ELS PLANS LOCALS DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA POST COVID-19 I LA SEVA IMPORTÀNCIA CABDAL

La planificació estratègica a totes les escales de l’Administració s’ha situat al centre de la reactivació econòmica. Així, el món local es troba immers en una veritable onada d’anàlisis, disseny i implementació de mesures per donar resposta a la crisi derivada de la COVID-19.

Des que el dia 11 de març de 2020 la Organització Mundial de la Salut decretés la pandèmia internacional pel COVID-19, la seva propagació i les seves conseqüències humanes i econòmiques han evolucionat amb una rapidesa exponencial.

Es tracta d’una crisi sanitària sense precedents i d’una extraordinària amplitud, tant per l’alt nombre de ciutadans afectats, com per l’extraordinari risc en què s’ha situat a tot tipus de drets tant individuals com col·lectius, la qual cosa ha exigit l’adopció de mesures immediates per fer front a aquesta situació.

Les administracions públiques en tots els seus nivells són actors principals en la gestió i solució d’aquesta crisi, pel que estan plantejant solucions i mesures correctives i pal·liatives.

Durant aquests mesos els Ajuntaments han hagut de fer front a una emergència econòmica i social de gran magnitud, actuant com a Administració més propera als ciutadans i articulant els mecanismes jurídics i pressupostaris necessaris per a fer-hi front.

Les conseqüències (no només sanitàries) de la COVID-19 perduraran al mig i llarg termini, obligant a les Administracions Públiques a un replantejament integral dels seus Plans d’Actuació i amb afectacions directes tant a les grans inversions previstes com als dos principals ingressos municipals: la recaptació per IBI (i la seva afectació a pressupostos municipals via augments de la morositat) i la Participació d’Ingressos de l’Estat (PIE) que necessàriament minvarà afectant els pressupostos municipals dels propers anys.

Davant aquest escenari esdevé imprescindible que els Ajuntaments pensin en la planificació estratègica municipal a llarg termini, però també escometin amb urgència Plans de xoc amb l’objectiu donar resposta ràpida i eficaç als canvis tan dramàtics que s’han produït en l’entorn.

Partint d’un diagnòstic de la situació al Municipi que permeti determinar l’abast de la crisi, tant en l’esfera global com en la local. I com a conseqüència d’aquesta diagnòstic, plantejar un seguit d’actuacions de xoc possibles i desitjables per a la Reactivació econòmica i social de les Ciutats, en el marc de les possibilitats ja aprovades o que es puguin aprovar tant pel Govern d’Espanya (pel que fa, per exemple, a la utilització del superàvit pressupostari) com a les mesures adoptades pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Els Ajuntaments afronten un repte sanitari, social i econòmic sense precedents. I molts Ajuntaments ja han aprovat i posat en marxa Plans de Reactivació on cristal·litzen ajuts i bonificacions amb l’objectiu de rescatar les famílies, les persones autònomes, el comerç i les empreses locals més afectades per l’emergència sanitària del COVID-19 i, alhora, afavorir la reactivació de l’economia del municipi tan aviat com sigui possible.

Així mateix, i atesa la naturalesa de la crisi, esdevé prioritari consensuar aquestes mesures amb els diferents agents socials, econòmics i polítics dels municipis, oferint un abordatge integral de les conseqüències de la crisi des del vessant social, econòmic i emocional.

Des de Faura Casas posem a disposició de les Corporacions Locals l’expertís de més de 25 anys d’experiència del Sector Públic i els nostres equips humans en l’objectiu d’acompanyar i assessorar a les Entitats Locals en aquests moments complexos en la tasca de priorització, planificació i elaboració de Plans Locals amb l’objectiu de mitigar dels efectes de la COVID-19 .

Marcos Sáchez
Faura-Casas


Per a més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: