MONOTORITZACIÓ I TELEGESTIÓ ENERGÈTICA DELS EQUIPAMENTS MUNICIPALS

.
Amb la finalitat d’aconseguir el màxim estalvi energètic possible en el rebut energètic és una necessitat pels Ajuntaments implementar sistemes de monotorització i telegestió energètica en els seus edificis pel que fa a il·luminació i climatització. Seguidament veurem com ho ha portat a terme l’Ajuntament de Terrassa, a qui agraïm la seva col·laboració per donar-nos material per confeccionar aquest post i poder contribuir a ampliar el coneixement dels Ajuntaments pel que fa a aquest sistema.

.

Objectius dels Ajuntaments per implementar aquest sistema

– L’estalvi econòmic vinculat a l’aprofitament dels recursos energètics

– La gestió eficient de les instal·lacions que permet optimitzar els recursos necessaris per portar a terme el suport i el manteniment de les mateixes

– La reducció de la emissió de gasos contaminants vinculats a la producció d’energia, en virtut de la disminuació de les necessitats de consum energètic

.

Quins són els àmbits d’actuació?

– L’anàlisi de la facturació per detectar sobre contractacions  de potència, desviacions anòmales en la facturació, establir previsions i pressupostos de despesa futures, realitzar estudis d’eficiència i comparatives entre diferents edificis, etc.

– La monotorització en temps real de les instal·lacions, mitjançant analitzadors dels consums que et permeten establir els perfils d’ús dels recursos energètics d’acord a patrons horaris, zones d’estudi, etc.

– La telegestió dels sistemes, de forma que en virtut de les dades detectades en la monotorització, de patrons de funcionament preestablerts o de qualsevol sistema de sensorització de presència, lluminositat, temperatura, etc. Es pugui interactuar ambo les instal.lacions per activar o desactivar elements.

– Les plataformes integradores de sistemes de monotorització i telegestió. És necessari que dotem d’un sistema que permeti la comunicació ambo les diferents tecnologies que al llarg del temps s’han implantat i proporcioni una visió homogènia i un control centralitzatr de totes les xarxes de distribució energètica. Un projecte que contempli el desenvolupament global per tots els edificis i equipaments municipals, d’una solució integradora dels quatre àmbits d’actuació és quelcom inabordable ambo els recursos actualment disponibles. Cal doncs abordar la realització de projectes parcials amb resultats que proporcionin beneficis per si mateixos, no obstant això, les diferents peces que s’implantin han d’incorporar connectors que permetin la coordinació de tots els elements tecnològics. L’objectiu final ha de ser la construcció d’una plataforma encara que modular, permeti una gestió global i l’assoliment màxim dels 3 objectius principals.

.

Telegestió o monotorització?

La telegestió s’aconsella implementar en cas dels grans equipaments municipals, ja que la inversió necessària per gestionar remotament les inversions no justifica moltes vegades l’estalvi previst. Així doncs, en cas d’equipaments mitjans i petits el més adequat és començar per una monotorització dels paràmetres elèctrics i de consum de gas per exemple, si tenim contractat aquest tipus de subministre. A través de la informació que obtinguem es podrà analitzar la corba de consum i adoptar les mesures que es considerin necessàries per ajustar la despesa energètica a les veritables necessitats de la organització.

.

Funcionalitats d’aquest tipus de sistemes

– Establir patrons horaris de funcionament segons la utilització que es faci dels equipaments: atenció al públic, treball d’oficina, neteja, tancament i vigilància, etc.

– Gestionar remotament elements a partir de la seva ubicació en un plànol de l’edifici.

– Incorporar calendaris per assegurar l’aturada dels serveis en dies festius.

– Definir temperatures de consigna en funció de legislació, temperatura interior i/o exterior dels equipaments, confort dels usuaris, etc. – Establir la producció de fred i/o calor a demanda.

– Controlar la il·luminació en funció del nivell lumínic exterior

– Controlar la il·luminació en funció de presència d’usuaris, per exemple en sales de reunió

– Polsadors físics per activar/desactivar il·luminació i climatització per zones

– Analitzar els següents paràmetres elèctrics: o Intensitat i voltatge per fase o Factor de potència per fase trifàsica o Potència activa, reactiva i aparent per fase i trifàsica o Consum d’energia activa i reactiva per fase i trifàsica o Descompensacions entre fases.
.
.

El cas de l’Ajuntament de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa, per exemple, acaba de fer un projecte per d’adoptar aquest sistema. En concret, es contempla la telegestió de 3 edificis que conformen els serveis centrals i la monotorització de 10 equipaments de diferents àrees municipals. En una segona fase del projecte s’estendrà la monotorització a un centenar d’equipaments petits i mitjans, així com la telegestió al grans edificis municipals.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: