LA REHABILITACIÓ DE BANCS MODERNISTES AL PASSEIG DE GRÀCIA DE BARCELONA

A la reurbanització del Passeig de Gràcia de Barcelona el 1974 es van formar a cada una de les cantonades unes jardineres-banc circulars d’estil modernista, revestides amb el clàssic “trencadís” ceràmic, imitant els característics bancs-fanals modernistes realitzats el 1906 pel llavors arquitecte municipal Pere Falqués i Urpí, encara que de vegades han estat atribuïdes al també arquitecte modernista Antoni Gaudí. Amb el pas del temps, es van anar formant importants esquerdes a la seva superfície i es va degradar el revestiment.

Procés de restauració

Per poder restaurar els bancs, en primer lloc es va procedir a l’eliminació del revestiment a les zones afectades i un sanejat i neteja adequats. Les fissures en els suports de formigó es van reparar mitjançant injecció de la resina epoxídica superfluida Epojet.

La reposició del trencadís ceràmic es va plantejar amb l’encolat, sobre suport i sobre el revers de les peces, amb l’adhesiu de ciment monocomponent alleugerit d’elevades prestacions (classificat C2E S2 segons la norma europea EN 12004), altament deformable, de temps obert perllongat, amb elevada capacitat d’impregnació, altíssim rendiment i fàcil treballabilitat, Ultralite S2.

Sobre les fissures reparades, es van incorporar bandes longitudinals centrades de la membrana antifractura Mapetex Vlies, aplicades amb el mateix adhesiu Ultralite S2. Per al rejuntat final de les peces, es va optar per aplicar el morter de ciment d’altes prestacions Keracolor FF (classificat CG2WA segons la norma europea EN 13888), modificat amb polímer, hidrorepel·lent amb DropEffect®, per al farciment de
juntes de fins a 6 mm.

Nom de l’obra: Bancs d’estil modernista
Intervenció/Detalls: Rehabilitació de bancs d’estil modernista al Passeig de Gràcia de Barcelona.
Ubicació: Barcelona
Categoria: Espais / Edificis Públics
Tipologia d’intervenció / Aplicació : Ceràmica i materials petris
Promotor: Ajuntament de Barcelona
Projectista: Iplan Gestió Integral S.L.
Contractista principal: UTE Estructures Vials Barcelona
Aplicadora: UTE Estructures Vials Barcelona
Període de la intervenció de Mapei: 2020
Coordinació de Mapei: Ismael Carreño

INTERVENCIÓ / PRODUCTES MAPEI
Reparació de fissures / Epojet
Adhesiu / Ultralite S2
Membrana / Mapetex Vlies
Rejuntat / Keracolor FF

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: