LLEI 2/2023 DE PROTECCIÓ DE L’”INFORMANT” I EL CANAL DE DENÚNCIES A IMPLEMENTAR EN LES ENTITATS DEL SECTOR PÚBLIC

Es preveu l’obligació per a tot el sector públic d’implementar un canal intern de denúncies. Tots els poders adjudicadors, independentment de la seva grandària, hauran de comptar amb aquest canal de denúncies.
De la normativa reguladora resulta notable posar de manifest:
• S’haurà de garantir la confidencialitat de la identitat de l’informant i de qualsevol tercer mencionat en la comunicació i de les actuacions que es desenvolupin.
• En el cas d’existir diferents canals interns de denúncia, aquests hauran d’integrar-se i estar disponibles de manera unificada a la pàgina principal de l’entitat.
• Ha d’existir un procediment de gestió de les informacions rebudes.
• S’imposa l’obligació de realitzar consulta prèvia amb els sindicats i representació legal dels treballadors (empleats públics).
• L’òrgan d’administració o de govern tindrà la condició de responsable del tractament de les dades personals que siguin objecte de tractament durant les denúncies.
Com ja s’ha explicitat en anteriors articles, l’Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, exigeix que tota entitat decisora i executora de fons NGUE han de disposar d’un Pla de Mesures Antifrau, amb la finalitat de prendre les mesures necessàries de prevenció, detecció, correcció i persecució del frau i la corrupció, entre les quals s’incorporava la creació i/o gestió d’una bústia de denúncies anònimes.
En aquest punt, tal com s’ha previst, resultarà necessari integrar els diferents canals i ubicar-los en un lloc accessible.

Faura-Casas