INTEGRACIÓ SENSE BARRERES

Integració Social Grupo Norte

El Centre Especial de Treball de Grupo Norte, a través del seu Projecte d’Ajust Personal i Social, té per objectiu portar al màxim desenvolupament a les persones amb discapacitat, perquè assoleixin una completa integració social. Ofereix actualment oportunitats laborals a més de mig miler de persones amb discapacitat.

Sergio va néixer amb una discapacitat intel·lectual. En el cas de Miguel, la discapacitat va arribar a la seva vida de la mà d’un accident de trànsit.

Les dificultats que han hagut de suportar cada un d’ells al llarg de la seva vida són molt diverses. Tanmateix, les dues històries comparteixen el mateix argument de superació i d’optimisme per suportar cadascun dels reptes del dia a dia.

Els dos van rebre el suport i l’impuls que els feia falta des del Centre Especial de Treball de Grupo Norte; un centre en el que el 88% de la plantilla té algun tipus de discapacitat.

Gràcies a això, poden desenvolupar amb normalitat un treball i participar en múltiples activitats per activar i estimular diferents habilitats.

 

Integració laboral

Integración laboral Gruppo NorteI no són els únics: El Centre Especial de Treball de Grupo Norte ha aconseguit que més de mig miler de persones s’hagin reinserit en el món laboral, principalment en sectors com la neteja, la jardineria i la consergeria; al mateix temps que ha facilitat el seu accés a través de convenis de pràctiques.

“La integració laboral és clau per a qualsevol persona, però més encara per a una persona amb discapacitat. Per a ells és una teràpia, ja que gràcies a un treball poden gaudir d’una vida autònoma”. Així ho destaca Beatriz de l’Església, responsable del Projecte d’Ajust Personal i Social del CET. Un lloc des del qual procura portar a un màxim desenvolupament a totes les persones incloses en l’esmentat projecte, perquè assoleixin una completa integració en la societat.

 

Beneficis per a les empreses que afavoreixen la inclusió

Però no només les persones amb discapacitat són les que obtenen benefici. També ho tenen aquelles companyies que afavoreixen la inclusió, i a les quals el Centre Especial de Treball ajuda a complir la llei.

De fet, la Llei General de Discapacitat imposa a les companyies de 50 o més empleats l’obligació de reservar una quota del 2% de la seva plantilla a favor d’aquest col·lectiu, que augmenta al 5% en el cas de les públiques.

Segons apunta Rebeca Salamanqués, directora nacional del CET de Grupo Norte, es poden complir els requisits que marca aquesta normativa mitjançant una sèrie de mesures alternatives, com la contractació de béns o serveis amb un CET o la realització de donacions i accions de patrocini a fundacions i associacions sense ànim de lucre que fomentin la formació o inserció laboral de les persones amb diversitat funcional.

“A més de complir amb la Llei, la contractació a través de CET té altres beneficis, com són les bonificacions del 100% en la quota a la Seguretat Social o el fort compromís amb la responsabilitat social corporativa”, assegura Salamanqués.

A més, segons indica la responsable d’aquests centres, “des Grupo Norte estem desitjant col·laborar amb les empreses per facilitar-los el compliment de la LGD a través de la contractació de les esmentades mesures alternatives però, sobretot, volem contribuir conjuntament a l’objectiu principal, que és la inserció sociolaboral d’aquest col·lectiu”.

Un col·lectiu que, dins de l’empresa, mostra molta més entrega que qualsevol altre treballador, en sentir-se agraït per l’oportunitat que se li brinda, de manera que “presenten menys taxes d’absentisme laboral, són més puntuals, i sensibilitzen al mateix temps al resta de la companyia, en mostrar que poden ocupar el lloc com qualsevol altra persona”, apunta Salamanqués; qui incideix a més en el fet que “cal trencar barreres com la de que les persones amb discapacitat només poden accedir a perfils de baixa qualificació”.

 

Integració social

Actividades Grupo NortePer aconseguir la plena integració social de les persones amb discapacitat, des del Centre Especial de Treball s’impulsa el Projecte d’Ajust Social i Personal, a través del qual es posa el focus en cinc àrees clau, com són la rehabilitadora, la terapèutica, la d’oci i temps lliure i la de sensibilització.

A través dels tallers de cuina, de risoteràpia, d’equinoteràpia, i d’altres múltiples activitats d’oci, es pretén que els seus empleats posin en pràctica valors com el treball en equip, la comprensió, la comunicació, el lideratge, o la confiança en si mateixos. “Una cosa essencial i molt útil per aplicar no només en l’àmbit laboral, sinó també en la seva vida diària, perquè assoleixin una integració total”, com apunta Beatriz de la Iglesia, tècnica d’Ajust Social i Personal.

A més de les activitats grupals, el CET porta a terme plans de suport especialitzat i individualitzat, per donar resposta a totes les necessitats específiques que té cada persona. Per a això, el Centre Especial de Treball treballa conjuntament amb altres associacions, com Fundació Rondilla, Procomar, Projecte Hombre, El Puente i el Centro San Juan de Dios, “amb l’objectiu de crear sinergies i de donar solucions a cada un dels treballadors “, com apunta de la Iglesia.

Precisament, per donar visibilitat a totes elles, i per mostrar també com es poden superar o millorar, el CET de Grupo Norte ha posat en marxa recentment un concurs de relats, dirigit als seus treballadors, titulat ‘Amb quins ulls veus tu la discapacitat’ amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre aquest assumpte, des del punt de vista dels seus propis protagonistes.

Tant Sergio com Miguel, treballadors del CET, van ser els autors de dos dels relats guanyadors. Unes persones que van deixar impreses en les seves línies una gran tenacitat i resiliència.

Sens dubte, ells són exemple de superació i de lluita.

El Centre Especial de Treball de Grupo Norte ho és de compromís, d’integració i d’igualtat d’oportunitats.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: