QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX EL COMPOSTADOR COMUNITARI

El compostatge comunitari és la gestió dels residus orgànics biodegradables d’un col·lectiu (comunitat de veïns, poble, etc.) per tal d’obtenir un recurs valuós per a la seva aplicació ja sigui per la jardineria municipal com per al consum propi per jardins o terrasses privades.  Es tracta doncs d’una alternativa per reciclar els residus orgànics per aquelles persones que no poden optar pel compostatge domèstic als seus habitatges.

L’empresa especialitzada en gestió de residus, Alquienvas posa a disposició dels ajuntaments un projecte integral per treballar el compostatge comunitari en pobles, barris o comunitats de veïns. Es treballa en una campanya de formació i sensibilització de la població on s’informa dels beneficis de reciclar els residus orgànics i s’explica com es cuina el compost. Així mateix, també s’aporten els contenidors per recollir la resta orgànica i el compostador comunitari. Quan tot està en marxa el compost s’utilitza per al manteniment de jardins i parcs del municipi i també hi tenen accés els veïns que en necessiten per als seus jardins particulars.

Moltes administracions públiques i ens locals han implantat unitats modulars de compostatge comunitari per reduir l’impacte econòmic del tractament de la seva fracció orgànica apostant per una valorització dels residus i reduint també l’impacte mediambiental. Cal destacar que es redueix considerablement el volum de residus a gestionar, fet que a mig termini implica una reducció de costos important.

El compostatge comunitari no només fomenta la participació ciutadana en iniciatives municipals amb la col·laboració altruista com a principal protagonista sinó que també compta amb avantatges mediambientals ja que redueix el volum de residus que es porten als abocadors i incineradores i redueix el consum d’adobs químics produint un adob orgànic.

Si bé el compostatge ja fa molts anys que el practiquen moltes famílies, el compostador comunitari presenta diferents avantatges que des del punt de vista de les administracions públiques cal tenir en compte.  

Per a més informació:


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: