“NEXT GENERATION EU”: EL REPTE DE LES ADMINISTRACIONS LOCALS I DEL QUE DEPENEM

El nou Fons de Recuperació Next Generation EU permetrà a Espanya mobilizar un volum d’inversió sense precedents que permetrà no només superar la crisi i la recuperació de feina sinó també modernitzar l’economia sota 4 eixos transversals:

-transició ecològica
-transformació digital
-igualtat de gènere
-cohesió social i territorial

Aquest Fons, permetrà a Espanya obtenir finançament fins a 140.000 milions dels quals al voltant de 72.000 milions se desemborsaran en forma de transferències i la resta a través de préstecs.

El Pla s’articularà amb l’execució dels fons estructurals previstos per al conjunt del període 2021-2027. Els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021 incorporaran una suma de 27.000 milions d’euros amb càrrec a les transferències previstes del pressupost UE a través dels nous instruments de finançament i, en particular, el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (Recovery and Resilience Facility) i REACT-EU.

Aquest Pla girarà al voltant de deu polítiques palanca de reforma estructural per a un creixement sostenible i inclusiu:

1.Agenda urbana i rural i lluita contra la despoblació.
2.Infraestructures i ecosistemes resilients.
3.Transició energètica justa i inclusiva.
4.Una administració per al segle XXI.
5.Modernització i digitalització de el teixit industrial i de la PIME, recuperació del turisme i impuls a l’emprenedoria.
6.Pacte per la ciència i la innovació. Reforç a las capacitats del sistema nacional de salut.
6.Pacte per la ciència i la innovació. Reforç a les capacitats de el sistema nacional de salut.
7.Educació i coneixement, formació contínua i desenvolupament de capacitats.
8.Nova economia de les cures i polítiques d’ocupació.
9.Impuls de la indústria de la cultura i l’esport.
10.Modernizació del sistema fiscal per a un creixement inclusiu i sostenible

Un repte per a les administracions locals

Les entitats locals tenen una participació activa tant en la proposta com en el desenvolupament dels projectes. Des d’Ajuntament Impulsa mirarem d’anar seguint aquests temes que realment són transcendents per a tots.

A dia d’avui constatem, però, que alguns experts amb esperit crític, com Rafael Jiménez Asencio, jurista i professor universitari, apunten que cal una reforma en profunditat del sistema administratiu de gestió que col·lapsa a les organitzacions públiques. Jiménez, diu “que es tracta d’una decisió política de primera importància ja que ara cal, més que mai, eficiència de les entitats locals per gestionar aquesta gran quantitat de fons”.

Per la seva banda Concepción Campos Acuña, Doctora en Dret, Directiva Pública Professional i Acadèmica, parla de la norma de revolució administrativa, Real Decreto-ley 36/2020, de 30 de diciembre, por el que se aprueban medidas urgentes para la modernización de la Administración Pública y para la ejecución del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia , explicant el què inclou però també posant en evidència el que no inclou: com mecanismes concrets de rendició de comptes.

Així doncs l’administració ha de poder estar a l’alçada i ser capaç de tirar endavant els projectes vinculats a aquests Fons Next Generation, perquè d’això en depèn bona part del nostre futur. Som-hi!

Maite Vigueras
Fundadora/CEO Ajuntament Impulsa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: