OPTIMITZACIÓ DELS RECURSOS DE DINAMITZACIÓ ECONÒMICA EN ZONES RURALS

.

Molts municipis no disposen dels recursos econòmics suficients per a contractar tècnics que treballin per a generar sinèrgies en l’àmbit municipal per afavorir l’ocupació i el desenvolupament econòmic.

En territoris rurals com la Vall de Camprodon (sis petits municipis del Pirineu gironí, que no arriben als 6.000 habitants, però que disposen d’un important patrimoni natural, arquitectònic, etnogràfic, etc.) es va optar per sol·licitar la línia de subvencions de contractacions d’agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL) del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Així, al 2008, la Mancomunitat Intermunicipal de la Vall de Camprodon va iniciar, a través d’associacions sense ànim de lucre de la regió, un projecte integral de desenvolupament econòmic local dels principals sectors de la contrada: l’agroalimentari, el forestal, el turístic i l’excursionista.

L’àrea tècnica de desenvolupament rural, territori i paisatge de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, compta amb una AODL que, a través d’un conveni signat, dona suport a les diverses entitats en funció dels objectius de treball de cada una.

El suport que es dóna a les entitats té en compte els objectius de treball de cada una d’elles i integra i coordina els seus projectes individuals en una estratègia més àmplia de desenvolupament . A través d’un conveni signat, les associacions reben el suport de la figura de l’AODL de l’àrea tècnica de desenvolupament rural territori i paisatge de la Mancomunitat, subvencionada.

.

La Cooperativa Ramadera de Molló

A la Vall de Camprodon, el cultiu i la comercialització de la trumfa, una patata blanca de la varietat Kennebec, malgrat estar molt arrelada a l’alimentació de la població de la zona, patí des dels anys 1950 fins a finals del segle XX, una forta regressió.

Els principals productors locals de trumfes, s’han agrupat en el si de la Cooperativa Ramadera de Molló, i treballen amb una trumfa homogènia i de qualitat que es cultiva seguint un reglament supervisat per una entitat certificadora oficial (EICG). Les trumfes, que es venen envasades en sacs de 5, 25 i 40 quilos, han estat cultivades tenint en compte el cicle de la planta i emprant productes fitosanitaris de baixa toxicitat.

L’existència d’aquesta Cooperativa i de la marca Trumfes de la Vall de Camprodon ha permès que aquest tubercle hagi esdevingut una font d’ingressos important per a molts  pagesos de la zona.

.

L’Associació de Comerç i Turisme de la Vall de Camprodon

L’Associació de Comerç i Turisme de la Vall de Camprodon, que fins a la modificació dels Estatuts a l’any 2011 només integrava comerços de Camprodon, actualment, s’està obrint a tota la Vall i ja compta amb uns 120 associats.

Aquesta entitat treballa per millorar el desenvolupament, la dinamització i la promoció comercial i turística de la zona realitzant accions com l’edició d’una guia dels establiments associats en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), la projecció d’un espot publicitari de la Vall de Camprodon a 8TV, la contractació d’un trenet turístic per fer rutes pels pobles de la Vall durant el mes d’agost, etc.

.

L’Associació de propietaris i propietàries de finques rústiques de la Vall de Camprodon

Aquesta entitat, formada al 2002 i que actualment compta amb uns seixanta associats, treballa en la gestió forestal conjunta (per evitar desastres naturals com incendis), la recuperació de prats i pastures (per fer front al retrocés de l’activitat ramadera) i la producció de biomassa forestal (per aprofitar energètica i sostingudament els boscos de l’entorn).

L’associació en qüestió, gràcies al finançament de Catalunya Caixa i a d’altres agents públics i privats d’àmbit regional i nacional, va poder realitzar un Projecte Pilot, que encara està en fase d’execució i que té una durada estimada de vint-i-sis mesos, per a la recuperació de pastures i producció de biomassa forestal.  La importància del projecte, que suposà realitzà divuit proves de recuperació de pastures i cinc de producció de biomassa, ha permès que qualsevol propietari o entitat que vulgui recuperar pastures o bé explotar la massa forestal per a biomassa, sàpiga a priori el cost de producció.
.

El paper del Tècnic de Desenvolupament Local i Rural

Actualment, la presència del tècnic de desenvolupament local i rural, ha permès als municipis de la Vall de Camprodon comptar amb una figura que treballi de manera transversal pel desenvolupament rural i per la promoció econòmica, donant suport a entitats del sector agroalimentari, forestal, gastronòmic, comercial, turístic i excursionista.

Aquest Tècnic, el pla de treball del qual es bàsicament prestar serveis (redacció de memòries, recerca de subvencions i ajuts públics, coordinació i col·laboració entre entitats, etc.) a diverses entitats del territori, ha estat altament beneficiós pels sis municipis ja que:

– Ha significat una optimització dels costos de dinamització econòmica per la reducció dels costos dels recursos humans, dels costos temporals, dels costos de promoció de les actuacions i dels municipis, entre d’altres ja coneguts per tots.

– Ha suposat la implicació de persones i entitats del territori en projectes que els hi permetin sentir-se més vinculats amb el seu espai de vida quotidiana i, conseqüentment, poder posar fre a algunes de les tendències que pateixen les zones rurals, com són la regressió del sector primari i la fugida de gent jove cap a espais urbans per manca de possibilitats laborals.

– Ha permès organitzar unes xarxes de treball endògenes en el territori, com és el cercle agroalimentari que vincula l’agricultor que produeix trumfes amb el restaurant que elabora plats que incorporen aquest producte.

Així doncs, es pot afirmar, sense cap mena de dubte, que la contractació de tècnics de dinamització compartits entre diversos ajuntaments, permet organitzar, en primer lloc, un treball en xarxa des del territori i pel territori, i en segon lloc, buscar unes línies de col·laboració públic-privada que estimulin, fomentin i diversifiquin l’activitat econòmica dins i fora del territori.

Ester Noguer   Ester Noguer

Presidenta de la Mancomunitat
de la Vall de Camprodon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: