OPEN DATA. COMPARTIR PEL BÉ COMÚ.

Open Data Ajuntament Impulsa

L’Administració disposa de dades que pertanyen als ciutadans. És molt interessant aprofitar el potencial d’internet per obrir aquestes dades públiques a la ciutadania. El concepte d’Open Data persegueix que determinades dades estiguin disponibles de forma lliure a tothom i sense restriccions.

Perquè una dada sigui oberta, cal que sigui accessible, reutilitzable i que no exigeixi permisos específics.

Obrir les dades afavoreix la transparència i facilita passar comptes a la societat. A més, permet generar activitat econòmica, a través d’empreses que reutilitzen aquestes dades.
.
Casos reals de dades obertes

Ens podem demanar, quines dades pot obrir un Ajuntament?. La veritat és que totes aquelles que pugin ser d’interès per la ciutadania. És per això que és important tenir un feedback i una participació per part dels ciutadans.

L’Ajuntament de Barcelona per exemple va iniciar l’any 2011 el projecte Open Data Barcelona per posar a l’abast dels ciutadans i les empreses les dades administratives i estadístiques generades en l’activitat municipal. El seu catàleg de dades s’agrupa en 5 categories que compten amb 266 recursos: Administració, Ciutat i Serveis, Economia i empresa, Població i Territori. Entre els més consultats destaquen: El Perfil de contractant de l’Ajuntament de Barcelona o algunes ordenances com la de Protecció, tinença i venda d’animals o la d’activitats i establiments de concurrència pública.

Altres municipis com Terrassa disposen també d’un  portal de Dades Obertes amb 80 conjunts de dades en el seu catàleg, entre les que destaquen: el cens d’activitats econòmiques de Terrassa, l’agenda d’activitats o la mitjana del valor cadastral dels habitatges per districte i barri, entre altres.

O Badalona, que compta amb dades obertes que van des d’actuacions de manteniment de la Vía Pública i de medi ambient, fins Actuacions de la Guàrdia Urbana per la millora del civisme i la convivència, passant per l’estat de les platges o els mateixos equipaments de la ciutat.

També Lleida disposa de dades obertes dels seus polígons industrials per exemple, plànols cadastrals, d’ofertes educatives o de les seves línies de bus, entre moltes altres.

A nivell d’Espanya hi ha casos molt interessants com el d’Open Data Euskadi.

.

Un pas més dins l’Open Data

L’Administració pot fer un pas més dins el món de l’Open Data que consisteix en aprofitar el seu potencial per exercir una acció reguladora d’algunes activitats en benefici de la societat. En aquest àmbit treballen ja algunes ciutats com Sant Francisco.

Us recomanem visitar el seu portal http://datasf.org , on veureu la publicació d’algunes dades molt  interessants com ara Restaurant Health Inspection Scores , que dóna puntuacions als restaurants que garanteixen pràctiques segures sobre la salut pública, la qual cosa proporciona unes garanties addicionals als consumidors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: