics de l’emplaçament. Per a això es projecta el model de marquesina doble PVS4 el qual permet cobrir dues fileres de vehicles optimitzant l’estructura i maximitzant la superfície de generació fotovoltaica:

Dimensions model marquesina doble PVS4 CIRCUTOR

Un cop definit el model s’estudien les càrregues climàtiques de l’emplaçament i límits d’ús per a determinar les configuracions òptimes per a la seva implementació. Cal tenir en compte que en funció de les càrregues de vent, neu i de el grau d’aspror definit per l’entorn, les configuracions amb passos entre peu (D) de 7,5 m no siguin prou resistents i es requereixin passos a 5 m , o bé una solució intermèdia mitjançant la combinació de trams de 7,5 + 5m.

Mapa Zones de Vent a Espanya (esquerra) i definició grau Aspror segons CTE (dreta), segons CTE

Paràmetres de l’emplaçament


Paràmetres de l’emplaçament per a la configuració:


• Ubicació: Carrer de Sena, 12, 08174 Sant Cugat del Vallès, Barcelona
• Zona de Vent segons Codi Tècnic Edificació (CTE): Zona C (Vb = 29 m / s)
• Zona climàtica de Neu segons Codi Tècnic Edificació (CTE): Zona 2
• Grau d’aspror (Entorn) segons Codi Tècnic Edificació: Zona III “Àrees amb vegetació baixa, com herba o gespa i obstacles aïllats (arbres, edificis) amb separació de al menys 20 vegades l’altura de l’obstacle”.
• Pas entre peus (D): trams de 7,5 + 5 m alternat

Configuració de la solució


CIRCUTOR configura finalment la solució mitjançant un total de cinc marquesines model PVS4 per a una potència total de 321,6 kWp:


• 2 ut. Marquesina PVS4 M36T (45m) de 36 places (18 + 18) per 270 mòduls FV
• 1 unitat. Marquesina PVS4 M28T (35 m) de 28 places (14 + 14) per 210 mòduls FV
• 1 unitat. Marquesina PVS4 M20T (25 m) de 20 places (10 + 10) per a 150 mòduls FV
• 1 unitat. Marquesina PVS4 M8T (10 m) de 8 places (4 + 4) per a 60 mòduls FV

Subministrament de material CIRCUTOR

CIRCUTOR ha efectuat el subministrament de el següent material i serveis associats:


• 5 x Marquesines PVingPARK model PVS4 per a un total de 128 places i 321,6 kWp
• 960 x Mòduls FV de 335 Wp de tecnologia monocristalina HalfCell (120) de dimensions compatibles per a la marquesina
• Servei de Muntatge Mecànic de la marquesina i mòduls FV
• Servei d’Enginyeria per a càlcul de reaccions transmeses a fonament i proposta de dimensionament de sabates per a diferents opcions de terreny.

Empreses col·laboradores


Per a la consecució total de el projecte CIRCUTOR ha col·laborat amb les següents empreses:


• Sud Renovables

RESULTATS


Un cop finalitzat el projecte s’esperen aconseguir els següents resultats:


• Previsió d’estalvi energètic: 5-6% del consum total
• Producció d’energia estimada anual (444 kWp): 586,594 MWh / any, equivalent a el consum mitjà anual de 200 llars.
• Reducció emissió de CO2: 364 tones / any.
• Generació d’energia fotovoltaica diària suficient per a permetre la recàrrega de vehicles elèctrics que cobreixin distàncies de fins a 10.600 km / dia amb energia lliure d’emissions.
• Retorn sobre la inversió (ROI): 12 anys

Per a més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: