CONSULTES A LA CIUTADANIA: EL CAS D’ÈXIT D’OLOT

consultes ciutadanes Muneval

La participació ciutadana és cada vegada més una realitat que s’imposa als municipis catalans. Els ens locals tenen a l’abast una varietat d’eines i mètodes per a fomentar que els ciutadans participin de les decisions de l’ajuntament.

Des del 2013 Muneval permet a ajuntaments de qualsevol mida fer consultes telemàtiques a través d’una eina de votacions online. Muneval és una empresa tecnològica especialitzada en la participació i transparència.

L’Ajuntament d’Olot es va posar en contacte amb Muneval per preparar una consulta amb unes característiques molt definides: votació telemàtica, seguretat en la identificació dels votants i un període definit de votació.

La primera consulta online organitzada pel consistori fou per conèixer la percepció ciutadana sobre els correbous i sobre la prioritat de la variant al municipi.
.

L’eina de consulta telemàtica

El software de Muneval permet diverses variants de preguntes: preguntes de si o no, preguntes obertes, resposta única, escala de variables o múltiples respostes vàlides. Es tracta d’una eina totalment adaptable a les necessitats de l’ajuntament a l’hora d’escollir la pregunta. De la mateixa manera que l’eina ofereix una varietat de preguntes, també es pot escollir quantes preguntes es volen fer, quins terminis de votació es volen delimitar i els participants tenen l’opció de canviar el seu vot online fins que s’acabi el termini de votació.

L’Ajuntament d’Olot no només va preguntar sobre la continuïtat dels correbous a les Festes del Tura sinó que també va aprofitar l’ocasió per a preguntar als ciutadans sobre la necessitat d’una variant a la ciutat.

Les preguntes que es van formular van ser:
– Olot ha de deixar d’organitzar correbous?
– Consideres la variant d’Olot una obra urgent i prioritària?
Les respostes possibles eren: Sí, No i En Blanc.

 

La seguretat en el procés de votació

Un dels factors claus de les votacions telemàtiques és la seguretat. En el cas de l’Ajuntament d’Olot, els electors varen rebre una carta al seu domicili que contenia un codi únic, personal i intransferible enllaçat amb el seu nombre de DNI o NIE. A l’hora de fer la votació online el sistema informàtic de Muneval sol·licitava el DNI i el nombre de la targeta per a validar la votació. D’aquesta manera hi havia una doble identificació del votant reforçant així la seguretat.
Muneval software participació ciutadana

La seguretat i l’anonimat de les respostes han estat sempre una prioritat tant per a Muneval com per a l’Ajuntament d’Olot. Tant és així que els resultats de la votació no es poden filtrar per gènere o rang d’edats ja que la informació personal dels votants està xifrada per garantir-ne l’anonimat.
.

Votació 100% electrònica

El vot només es podia realitzar per Internet des de la pàgina web de l’Ajuntament d’Olot on es va habilitar un espai dedicat a la consulta. No obstant, aquelles persones que no disposaven d’Internet o tenien qualsevol problema o dubte a l’hora d’identificar-se a la xarxa varen poder acudir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament o als diversos espais habilitats per a votar com la Biblioteca Marià Vayreda, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa o l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa entre altres.

Muneval procés participatiu Olot

El resultat

Després d’una setmana de votacions, del total del cens de 29.068 electors en van votar 5.322, és a dir un 18,31% de participació. Pel que fa a la consulta sobre els correbous, el 60,06% de participants al procés participatiu varen votar perquè es deixessin d’organitzar correbous a Olot. Referent a la variant, la resposta dels participants va ser força unànime, un 81,48% varen votar que sí, que la variant d’Olot és una obra urgent i prioritària.
.

L’èxit de l’eina

Després de l’èxit de l’organització de la primera consulta al juny del 2016, l’ajuntament d’Olot en va convocar una altre pel mes de novembre per culminar “el procés participatiu del firal”. Aquesta consulta venia precedida d’un concurs de projectes a través d’un debat participatiu dirigit. Els veïns, comerciants entitats i tècnics a través de grups de debat varen detallar els criteris funcionals que s’havien d’incloure a les bases de concurs del firal.

Els ciutadans d’Olot majors de 16 anys i empadronats a la ciutat abans del 30 de juny de 2016 varen poder votar durant una setmana del mes de novembre tres projectes: Teixir, cosir, vestit’ del despatx olotí Xevi Bayona XAA Arquitectura, Bach Arquitectes i Lluís Paumé; ‘101 plàtans’ de Forgas Arquitectes i ‘Un Tossol i dos Triais’, de Birulés Cabré Romans Arquitectes en col·laboració amb P.Sabata, aparellador i CREArquitectura.

Els olotins que varen votar ho varen fer de manera força unànime:

Muneval procés correbous

Per Jaume Mateu, responsable de Muneval, els processos participatius a Olot tenen més recorregut: “Entenc que l’esperit de l’Ajuntament d’Olot no és fer una sola consulta sinó que vol anar més enllà i crear la cultura de participació ciutadana per engrescar a la gent a donar la seva opinió amb temes d’actualitat al municipi”.

Els processos participatius permeten als ajuntaments acostar-se als ciutadans, conèixer-ne la seva opinió i rebre suggeriments.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: