El sistema de recollida de residus urbans convencional presenta determinats inconvenients com l’ emmagatzematge temporal de residus a l’interior dels habitatges, a la via pública posteriorment, a part del soroll i la brutícia que generen les operacions de càrrega.

Aquests problemes es poden solucionar utilitzant el sistema de Recollida Pneumàtica que presenta molts avantatges en comparació amb la recollida tradicional, com ara:

–       Permet llençar els residus a qualsevol hora del dia

–       La recollida es fa de forma hermètica i sense olors.

–       Al no tenir contenidors al carrers permet més zones d’aparcament

–       Evita els sorolls, pensem que amb la recollida tradicional es poden produir de 90 a 120 decibels,  també les molèsties de trànsit i la contaminació atmosfèrica generada a través de les emissions dels vehicles recol·lectors.

La Recollida Pneumàtica per tant suposa una gestió dels residus més neta, sostenible i integrada a l’entorn urbà, facilitant a més la recollida selectiva.

.

Qui aplica la Recollida Pneumàtica de Residus?

Aquest sistema fa més de 40 anys que s’implanta a Suècia, on va néixer, i a Estats Units. Però són ja moltes les ciutats que han anat implantat la Recollida Pneumàtica.

La primera ciutat espanyola a implantar aquest sistema va ser Cartagena l’any 1990.

A Catalunya va arribar per primera vegada a Barcelona amb les infraestructures que es van desenvolupar pels Jocs Olímpics el 1992. Actualment també n’hi ha en algunes zones del Casc Antic, el Fòrum i el Districte 22@, entre altres.

Barberà del Vallès va realitzar una instal·lació considerada com la tercera a nivell mundial que recull els residus en 4 fraccions diferenciades. (orgànica, paper i cartró, envasos, i restes no reciclable), i com una de les primeres ciutats que tenen bústies de dipòsit d’escombraries amb lector de targetes.

Sabadell per la seva banda gràcies a les noves instal·lacions de recollida pneumàtica ha pogut prescindir de 300 contenidors i deixar de fer 30.000 Km/any de circulació de camions que suposen unes emissions de 7,8 Tn de CO2.

.

Com funciona?

El sistema de recollida pneumàtica de residus consisteix en disposar d’una sèrie de bústies d’abocament connectades mitjançant canonades subterrànies a un punt d’aspiració. Aquestes bústies que poden estar a l’interior dels habitatges, dins àrees comunitàries d’edificis o a l’exterior, són per a orgànica, paper/cartró, envasos i rebuig.

Les bosses que es dipositen a les bústies són aspirades des de la central, anant a parar al contenidor que correspongui.

Les escombraries es comprimeixen en tancs hermètics que es retiren un cop estan plens.

Finalment l’aire utilitzat per aspirar es filtra per retornar-lo a l’atmosfera sense olor.

Existeixen dos sistemes per a recollir aquests residus: estàtic i mòbil.

Finalment us deixem un interessant vídeo de com funciona aquest sistema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: