I SI CONVERTIM EDIFICIS, PLAQUES SOLARS O VEHICLES EN ARBRES I PURIFIQUEM L’AIRE DE LES CIUTATS? EL CAS GUGGENHEIM PER AJUDAR A RENOVAR L’AIRE DE BILBAO.

Sabem que les ciutats s’enfronten al problema de les partícules fines PM 2,5 que per les seves dimensions penetren als pulmons i poden arribar a la sang. Un altre problema particularment greu és el del diòxid de nitrogen que prové principalment dels vehicles dièsel. I, quan més gran és la contaminació més risc hi ha de malalties del cor, càncer, accidents cardiovasculars i demències.

És per això que l’impuls de l’administració és indispensable i s’estan aplicant moltes mesures com: l’ús del transport públic per reduir la contaminació a les ciutats; la restricció del trànsit per tal de fomentar el transport públic; el reciclatge, obligatori, premiat i/o castigat segons el cas; la utilització d’ energies renovables o moltes més zones verdes a les ciutats.

La vegetació té una gran importància a l’hora de millorar la qualitat de l’aire, ja que els arbres absorbeixen diòxid de carboni i emeten oxigen a l’atmosfera. Un estudi interessant al respecte és el del catedràtic Manuel Enrique Figueroa, que permet afirmar que de mitjana, un arbre té la capacitat d’absorbir , la quantitat de CO2 que emeten 100 cotxes en un dia (evidentment varia en funció, de l’espècie, la mida, l’edat i molts altres condicionants). Un altre estudi interessant és el del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la UAB.

Però, i quan no tenim més espai per plantar arbres, com podem baixar la contaminació?

La tecnologia també està al nostre abast per ajudar en aquesta escomesa. De fet, el projecte més ambiciós de la Unió Europea per descontaminar ciutats d’Europa ha estat iSCAPE i té present la tecnología fotocatalítica. Aquesta tecnologia, desenvolupada per PURETi en col·laboració amb la NASA, neteja l’aire exterior en el cas de l’espai urbà, però també interior si cal, a través de la llum. Productes d’última generació de PURETi destrueixen la majoria d’elements contaminants de les ciutats utilitzant la llum solar per fotocatàlisi i generant oxigen.

Els ajuntaments poden actuar proactivament a netejar i purificar l’ aire de la seva ciutat amb fotocatalítics d’última generació

Fins ara, els ajuntaments adoptaven polítiques passives i altres coercitives per a restringir la contaminació a les seves ciutats: fer més zones de vianants, restringir l’accés a determinades zones, etc. Ara amb l’aplicació d’aquests productes fotocatalítics els ajuntaments tenen la possibilitat de determinar polítiques actives en determinades zones.

Una forma fàcil de fer-ho, nebulitzant el producte fotocatalític en façanes, vidres, edificis, banderoles dels fanals, etc…

Nebulizerair, amb seu a Vilobí d’Onyar, forma part d’un grup d’empreses amb més de 20 anys d’experiència en la nebulització i són aplicadors de PURETi que fa servir una tecnologia disruptiva per netejar i purificar l’aire a través del diòxid de titani convertit en una solució aquosa cristal·lina aplicable fàcilment sobre tot tipus de superfícies no poroses com vidres, acers, lones, etc. quedant un percentatge molt més alt de l’TiO2 (fotocatalitzador) exposat a la llum aconseguint resultats exponencialment més efectius. Segons Lluís Díaz, Director General, “les nebulitzacions amb aquests productes fotocatalítics d’última generació, que són respectuosos amb el medi ambient i amb les persones, tenen dues funcions: per una banda netejar i per l’altre generar oxigen”.

Els ajuntaments on poden aplicar nebulitzacions amb PURETi?


Segons l’expert en nebulitzacions, Lluís Díaz, “el ventall d’aplicacions amb aquest tipus de producte per disminuir la petjada de carboni és tant ampli com la imaginació que un tingui: des de les parets d’una ronda, on la contaminació és realment important, a qualsevol tipus d’infraestructures, mitjans de transport o edificis”.

EDIFICIS


A nivell d’edificis, Lluís Diaz, remarca que es pot aplicar en parets o façanes, sostres, vidres, purificant i millorant la qualitat de l’aire del voltant i obtenint un benefici addicional de millora d’aparença i durabilitat gràcies a la doble funció netejadora/generadora d’oxigen que comentàvem.

PANELLS SOLARS


PURETi també te aplicacions en panells solars. De fet, la brutícia en panells solars pot reduir la producció solar PV entre un 5% i un 30%. L’energia solar tèrmica pot perdre fins un 40%. El manteniment dels panells solars mai es fa amb la periodicitat que caldria per la seva dificultat i per no danyar l’equipament. Amb aquesta solució de PURETi els panells poden tractar-se abans de la instal·lació o quan s’hagi de fer la propera neteja. La nanocobertura invisible que s’aplica bloqueja menys del 1% de la transmissió de llum i com a contrapartida compensa en escreix el rendiment de les plaques. Amb aquest tractament a més, els panells solars seran depuradors de l’aire del voltant de NOx, SOx i altres contaminants orgànics transportats per l’aire.

MITJANS DE TRANSPORT

Aquest producte es pot aplicar també a mode de netejavidres, una formulació no tòxica i ecològica que també permet netejar l’aire. A més, amb l’acció de la llum, la superfície del vidre es manté més neta, resisteix el baf, i millora la qualitat de l’aire dins la cabina. A més, una sola aplicació redueix de forma gradual i contínua les olors d’animals, fum, aliments, etc.

Si vols un assessorament personalitzat per millorar l’aire de la teva ciutat

EL CAS DE BILBAO: EL GUGGENHEIM VA AJUDAR A RENOVAR L’AIRE DE BILBAO

PURETi ha estat aplicat pel mateix Guggenheim aquest passat estiu, després de conèixer el producte gràcies a Tecnalia, un centre local d’ investigació i innovació. El museu va llançar una campanya enfocada a la sostenibilitat utilitzant aquesta tecnologia que purifica l’aire en tots els seus cartells i unes 250 banderoles distribuïdes als fanals de la ciutat, amb un impacte similar al que farien 700 arbres. Després d’aquesta acció, el museu està estudiant implementar aquesta tecnologia en altres àrees del edifici.

(Banderoles que netegen l’aire) © Museo Guggenheim de Bilbao


A banda dels elements gràfics de l’exterior del museu i de les banderoles repartides per la ciutat, el tramvia local també va lluir un anunci de vinil tractat amb el mateix revestiment.


Segons el director general del Museu, Juan Ignacio Vidarte, “aquesta aplicació ens permet ajudar a renovar l’aire de la nostra ciutat, la qual cosa ens ha semblat un oportunitat fantàstica per avançar en l’aposta del Museu de contribuir en tots els aspectes que estiguin a les nostres mans per frenar el canvi climàtic”.


Si vols un assessorament personalitzat per millorar l’aire de la teva ciutat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: