EL REIAL DECRET LLEI 36/2020 ESTABLEIX CERTES MESURES QUE AFECTEN ELS PROCEDIMENTS DE COMPRA PÚBLICA

El Reial Decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s’aproven mesures urgents per a la modernització de l’Administració Pública i per l’execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, estableix certes mesures que afecten els procediments de compra pública

• Es permet la possibilitat de procedir a la tramitació anticipada d’expedients de despesa d’exercicis posteriors per a qualsevol tipus d’expedient que es financi amb els fons procedents del Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència (MRR) i s’eleva l’import dels pagaments anticipats fins al 50% del total.

• S’estén el nombre d’exercicis en què es poden adquirir compromisos de despeses relacionades amb el MRR i el REACT A 5 anys (en l’exercici immediat següent i en el segon, el 100 per cent, en el tercer exercici, el 70 per cent i en els exercicis quart i cinquè, el 60 per cent i 50 per cent) i es permet que el Govern modifiqui percentatges i durada màxima.

• Es permet incorporar als crèdits de l’exercici els romanents dels crèdits que emparin compromisos de despeses contrets dotats en el servei de MR de cada secció així com la resta dels crèdits vinculats al MRR consignats en els pressupostos de despeses amb pressupost limitador.

Pel que fa a la funció interventora:

– No subjecció a fiscalització prèvia dels actes previstos en a l’art. 150.a) de la Llei general pressupostària (LGP) en expedients de Fons Next Generation UE.
– Si s’acorda per Consell de Ministres la subjecció a fiscalització prèvia, només es limitarà als requisits bàsics que defineix a l’article 45.
– La intervenció prèvia de el reconeixement d’obligacions de l’art. 150.2 LGP s’exercirà en els expedients finançats amb aquests plans en règim de requisits bàsics.
– Fiscalització en termini màxim de 5 dies hàbils.

• Pel que fa als procediments d’adjudicació:

– Quant al procediment d’urgència s’haurà d’analitzar de manera individualitzada si escau la tramitació urgent que preveu l’article 119 LCSP.
– Quant al al procediment obert simplificat: Les quanties de procediment obert simplificat ordinari s’eleven des 3.000.000 d’euros en obres i 100.000 en serveis i subministraments fins arribar a no superar el llindar SARA (actualment 5.350.000 obres i 214.000 en subministraments i serveis – 139.000 si són contractes adjudicats per l’Administració General de l’Estat, organismes autònoms o entitats gestores de la Seguretat Social i serveis comuns de la Seguretat Social i 750.000 en serveis de l’Annex IV), tal i com s’especifica a la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat.
– Quant al procediment obert simplificat abreujat: S’augmenten les quanties en els contractes d’obres fins els 200.000€ (abans 85.000€) i serveis i subministraments fins el 100.000€ (abans 35.000€). Pel que fa al termini de presentació d’ofertes: 8 dies naturals (abans 10 dies hàbils). La Llei de pressupostos Generals de l’Estat eleva les quanties en serveis i subministraments amb caràcter general a 60.000 euros.

• Pel que fa al termini de recurs especial:

o Per als procediments tramitats electrònicament el termini per a formalitzar el contracte serà: 10 dies naturals a partir de l’endemà del dia en què s’hagi remès, per mitjans electrònics l’adjudicació. El termini per a interposar recurs serà de 10 dies naturals i el Tribunal s’ha de pronunciar en 5 dies hàbils sobre inadmissibilitat i manteniment suspensió.

Llei 11/2020, de 30 de desembre, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2021

• Articles 32 i 33 sobre mitjans propis.
• Article 159 per augmentar el llindar per al procediment obert simplificat a serveis i subministraments (dels 100.000 € actuals passa als llindars SARA dels articles 21.1.a) i 22.1.a), és a dir, 139.000 €, o als seus corresponents actualitzacions ) i augmentar el de l’abreujat de l’159.6 (de 35.000 € a 60.000 €).
• Exclusió de la LCSP dels contractes entre dues societats mercantils pertanyents a el sector públic que no tinguin el caràcter de poder adjudicador, en determinades condicions (art. 321).

Marcos Sánchez
Faura-Casas

Per a més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: