QUIN ÉS EL MILLOR SISTEMA PER RECICLAR L’OLI DE CUINA, AMB AMPOLLES O A GRANEL? EL CAS DE SANT VICENÇ DE CASTELLET

Un litre d’oli usat vessat a l’aigüera pot contaminar mil litres d’aigua, a banda de d’obstruir canonades i dificultar i encarir la depuració d’aigües residuals urbanes. A Catalunya es consumeixen unes 7.400 T d’oli i se’n recullen 1.370 T.
Si aquest oli el separem correctament contribuïm a:
· Reduir la contaminació de l’aigua.
· Reciclar l’oli i transformar-lo en un combustible net o glicerina que és la base d’alimentació animal, sabó i productes de cosmètica.
· Disminuir la producció de CO2 i per tan evitar el canvi climàtic.
· En general valoritzar un residu contaminant, l’oli, i convertir-lo en energia neta i renovable.
Per tant és molt important fer campanyes de reciclatge de l’oli de cuina als municipis i conscienciar a la població sobre el tema.
QUINS SISTEMES DE RECOLLIDA D’OLI USAT HI HA?
Un dels sistemes és recollida amb ampolla de plàstic que es llença directament en un contenidor de recollida.

I l’altre, directament a granel, fent servir un bidó reutilitzable per captar l’oli i un embut per decantar-lo directament en un contenidor especial.

Alquienvas disposa de contenidors de recollida d’olis usats dels dos tipus.
Tot i així, Denis Solé, Director d’Operacions d’Alquienvas Group, recomana el sistema a granel perquè així no s’embruten les ampolles de plàstic, la qual cosa dificulta i encareix el reciclatge. Però, segons Solé, aquest sistema està poc implementat a Catalunya, gairebé tot es fa posant l’oli en una botella i tirant-la al contenidor especial de recollida d’oli.
A més, es pot complementar amb un sistema de control d’usuari i recollides, localització i nivell d’emplenament dels contenidors per l’oli o qualsevol tipus de residu. Amb aquest sistema, anomenat OILPLAN, El contenidor gestiona l’aportació de forma “anònima” dels usuaris habilitats que reconeix amb la identificació d’un número ID unívoc present en el TAG LF, UHF, o altres. Los dades es guarden al contenidor i s’envien successivament al sistema OILPLAN per a totes les gestions. Aquesta gestió acurada permetrà generar pel projecte de recollida, el correcte o incorrecte posicionament de les illes de recollida del territori, o per premiar a l’usuari en base a les seves aportacions per exemple.
Veure com funciona el sistema OILPLAN:
EL CAS DE SANT VICENÇ DE CASTELLET
Alquienvas té moltes experiències a nivell de reciclatge, una d’elles és la de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet que està provant els dos sistemes: a granel i amb ampolla, per poder-ne fer la valoració.
Aquest Ajuntament va iniciar una campanya el passat mes d’octubre anomenada No et passis de taca d’oli amb la intenció de conscienciar la ciutadania de la importància de reciclar l’oli de cuina correctament.
El consistori va posar a disposició de tots els veïns i veïnes un bidó o bé un embut amb un filtre per recollir aquest residu a casa amb diferents accions expressament organitzades al carrer.
Una vegada recollit l’oli amb aquest sistema, es deposita als contenidors que hi ha expressos a la Deixalleria Municipal o a la deixalleria mòbil.
El consistori també va programar visites als establiments de restauració per tal d’informar-los de la iniciativa i assessorar-los perquè puguin fer una gestió correcta de l’oli vegetal utilitzat.
Veure vídeo divulgatiu de la campanya “No et passis de taca d’oli”:
Per a més informació
