UNA IDEA PER MILLORAR LA QUALITAT DE L’AIRE GUANYA EL PROJECTE INNOVAIRES

L’evidència científica sobre la correlació entre la qualitat de l’aire i la salut és cada vegada més àmplia. Les dades ens indiquen que la contaminació atmosfèrica és un problema greu en determinats indrets i repercuteix negativament sobre la vida de les persones, en especial dels col·lectius més sensibles, com infants, malalts amb afeccions respiratòries i ancians. La contaminació acústica i lumínica, sovint oblidades, també són elements clau per a la qualitat de vida.

Per tal de millorar la qualitat del medi atmosfèric, la unitat de Recerca i Innovació del Departament de Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic (DGQACC), impulsen un repte d’innovació: INNOVAIRES.

La proposta presentada per l’Ajuntament de Sant Cugat, anomenada Una imatge val més que mil paraules, ha estat la idea guanyadora del repte INNOVAIRES  de la Generalitat de Catalunya, on es van presentar 115 propostes d’idees innovadores per a conscienciar sobre la qualitat de l’aire.

La idea defensada per Serafí Martí, tècnic del servei de Mobilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat, és una campanya mediàtica per reduir la mobilitat en cotxe basada en l’impacte visual dels filtres de partícules que mesuren la contaminació de l’aire.

Aquesta iniciativa innovadora va en la línia d’impulsar una mobilitat més sostenible i segura amb l’objectiu de reduir la contaminació, millorar la qualitat de l’aire i la salut dels santcugatencs i santcugatenques.

Compartim amb vosaltres el vídeo realitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat :

Com ha funcionat el Cicle d’innovació Innovaires?

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic (DGQACC) i l’equip de suport a Recerca i Innovació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, van impulsar un repte d’innovació en relació amb la qualitat del medi atmosfèric.

Un repte d’innovació és una consulta oberta que fa l’organització per donar resposta a un problema, necessitat o oportunitat de caràcter estratègic. Es planteja per mobilitzar talent i creativitat a la recerca de solucions a un problema complex i difícil de resoldre, com ho és qualitat del medi atmosfèric en el moment d’urgència actual. El cicle d’innovació és el mètode per afrontar-ne la resolució.

El treball previ de preparació del cicle, que va incloure una reflexió estratègica i diverses reunions d’enfocament del procés en un esquema típic top-down, va desembocar en la definició del repte i els quatre subreptes següents:

Però a partir d’aquí el cicle vol mobilitzar la intel·ligència col·lectiva a la recerca de solucions del repte plantejat en un moviment bottom-up, els objectius del qual són diversos i entrellaçats:

  1. Resoldre el repte estratègic que es planteja (i que en una altra ocasió podria ser diferent)
  2. Innovar de forma àgil i permanent
  3. Fomentar la cultura de la innovació en tots els estrats del Departament
  4. Visibilitzar i activar el talent de tots els professionals
  5. Detectar pràctiques innovadores.

 El procés és d’innovació oberta i, per tant, la comunitat d’innovació inclou:

  • el Departament de Territori i Sostenibilitat en el seu conjunt
  • altres departaments i administracions involucrades en la temàtica
  • altres agents i persones externes que hi tinguin interès

El repte es va plantejar com una consulta oberta a tothom, és a dir, tant al mateix Departament com a d’altres que estiguessin involucrats en el tema, a altres administracions, a agents externs i a persones particulars que volguessin aportar idees per intentar resoldre’l.

El procés es va dur a terme amb diferents fases:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: