OBRES DE CONSOLIDACIÓ ESTRUCTURAL DE L´ESGLÉSIA DE SANT RAFAEL

A l’Església de Sant Rafael, també coneguda com a església del Mental, al barri de la Guineueta de Barcelona, a causa de la manca d’ús i conservació durant més de 30 anys, les façanes de l’església es trobaven en un estat de deteriorament i desgast considerable. La fusteria existent estava atacada per tèrmits i els vitralls molt deteriorats. Molts dels elements ornamentals estaven degradats i part del revestiment de la façana i altres elements constructius s’havien desprès. El talús de terra del parc que l’envolta, així com la manca de conservació, van produir la majoria de patologies estructurals de l’edificació, sobretot per les empentes horitzontals del terreny i les humitats que la terra creava sobre els murs estructurals. A causa d’això, tota la construcció estava plena d’esquerdes, amb diferents nivells de gravetat.

Els productes de la línia Mape-Antique de Mapei es van utilitzar per a la consolidació dels murs de paleta, així com la reconstrucció d’elements diversos, i la formació d’un nou arrebossat transpirable a tota la façana.

Procés d’execució:

Abans de fer les diverses intervencions, es va procedir a l’eliminació del revestiment existent fins a arribar al suport original, conservant alguns testimonis per tenir referència de nivells i aspecte d’acabat. Els suports es van rentar amb aigua a pressió i es va aplicar una impregnació per fer aflorar les sals que es retiraven novament amb aigua.

En el suport es van restituir parts degradades dels murs originals amb la col·locació de maons nous travats amb la fàbrica original, amb l’ajuda del morter de paleta resistent a les sals, a base de calç hidràulica natural i Eco-Puzolana, Mape-Antique Allettamento . Aquest mateix morter es va utilitzar després per reconstruir alguns volums d’elements de la façana.

Per conformar els arrebossats transpirables als murs de façana, un cop humitejats, se’ls va aplicar, en primer lloc, una capa d’esquerdejat d’un gruix d’uns 5mm del morter transpirable, resistent a les sals, a base de calç i Eco-Puzolana , Mape-Antique Rinzaffo, que permet millorar l’adherència de l’arrebossat, uniformitzar l’absorció del suport i alentir la transferència de les sals.

L’arrebossat de fons en si es va executar, prèvia formació de mestres amb la referència dels testimonis originals, amb el morter transpirable, compost de calç hidràulica natural i Eco-Puzolana, sorres naturals, additius especials i microfibres, Mape-Antique Intonaco NHL.

Per a la reconstrucció de cornises, la base de suport es va haver de reconstruir en alguns trams amb el morter per a arrebossats transpirables i de paleta, d’elevades prestacions mecàniques, a base de calç hidràulica natural i Eco-Puzolana, Mape-Antique Strutturale NHL. Les formes corbes característiques de la cornisa, es van generar amb el mateix Mape-Antique Intonaco NHL utilitzat per a l’arrebossat. I per aconseguir un acabat final més fi, es va aplicar el morter d’arrebossat transpirable, de textura fina, resistent a les sals, a base de calç i Eco-Puzolana, Mape-Antique FC Civile.

Nom de l’Obra: Església de Sant Rafael
Intervenció: Obres de consolidació estructural de l´Església de Sant Rafael
Ubicació: Barcelona
Categoria: Espais / Edificis Públics
Tipologia d’intervenció / Aplicació : Reparació de paleta
Promotor: Bimsa
Adreça facultativa: Dosgeuvearquitectura S.L.P. (Direcció d’Obra) i Rosell Giner i Associats S.L.P. (Direcció d’Execució)
Contractista principal: Natur System S.L.
Aplicadora: Natur System S.L.
Període de la intervenció de Mapei: 2019 / 2020
Coordinació de Mapei: Xavier Serrano

INTERVENCIÓ PRODUCTES MAPEI
Reparacions i recuperació de volums Mape-Antique Allettamento
Arrebossat Mape-Antique Rinzaffo
Arrebossat transpirable Mape-Antique Intonaco NHL
Reconstrucció de cornisa Mape-Antique Strutturale NHL
Enlluït fi Mape-Antique FC Civile

Per a més informació o per contactar amb Mapei:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: