COMUNITATS LOCALS D’ENERGIA

KM0 Energy és el primer operador energètic de proximitat. L’empresa concentra els seus coneixements i experiència en el sector de l’energia, oferint solucions reals i d’alt impacte al sector públic per una energia, neta, eficient i de proximitat. Son experts en flexibilitat energètica i promouen la generació d’energia local amb participació ciutadana, afavorint el desenvolupament territorial i la sobirania energètica, i acompanyant durant tot el procés de descarbonització i transició energètica als ajuntaments i entitats públiques.  

Canvi de paradigma: Transició Energètica

La transició a una societat sense combustibles fòssils i energia nuclear, basada en un model energètic descentralitzat, 100% renovable, que aprofiti els recursos propis en l’horitzó 2050, requereix de compromisos ferms i d’un desplegament de renovables massiu.

Ens trobem davant d’un canvi de paradigma denominat Transició Energètica que consisteix en la substitució de les energies fòssils per renovables i d’un model centralitzat de grans plantes de generació i unidireccional, cap a un model distribuït en què el desplegament de recursos es dona a tots els nivells i els fluxos energètics són bidireccionals.

Aquest nou model distribuït situa al consumidor al centre del sistema com un element actiu i determinant que no només consumeix de la xarxa sinó que genera la seva pròpia energia, que la pot emmagatzemar en bateries i en el seu vehicle elèctric i que pot oferir serveis al sistema per dotar la xarxa de la flexibilitat necessària per arribar a un model 100% renovable.

Així, el nou model identifica als municipis com a actors principals a l’hora de promoure la transició energètica entre els ciutadans i de ser elements partícips i exemplificant amb els seus propis consums. El sistema energètic agafa una nova dimensió local i el paper dels ens locals és fer-lo possible.


Consumidor actiu

Els consumidors actius són aquells que generen, consumeixen, emmagatzemen o venen la seva pròpia electricitat, participen en plans de flexibilitat i eficiència energètica i/o operen directament o mitjançant un Agregador en el sistema elèctric.

Figura 1: Consumidor actiu. Font: ICAEN

Aquest nou paper per als consumidors, els fa més actius, responsables i participatius.

L’objectiu de tenir un consumidor més actiu és tenir una xarxa de recursos energètics distribuïts (autoconsum, bateries, VE) i per tant l’aparició de noves oportunitats de negoci beneficioses per al consumidor: Flexibilitat de la demanda, mercats locals, compra directa en producció local, inversió en projectes locals…

Una via per empoderar al consumidor són les Comunitats Locals d’Energia (CLE).


Comunitats Locals d’Energia

Les Comunitats Locals d’Energia (CLE) són entitats basades en una participació oberta i voluntària. Estan controlades pels seus socis o membres que poden ser persones físiques, pimes o autoritats locals.
La seva finalitat és transformar la manera en la què els ciutadans accedeixen a l’energia, proporcionant beneficis energètics (mediambientals, econòmics i socials) als seus membres i a la zona local on es desenvolupa la seva activitat.

Les CLE tenen com a activitats principals; generar, consumir, emmagatzemar o compartir energia 1. En el mateix sentit, també promouen la monitorització de consums, l’agregació de la demanda, la prestació de serveis d’eficiència energètica i la mobilitat elèctrica mitjançant punts de recàrrega de vehicles elèctrics a les proximitats de la seva zona local. Resumint, el seu objectiu és promoure el desplegament i optimització de recursos energètics distribuïts.

Una de les accions i inversions principals de les Comunitats és l’autoconsum col·lectiu mitjançant instal·lacions fotovoltaiques. L’autoconsum col·lectiu o compartit és quan una o varies instal·lacions de generació d’energia renovable alimenten, de forma acordada, a un grup de diversos consumidors.

Aquest autoconsum col·lectiu no ha de ser necessàriament a través de xarxa interior; pot efectuar-se directament a través de la xarxa de distribució sempre i quan la instal·lació de generació estigui a 500m dels consumidors o tinguin els mateixos 14 primers dígits cadastrals.

Les CLE també contemplen el desplegament de dispositius de mesura de consums i producció en tots els equipaments i residències de la Comunitat. Les dades recollides per aquests equips alimenten una plataforma de gestió de dades al núvol, que permet al gestor de la comunitat oferir beneficis als seus membres.


Normativa de les CLE

Les Comunitats Locals d’Energia ja estan definides a l‘ordenament jurídic europeu1 . La legislació espanyola encara no ha transposat l’ordenament europeu sobre CLE. Actualment a Espanya es recull una figura precursora de les CLE; el RDL 23/2020 recull una definició de Comunitat d’Energies Renovables. Aquesta figura (CER) té com a fi la participació dels ciutadans i autoritats locals en els projectes d’energies renovables, la qual cosa permetrà una major acceptació local d’aquestes energies i una participació major dels ciutadans en la transició energètica.

1 DIRECTIVA (UE) 2018/2001 – Article 22: Accés a la Directiva en Castellà (EUR-lex)


Com impulsar una CLE

Hi ha moltes possibilitats sobre com dissenyar una Comunitats Locals d’Energia. A continuació es presenten les dos més comuns: Ajuntaments com a entitats impulsores de les CLE i Associacions com a entitats impulsores.

Ajuntaments com a entitats impulsores de les Comunitats Locals d’Energia

En aquesta modalitat els Ajuntaments són els promotors d’una (o més d’una) instal·lació fotovoltaica en un equipament municipal.

L’Ajuntament serà l’impulsor de la creació d’una Comunitat Local d’Energia formada per la ciutadania (edificis municipals, ciutadans, veïns i comerç interessats).

L’Ajuntament cedirà l’ús de les instal·lacions solars als membres de la CLE per la qual tots els seus socis es podran beneficiar de la generació a través de l’autoconsum col·lectiu de les instal·lacions solars.

L’Ajuntament també pot desplegar altres recursos distribuïts en l’àmbit municipal, com bateries, punts de recàrrega de vehicle elèctric per a tots els consumidors de de la Comunitat.

Associacions com a entitats impulsores de les Comunitats Locals d’Energia

En aquesta modalitat l’impulsor de la Comunitat Local d’Energia és una agrupació de persones o comunitat que pot tenir diferents formes legals com associacions (de tot tipus), cooperatives o fundacions.

En aquesta ocasió la comunitat és la promotora de la instal·lació a través de la inversió directa dels seus membres. La Comunitat pot pactar amb l’Ajuntament, que sol tenir les teulades més àmplies, l’ús d’aquestes per instal·lar-hi les plaques fotovoltaiques, a canvi d’una compensació econòmica o en forma de kWh.

Una vegada realitzada la instal·lació solar, el funcionament és el mateix, tots els seus membres es podran beneficiar de la generació a través de l’autoconsum col·lectiu.

Addicionalment, la Comunitat promourà el desplegament d’altres recursos energètics distribuïts, promourà l’eficiència energètica i la implicació ciutadana.

KM0 Energy assessora, promou i impulsa projectes de Comunitats Locals d’Energia a diversos municipis de Catalunya i acompanyen en tot el procés.

Per a més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: