GUIA SOBRE L’APLICACIÓ D’INGRESSOS A LES FINALITATS FUNDACIONALS

Les fundacions i les associacions d’utilitat pública són entitats jurídiques sense afany de lucre que, o bé tenen afectat el seu patrimoni i rendiments a la realització d’activitats d’interès general, o bé les seves activitats estan destinades a fomentar-lo.


Amb l’objectiu d’impulsar i fomentar l’activitat que desenvolupen en benefici de l’interès general i tenint en compte l’absència d’afany de lucre, aquestes entitats disposen de determinats beneficis fiscals, alhora que gaudeixen d’un règim fiscal que fomenta l’activitat de mecenatge. Aquest marc fiscal més favorable comporta el compliment d’un seguit de requisits, entre els quals s’inclou destinar almenys el 70 % dels ingressos nets al compliment de les finalitats fundacionals i associatives. El compliment d’aquest requisit s’ha d’incloure en la memòria dels comptes anuals.

Amb la finalitat de donar suport a aquestes entitats a l’hora d’elaborar els càlculs que determinen el compliment d’aquest requisit normatiu, la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha publicat la Guia sobre l’aplicació d’ingressos a les finalitats fundacionals. Metodologia per al càlcul del percentatge amb un annex amb exemples pràctics de com aplicar-ho i una plantilla d’elaboració en Excel.

Aquesta guia està especialment destinada a les fundacions inscrites al Registre de fundacions de la Generalitat de Catalunya, atès que el Codi civil de Catalunya estableix el compliment d’aquest percentatge pel que fa a les competències del Protectorat, essent una eina d’ajuda a l’hora d’elaborar els càlculs que determinen el compliment d’aquest requisit normatiu, i en què s’hi exposa el marc metodològic i els diferents criteris d’aplicació, d’acord amb els objectius següents:

  1. Establir un seguit de criteris i bones pràctiques que permetin assolir una homogeneïtat metodològica.
  2. Reduir els requeriments administratius i les càrregues administratives de les entitats.
  3. Incentivar les entitats a revisar la seva tipologia de despeses.

    Guia sobre l’aplicació d’ingressos a les finalitats fundacionals. Metodologia per al càlcul del percentatge [239,98 kB ]
    Càlcul de l’aplicació obligatòria del percentatge legalment establert a les finalitats fundacionals. Exemples pràctics [282,56 kB ]
    Plantilla per al càlcul [23,54 kB ]

Font: Ferran Julià. Departament Fiscal. Faura-Casas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: