LA RESPONSABILITAT SOCIAL EMPRESARIAL COM ADN DE L’EMPRESA

Resonsabilitat Social Empresarial

Ja fa anys que la teoria neoclàssica, que sosté que l’objectiu final d’una empresa és generar el màxim benefici, va quedar obsoleta. Actualment es creu que l’objectiu rau en generar el màxim valor. Per crear valor hi intervenen molts factors i un d’ells i potser el més important en quant a l’impacte que pot generar a la nostra societat és la responsabilitat social empresarial (RSE), que representa els compromisos legals o ètics que les empreses assumeixen per l’impacte que causen als mercats que els envolta. Diguem que és allò bo que una empresa pot fer per la societat, que al capdavall acabarà repercutint en la mateixa empresa si actua bé.

Com diu el Professor de IESE Antonio Argandoña, Titular de la Càtedra “la Caixa” de “Responsabilidad Social de la Empresa y Gobierno Corporativo”, la responsabilitat social és la integració voluntària per part de les empreses, de les preocupacions socials i mediambientals en les seves operacions i relacions. La responsabilitat social va més enllà del compliment de la llei, és voluntària, deriva d’una convicció personal i d’un deure moral.

Trobem molts exemples d’empreses compromeses amb la societat, desde empreses petites a grans empreses.

Les PIMES si bé és cert que acostumen a tenir més dificultats per implementar la RSE degut a la manca de mitjans financers, d’equip humà, de temps i d’aversió al risc, que els obliga a enfocar-se més al dia a dia, no és menys cert que practiquen molt sovint una RSE silenciosa. Així doncs moltes d’elles col·laboren en les festes locals, en els esdeveniments esportius o en temes mediambientals, entre altres.

En les grans empreses la RSE té un major impacte en la societat. Un exemple el veiem en Clece, considerada la tercera gran empresa privada d’Espanya en nombre de treballadors i que a tancament del 2013 donava lloc de treball a 3.534 persones de diferents col·lectius desfavorits. Persones discapacitades, dones víctimes de violència de gènere, persones en risc d’exclusió social i joves amb dificultats d’accés al mercat laboral. Persones, totes elles, que han trobat una oportunitat per superar les adversitats i per viure sota la premissa de la normalitat, sentint-se valorats per les seves capacitats i no per la seva condició social o personal. Això sens dubte influeix en l’autoestima d’aquestes persones i ens afavoreix a tots com a societat.

Si bé la integració laboral ha estat la icona que abandera la RSE d’aquesta empresa, també han treballat en altres iniciatives importants com la compra de productes i serveis a centres especials de treball o diverses accions solidàries. A més, a través d’Integra, el seu propi centre especial de treball, organitzen i col·laboren en actes orientats a sensibilitzar sobre la situació de les persones discapacitades i a promoure la igualtat d’oportunitats laborals dins les empreses.

A més a més, el fet de que Clece gestioni també centres assistencials per a persones discapacitades, li ha permès fer tasques de recerca i desenvolupament de noves tècniques i teràpies avançades pel tractament i la socialització de les persones a les quals assisteix.

Així doncs, tant si parlem de PIMES com de grans empreses, la RSE fora bo que estes en l’ADN de totes elles, en major o menor proporció.
.

Un dels col·lectius més vulnerables, les persones amb discapacitat

Segons dades del 2012 de l’Institut Nacional d’Estadística, a Espanya un 4,8% de la població en edat laboral són persones amb alguna discapacitat, en valor absolut estem parlant d’un milió i mig de persones, dels quals un 33% està en situació de desocupació (xifres que estan un 8% per sobre de les persones no discapacitades que estan en desocupació). Per tant aquest col·lectiu és un dels més importants a incorporar, en tant en quant sigui possible, en les mesures de RSE de les empreses.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: