REVISIÓ DE LES ORDENANCES MUNICIPALS ARA?

.

L’actual context de crisi econòmica i de valors socials que estem vivint, és un bon moment per reflexionar i posar sobre la taula qüestions, tant d’àmbit personal com social, vinculades al futur del nostre territori. Un d’aquests temes és l’elaboració d’uns planejaments urbanístics que tinguin en consideració la dimensió paisatgística, un aspecte cada cop més rellevant per garantir el benestar social actual, però sobretot, futur.

La capacitat transformadora de les societats al llarg de la Història ha estat la responsable de continus i considerables canvis en el medi humà i natural. Aquest fet ha modelat i segueix modelant el paisatge i la seva qualitat. Les diverses tècniques aplicades a l’agricultura, a la indústria i als espais urbans condicionen l’ús del territori i la qualitat dels seus hàbitats. És precisament per evitar destruccions, banalitzacions i redefinicions dels paisatges autòctons, que algunes administracions públiques, tant d’àmbit local com supramunicipal, han engegat projectes per harmonitzar el desenvolupament social i econòmic amb la transformació del paisatge. Vegem a continuació tres d’aquestes iniciatives:
.

– La Mancomunitat Intermunicipal de la Vall de Camprodon, en el marc del pla d’accions que marca la Carta de Paisatge de la Vall de Camprodon, ha iniciat aquest febrer un procés d’elaboració d’unes ordenances municipals conjuntes que regeixin les polítiques urbanístiques dels sis municipis que formen l’entitat. Atès que l’actual situació financera de l’ens no permet la contractació d’un equip tècnic que faci aquesta tasca, s’ha optat per iniciar el procés de treball amb els arquitectes municipals i tècnics del territori.

– L’Ajuntament d’Espolla aprovà al febrer de l’any passat unes ordenances reguladores dels sòls no urbanitzables del municipi (habitatges, magatzems, tanques, senyalitzacions, etc.).  Aquesta ordenança, que estableix criteris sobre aspectes com els materials de construcció o el tractament de les restes vegetals i de residus, pretén mantenir la singularitat d’un municipi situat en una zona del litoral català molt turística i homogeneïtzada.

– El Consell Comarcal del Priorat compta, des d’octubre de l’any passat, amb el Pacte pel paisatge del Priorat. Aquest document, signat per més de cent agents públics i privats, estableix la necessitat urgent d’elaborar unes directrius o recomanacions de paisatges comarcals (un document d’adopció voluntària per part dels ajuntaments sobre les característiques de l’àmbit urbà, del rural, del fluvial, de les infraestructures…).
.

Així doncs, aquests tres projectes ens permeten observar que, malgrat que el sòl sigui el suport i l’atractiu de moltes activitats econòmiques, cal buscar unes formes de gestió del territori que permetin mantenir l’autenticitat del lloc, tenint en compte que la problemàtica no és la transformació del paisatge, sinó la forma com es produeix aquesta transformació.
.

.

Ester Noguer  Ester Noguer

..Presidenta de la Mancomunitat

..de la Vall de Camprodon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: