PROJECTES D’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA, EL PUNT DE MIRA DELS AJUNTAMENTS

.

Ciutats com Santander, Sabadell o Terrassa no perden temps en executar aquest tipus de projectes, buscant formes de finançament on calgui per poder-les fer realitat. Les formes i mesures d’estalvi aplicades per aconseguir una millor eficiència energètica són diverses: van des de millores en l’enllumenat públic i en equipaments fins a semaforització, comptadors intel·ligents,  energies renovables, etc.

.

Santander, la primera ciutat d’Espanya que aconsegueix finançament del BEI per un projecte integral

L’Ajuntament de Santander executarà un projecte d’eficiència energètica en la il·luminació de la ciutat, finançat pel Banc Europeu d’ Inversions (BEI) per un import de 407.000 euros, que permetrà un estalvi energètic aproximadament del 25%  en edificis i del 40% en l’enllumenat públic.

El que fa diferent la iniciativa de Santander, és que, per primera vegada un projecte d’eficiència energètica en il·luminació engloba tota la ciutat.

Els estudis inicials realitzats per la presentació del pla a la Unió Europea estimen estalvis pel municipi al voltant  del 25% en edificis i del 40% en enllumenat públic, la qual cosa suposa més d’un milió d’Euros anuals que estalviarà la ciutat, a més d’aconseguir reduir cada any 2.391.834 kilograms de CO2. Per tot això la Junta de Govern Local acaba d’aprovar la contractació de l’ assistència tècnica de Deutsche Bank, organisme al que s’ha encarregat, per part del Banc Europeu d’ Inversions, gestionar la ajuda per aquest projecte d’ eficiència energètica.

En el cas de Santander aquestes millores d’eficiència energètica precisaran de la col·laboració  del sector privat ja que, una vegada estiguin clares les millores a realitzar, seran les empreses de serveis energètics les que realitzaran les inversions.

.
Sabadell ha optat per una ESE d’enllumenat entre altres accions sobre els seus equipaments

Sabadell és la primera ciutat de més de 200.000 habitants en gestionar el seu enllumenat públic a través d’una Empresa de Serveis Energètics.

El consistori vallesenc que compta amb un total de 29.499 punts de llum, ha apostat per un model de gestió integral de l’enllumenat públic amb l’objectiu de millorar l’eficiència i l’estalvi energètic del municipi. L’estalvi mig que es preveu durant la vigència del contracte, des de 2012 fins 2022, és de més d’ 1.040.000 € anuals, amb una previsió d’increment de preu de l’energia del 8% anual. La previsió d’estalvi d’energia consumida és d’un 30% i la reducció de CO2 s’estima en 847 tones.

Gràcies al Programa ELENA de la Diputació de Barcelona s’ha finançat el suport tècnic per analitzar la viabilitat del projecte, així com el suport jurídic per la redacció dels plecs de condicions que han de regir la licitació.

El pressupost de licitació del contracte s’estableix en 3.203.643,33 euros anuals per any natural i es desglossa en els següents conceptes: 2.252.495,74 € per la gestió energètica, 534.765,68 € pel manteniment, 260.33057 € per la garantia total i 156.051,34 € per la prestació de treballs complementaris.

El contracte estableix una durada de 10 anys i contempla la possibilitat d’una o més pròrrogues sempre i quan la durada total del contracte no sobrepassi els 15 anys comptant, també, el període inicial.

Altres projectes que ja s’han dut a terme a Sabadell són la millora d’eficiència energètica en alguns edificis, com ara la telegestió de la calefacció en 59 edificis; el seguiment de consums i paràmetres elèctrics en 41 equipaments;  instal·lacions d’energia solar tèrmica en 21 equipaments; 7 equipaments amb energia solar fotovoltaica a part de Fira Sabadell; i 3 equipaments amb energia geotèrmica. També el 100% de les òptiques dels semàfors incorporen tecnologia LED suposant un estalvi anual de 138.000 €.

Pel 2013 i 2014 Sabadell preveu fer el manteniment integral de 12 equipaments municipals mitjançant un contracte ESE; ampliar la centralització i priorització semafòrica dels autobusos i sistemes de control dinàmic del trànsit.

.
Terrassa, un altre municipi que propulsa de forma activa l’estalvi energètic

A Terrassa s’han previst 47 accions distribuïdes en 6 àmbits diferents: estalvi i eficiència energètica, energies renovables, organització municipal, ciutadania i entitats, control dels consums i accions d’informació i formació. La fita que s’ha marcat l’Ajuntament passa per aconseguir un estalvi energètic d’un 20% aplicant mesures tant en els equipaments municipals com en l’enllumenat públic exterior.

S’ha previst que entre 2012 i 2013 es puguin estalviar fins a 474.000 euros, reduir el consum en 2,7 milions de kW i evitar l’emissió d’unes 555 tones de CO2 a l’atmosfera.

Pel que fa a la factura elèctrica dels últims 3 anys, el consistori ha estalviat també més de 2 milions d’euros.

Altres accions rellevants han estat l’adquisició de 14 vehicles elèctrics, el reg automàtic en el 78% de les zones verdes, el telecontrol automàtic de les aigües residuals o la instal·lació de 10 calderes de biomassa en edificis públics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: