LA REHABILITACIÓ DE LA XEMENEIA DE SALA I BADRINAS

L’any 2022 es va enderrocar l’antiga fàbrica Sala i Badrinas, un gran espai de 30.692 m² de superfície, al barri del Segle XX de Terrassa, amb l’objectiu de transformar l’espai mitjançant edificacions residencials i noves equipacions municipals.

Es va decidir no demolir i conservar la icònica xemeneia de la fàbrica, realitzant un ampli procés de rehabilitació, de manera que es va aconseguir mantenir el significat històric i el seu caràcter emblemàtic, passant a formar part del patrimoni cultural del municipi de Terrassa.

Procés d’execució

Reparació de la paleta – Les intervencions exteriors de reparació de paleta van consistir en la substitució i reparació dels maons que presentaven un deteriorament, i la consolidació de la zona esquerdada, mitjançant el morter de paleta resistent a les sals, a base de calç hidràulica natural i ECO-PUZOLANA MAPE-ANTIQUE ALLETTAMENTO. També es va procedir al rejuntat de la fàbrica de maó cara vista amb el mateix morter MAPE-ANTIQUE ALLETTAMENTO.

Sistema de reforç estructural – El sistema global de reforç estructural per a la xemeneia es va plantejar mitjançant l’aplicació d’anells perimetrals exteriors amb un sistema de arrebossat de morter i malla de reforç perimetral, combinat amb un sistema de reforç interior amb un arrebossat i armat continu, els quals es van connectar mitjançant el sistema de corda de fibres de vidre MAPEWRAP G FIOCCO.

Prèviament a l’aplicació dels sistemes es va netejar de pols i brutícia i es van preparar les superfícies tant exteriors com a interiors per garantir una òptima adherència del material de reforç.

Es van fer perforacions al voltant dels anells de l’exterior de la xemeneia a reforçar, i es van retallar les porcions de corda MAPEWRAP G FIOCCO a una longitud equivalent a la profunditat de les perforacions més els dos extrems externs a esfilagarsar. Es van impregnar les parts centrals amb la resina epoxídica fluida MAPEWRAP 21 i es va empolvorar la superfície del fiocco impregnada en resina amb sorra de QUARÇ 1,2 seca.

Després de l’assecatge de resina, es va injectar a les perforacions la fixació química epoxídica MAPEFIX EP 385, es va inserir la part rígida dels fioccs d’ancoratge, i es va deixar preparat per rebre el reforç que s’aplicaria posteriorment.

Als anells de l’exterior de la xemeneia, amb els fioccs inserits, es va rebre una primera capa del morter bicomponent, fibroreforçat, a base de calç hidràulica natural (NHL) i Eco-Puzolana, d’elevada ductilitat, PLANITOP HDM RESTAURO, es van inserir bandes de malla fibra de carboni d’elevada resistència MAPEGRID C 170 sobre el morter fresc, es van obrir els fioccs en ventall, i es van fixar mitjançant MAPEWRAP 31, finalment, es va empolvorar la porció esfilagarsada ja fixada fins a saturació amb sorra de QUARÇ 1,2 seca .

Després, es va aplicar una segona capa del morter PLANITOP HDM RESTAURO, formant en conjunt un reforç estructural “armat”, amb un gruix total de 8 mm. A tot l’interior de la xemeneia es va col·locar una malla de fibra de vidre (FRP) MAPENET EM 30. I amb els fioccs un cop oberts i preparats es va procedir a la projecció del morter MAPE-ANTIQUE STRUTTURALE NHL a base de calç hidràulica natural i ECO-PUZOLANA.

Puntualment, també es va fer servir a les zones interiors de la xemeneia que ho van requerir, el sistema MAPEROD G, barres pultruses de fibra de vidre, preimpregnades amb vinilèster epoximodificat fixades químicament mitjançant MAPEFIX EP 385.

Protecció exterior – Finalment, es va procedir a la protecció exterior de l’estructura mitjançant l’aplicació de la impregnació hidrorepel·lent, incolora, a base de resines siloxàniques, amb altíssimes prestacions, ANTIPLUVIOL S de Mapei, que, amb una elevada capacitat d’impregnació, aporta hidrorepel·lència al suport, i evita l’oclusió de la porositat natural de la fàbrica, garantint així la permanència de la transpirabilitat pròpia del suport.

A la coronació de la xemeneia es va aplicar el revestiment impermeabilitzant, elàstic i bicomponent, resistent a les sals, a base de calç i Eco-Puzolana, i exempt de ciment, MAPE-ANTIQUE ECOLASTIC.

Finalització – Reeixidament, es va aconseguir incloure la xemeneia industrial dins del projecte del barri del Segle XX, i, mitjançant els productes específics de la família MAPEI descrits, es van aplicar sistemes de reparació i reforç, consolidant així l’estructura.

Es va evitar la demolició de la xemeneia, conservant així el significat històric i el caràcter emblemàtic dins el patrimoni cultural del municipi de Terrassa.

Per a més informació o per contactar amb MAPEI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: