LA IMPORTÀNCIA DE L’APARCAMENT DE BICICLETES PER A LA MOBILITAT SOSTENIBLE. REFERÈNCIES INTERNACIONALS I LA SITUACIÓ A CATALUNYA

Com diu Stefanie Schmidt de PTV Group, combinar el viatge en bicicleta i en tren és ideal per als desplaçaments sostenibles. Construir aparcaments segurs per a bicicletes a les estacions de tren és un factor important, i també un repte.

Aparcament de bicicletes a les estacions de tren: amb una bona infraestructura, més gent utilitzarà la bicicleta per desplaçar-se

Tothom està d’acord que hem de reduir significativament les emissions del transport en els propers anys. El canvi als vehicles elèctrics sovint es considera un pas important en aquesta direcció. Però reforçar el transport públic i ampliar el trànsit de bicicletes pot ser encara més important. Segons una investigació de la Universitat d’Oxford, triar una bicicleta en lloc d’un cotxe per només un viatge al dia podria reduir en un 67% les emissions de carboni d’una persona mitjana del transport. A Alemanya, els experts estimen que al voltant del 30% dels viatges amb cotxe es podrien destinar a la bicicleta. I això ni tan sols es refereix a desplaçaments curts dins de ciutats o barris, que es poden fer fàcilment amb bicicleta.

La combinació dels desplaçaments en bicicleta i en tren permet cobrir llargues distàncies i, per tant, ofereix un gran potencial per als desplaçaments sostenibles. I les instal·lacions d’aparcament de bicicletes són un element important aquí; mirem més de prop per què.

Com és una bona infraestructura de bicicletes?

Infraestructura per a bicicletes

Una infraestructura de bicicletes còmoda i segura anima la gent a pujar a les seves bicicletes. El 2020, el primer any de Pandèmia, el ciclisme va augmentar fins a un 48% més a les ciutats que van afegir carrils bici emergents, en comparació amb les que no ho van fer. Una bona xarxa, amb itineraris ciclables directes i continus, permet als ciclistes desplaçar-se de manera ràpida i còmoda.

El gran impacte que té una bona infraestructura en l’elecció del mode de transport, es pot veure als Països Baixos. Des de fa dècades s’hi promociona molt el ciclisme. Els holandesos han construït una àmplia xarxa de carrils bici i autopistes per a bicicletes. Són amples, clarament senyalitzats i sovint completament separats del trànsit motoritzat. Té els seus fruits: gairebé una quarta part de la població holandesa fa cicles cada dia.


UN ELEMENT IMPORTANT: L’APARCAMENT DE BICICLETES

Un altre factor de l’estratègia holandesa: instal·lacions modernes d’aparcament de bicicletes. Quan es construeixen noves zones residencials, sempre forma part del desenvolupament suficient emmagatzematge de bicicletes. Les estacions de tren ofereixen grans garatges per a bicicletes; el més gran del món es troba a Utrecht amb 12.500 places d’aparcament. Al voltant de la meitat dels passatgers del tren als Països Baixos utilitzen la seva bicicleta per anar i tornar a l’estació.

Annette Kindl, experta en trànsit de bicicletes de l’equip d’investigació de PTV Group, explica: “La bicicleta més el tren es converteix en un model atractiu si hi ha un bon enllaç en bicicleta d’anada i tornada de l’estació. El segon aspecte important és la situació de l’aparcament. Els aparcaments de bicicletes de l’estació han de ser de fàcil accés, segurs i protegits de la intempèrie”.

Les persones que van amb bicicleta cada dia normalment no volen lligar les seves bicicletes a algun fanal. Però tampoc volen haver de caminar des d’un aparcament de bicicletes en un racó llunyà de l’estació fins a l’andana. Les instal·lacions segures i de fàcil accés són un requisit previ perquè la bicicleta es converteixi en un mitjà de transport quotidià.

Annette Kindl va examinar l’estat de les instal·lacions d’aparcament de bicicletes a les estacions de tren alemanyes en un estudi encarregat pel govern alemany el 2019: “La investigació va donar lloc a una necessitat estimada d’1,5 milions de places d’aparcament de bicicletes a les estacions el 2030, un milió d’elles als 1.000. estacions de major volum”.


INTEGRAR L’APARCAMENT DE BICICLETES A LA XARXA DE BICICLETES

Aparcament bicicletes Holanda

Com a resultat de l’estudi, ara s’ha establert un nou centre d’informació “Aparcament de bicicletes a les estacions de tren” a Alemanya: té la intenció de donar suport a ciutats i municipis per crear una infraestructura atractiva per a bicicletes amb instal·lacions modernes d’aparcament de bicicletes.

Aquí és on contribueix l’experiència en planificació del trànsit de PTV Group. Annette Kindl diu: “En aquest projecte, analitzem els aspectes clau de la integració de l’estació i l’aparcament de bicicletes a la xarxa local i regional de bicicletes. A continuació, l’utilitzem per crear una llista de verificació de les mesures de trànsit acompanyades”.

Això inclou, per exemple, incorporar les instal·lacions d’aparcament de bicicletes a l’estratègia de mobilitat municipal i integrar-les en ofertes digitals, com ara aplicacions multimodals.

Annette Kindl conclou: “Si s’estableix el marc adequat, els viatges en bicicleta i en tren poden constituir una mena de mode de transport diferent i, per tant, contribuir fortament a un canvi de mobilitat ecològic”.


LA INTERMODALITAT BICI-TREN TAMBÉ ÉS UN DELS GRANS REPTES QUE TÉ LA METRÒPOLIS DE BARCELONA I ALTRES POBLACIONS CATALANES

El 2017 es van fer els primers passos en aquest sentit, quan les ciutats de Sant Boi i Sant Cugat es van afegir al projecte europeu BitiBi per la promoció de la intermodalitat tren-bici-tren. Arrel d’aquella experiència es va construir el primer espai d’aparcament segur per a bicicletes a l’estació de Ferrocarrils de Sant Boi, amb capacitat per a 24 bicicletes, gestionat a través de la xarxa metropolitana d’aparcaments segurs Bicibox.

Va ser al 2019 quan es va inaugurar el primer aparcament segur de bicicletes de gran capacitat de la metròpolis a l’estació de tren de Gavà, amb una capacitat de 100 places. També es van incorporar consignes i una estació d’autoreparació de bicicletes.

I des de llavors l’oferta d’aparcament segur de bicicletes, al voltant de les estacions de transport públic d’alta capacitat, s’ha anat estenent poc a poc per altres comarques a l’entorn de la capital: Badalona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Ripollet, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Viladecans.

El bicibox també s’estrena a quatre ciutats més entre 2022 i 2023: Barberà del Vallès, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts i Montgat.

Aquest servei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) compleix 10 anys i arribarà a 2.778 places abans que acabi el 2022.

Bicibox

Fora de la metròpoli, la infraestructura més recent la trobem a Montmeló. Ha estat aquest 5 de maig quan s’ha posat en funcionament un servei d’aparcament de bicicletes públic i gratuït al costat de l’estació de tren per a les persones usuàries de RENFE. En aquest cas, s’anomena MoBike i pretén ser un servei d’aparcament de bicis per a totes les persones que hagin de deixar aparcada la seva bicicleta durant un període curt de temps (màxim 48 hores).

L’espai interior està tancat i s’ha d’accedir mitjançant l’App de Pverde. A dins hi ha uns suports per lligar les bicicletes i un petit córner d’arranjament amb eines mecàniques bàsiques. A l’entrada hi ha un panel explicatiu amb les normes d’ús de l’aparcament, què s’ha de fer per enregistrar-se, com estacionar i recollir la bicicleta i amb l’horari del MoBike i les penalitzacions en cas d’incomplir les normes.

Foto Font: Ajuntament de Montmeló

Servei d’aparcament de bicicletes públic Mobike

Per a més informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: