L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA DE L’ENLLUMENAT PÚBLIC MUNICIPAL: AVANTATGES I FACTORS A TENIR EN COMPTE PER LA IMPLANTACIÓ D’UNA ESE

Eficiència energètica - ESE

Les Empreses de Serveis Energètics (ESES) són instruments del sector privat que basats en el seu rendiment ofereixen millores en matèria d’energia/emissions (estalvi energètic, eficiència energètica, conservació de l’energia i reducció de les emissions). La Directiva 2006/32/CE del Parlament Europeu defineix una ESE com: “Una persona física o jurídica que proporciona serveis energètics o de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions o locals d’un usuari i afronta cert grau de risc econòmic en fer-ho. El pagament dels serveis prestats es basarà (en part o totalment) en l’obtenció de millores de l’eficiència energètica i en el compliment dels altres requisits de rendiment convinguts”. Aquest risc econòmic crea per part de la ESE el més alt nivell de motivació per a la correcta especificació, instal·lació i manteniment dels estalvis al llarg de la durada del contracte.

Malgrat la necessitat de molts municipis de comptar amb la participació de les ESES, aquestes afronten molts reptes (de màrqueting, financers, institucionals etc.). L’interès i la cooperació de les entitats financeres i dels bancs són essencials per al desenvolupament, ja sigui d’un mercat ESE, dels rentings  o similar. Igualment, el govern i les institucions públiques tenen un paper important a l’hora d’estimular el mercat oferint opcions de finançament assequibles a un baix interès.


Las avantatges financeres que pot suposar un contracte com aquest s’ enumeren a continuació:

– Totes les despeses suportades es recuperen via reducció de costos energètics.

– Es redueixen dràsticament les despeses energètiques d’instal·lació sense necessitat de realitzar cap inversió per part de l’Ajuntament ja que no computa com a tal.

– Al final de l’operació l’Ajuntament es farà amb la propietat d’uns equips en perfecte estat sense necessitat d’haver realitzat una inversió prèvia.

– Possible benefici immediat en el compte de resultats de l’Ajuntament per una reducció de costos des del primer moment dels seus processos.


Per altre banda, ens trobem davant un mercat en expansió degut fonamentalment als següents aspectes claus i avantatges tècniques que ofereix:

– La recent liberalització del sector elèctric espanyol i el seu conseqüent increment gradual en competitivitat.

– La reducció de costos que suposa que la ESE sigui una empresa especialitzada en el servei i que treballi per a diferents clients (economia d’escala).

– La irrupció amb força en el mercat de últimes tecnologies tan a nivell de control i gestió com de lluminària que poden arribar a suposar estalvi energètic interessants a tenir en compte sigui quina sigui la situació actual de l’enllumenat.

– La ESE és la responsable de assegurar la implementació i estalvi energètic estipulat en el projecte i de que aquest funcioni d’acord amb les especificacions tècniques acordades. A més la ESE com a tal basa el seu benefici en el compliment d’aquestes condicionants tècniques i d’estalvi energètic.

Les avantatges de caràcter social que ofereix aquest tipus de projecte resulten nombroses d’entre les quals destaquen:

– Una millora de la qualitat de vida dels ciutadans al anular la llum intrusa o molesta, incrementant també el nivell de servei que ofereix.

– Conscienciació i realització de campanyes municipals per comunicar la necessitat d’estalviar energèticament i de fer un ús més racional de l’energia.

– Satisfacció de viure en un entorn més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

– Generació d’ocupació local en diferents àmbits.

 

Josep Barberillo

Josep Barberillo Gerent de GESA

GESA ha realitzat més de dos mil projectes per l’administració pública, havent-se especialitzat els últims anys en projectes d’eficiència energètica. Això ha fet que hagi estat la primera enginyeria en realitzar una auditoria i un plec de condicions per una empresa ESE que ha suposat el primer contracte de serveis energètics per un enllumenat públic a Catalunya”. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: