EL FUTUR DE L’ENGINYERIA MUNICIPAL

enginyeria municipal

L’Enginyeria Municipal sempre ha estat un puntal important en el dia a dia dels ajuntaments. Però d’ara endavant, que la situació obliga a aguditzar l’enginy, encara pren més protagonisme. És a través de la figura de l’enginyer municipal que podem fer avançar amb encert els nostres municipis, obrint nous models de gestió que incorporin la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

No fa ni una setmana que el Col·legi d’Enginyers d’Obres Públiques clausurava el  I Congrés d’Enginyeria Municipal, on més de dos-cents tècnics municipals varen debatre i presentar solucions en el camp de l’enginyeria municipal, arribant a unes conclusions que volem compartir amb tots els seguidors d’aquest blog per la seva importància.

.

Els tècnics municipals han de ser agents del canvi necessari en un escenari canviant que mai tornarà a ser com a principis del segle XXI

• En l’actualitat existeix un gran conjunt d’eines de gestió de gran potència i de noves tecnologies que faciliten el treball de les administracions però exigeixen dels seus funcionaris, una adequada predisposició i formació, ja que, en definitiva, els motors del canvi són els gestors, no les eines.

• En aquests moments l’estat de benestar cal entendre-ho com una gestió eficient dels serveis públics, en aquesta línia el manteniment de la via pública i dels edificis municipals té una especial importància.

• Tot i que les hisendes locals són les més sensibles a la crisi en el sector de la construcció, les hisendes locals han tingut en els últims anys un comportament millor que les administracions autonòmiques i que l’administració central, havent estat capaces, fins i tot, de reduir el nivell d’endeutament.

• La reforma urbana, el reciclatge urbà o la rehabilitació urbana, constitueixen en el proper cicle el gran repte de l’urbanisme. Reciclar abans que consumir nou sòl.

• La transformació urbanística ja no pot ser la taula de salvació per resoldre els dèficits d’infraestructures, de xarxes de serveis, del transport públic, etc.

• Cal plantejar si és necessari un canvi en l’escala de la planificació urbanística per abordar de forma més eficaç alguns problemes que en l’actual marc d’àmbits municipals són de difícil solució. Els polígons industrials, per ser veritables polígons d’activitat econòmica, requereixen un plantejament més àgil i elàstic, la qual cosa amb l’actual marc normatiu no és possible.

• Els estudis de mobilitat constitueixen una excel·lent eina per establir prioritats entre les diferents maneres de transport i per obtenir el màxim rendiment de les infraestructures que li donen suport. Per obtenir una major eficàcia haurien d’incloure’ls en els instruments de planejament general.

• Els Ajuntaments han de prendre consciència de la importància de la protecció civil i desenvolupar els seus plans de protecció i d’exigir la redacció dels plans d’autoprotecció d’interès local d’aquelles activitats e instal·lacions obligades a això.

• El previsible increment de preus de l’energia en un futur, fa més necessari que mai promoure als Ajuntaments mesures d’eficiència energètica realitzant una adequada gestió.

• És necessari incrementar sensiblement els índexs dels costos de l’aigua i del sanejament (fonamentalment en el sanejament) per donar compliment a les prescripcions de la Directiva Europea Marco de l’Aigua. Espanya es situa a la zona baixa pel que fa a les tarifes i a l’esforç relatiu dels usuaris i al cicle integral de l’aigua a Europa. Si volem serveis de qualitat d’un país desenvolupat no podem tenir les tarifes d’un país subdesenvolupat.

• Els Ajuntaments i, en general, les Administracions locals, són bàsicament institucions prestadores de serveis als ciutadans. En aquest marc, els enginyers tècnics d’obres públiques, per la seva formació, tenen el perfil idoni per gestionar els serveis com a funcionaris i per donar suport a l’administració, des de fora, per exercir-los amb la màxima eficàcia i eficiència, com es posa de manifest de forma creixent en múltiples municipis de tot l’Estat.

Tinguem doncs ben present la figura de l’enginyer municipal: un professional que té una gran capacitat per idear i gestionar activitats urbanístiques, de mobilitat, d’abastiment, sanejament, trànsit, jardins, recollida de residus, entre d’altres. I obrim-li la porta a proposar, innovar i aportar solucions en un moment en que les idees no tenen preu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: