SOBRE L’INFORME 1/2019 DE LA JUNTA CONSULTIVA DE CATALUNYA EN RELACIÓ ALS MITJANS PROPIS

Com ja s’avançava en l’Informe 11/2017, de 19 de desembre, on la Junta Consultiva ja es va pronunciar respecte dels mitjans de què han de disposar els mitjans propis per a la realització d’encàrrecs i les prestacions objecte d’aquests que poden contractar amb tercers per donar compliment a la regulació dels sistemes de cooperació pública, tant vertical com horitzontal que contempla la LCSP. Aquest nou informe analitza amb detall els requisits que han de reunir les entitats del sector públic per tenir la consideració de mitjans propis dels poders adjudicadors i, per tant, poder rebre encàrrecs exclosos de la normativa de contractació pública, relatius al control que ha de dur a terme el poder o poders adjudicadors sobre l’entitat; al càlcul del percentatge d’activitat que ha de dur a terme l’entitat en l’exercici de les comeses fetes pel poder o poders adjudicadors que la controlen; i a la titularitat o aportació totalment pública del capital o el patrimoni de l’entitat.

 

En aquest Informe de la Junta es conclou molt resumidament:

• Que el càlcul del percentatge de l’activitat que s’ha de computar com a duta a terme en l’exercici de les comeses confiades per un o més poders adjudicadors que controlen una entitat del sector públic, es pot efectuar, entre altres, prenent com base el volum de negoci de l’entitat i que, en aquest cas, en el percentatge d’activitats dutes a terme amb ocasió d’atribucions o encàrrecs rebuts del poder adjudicador que la controla s’hi ha de computar els imports provinents de les persones usuàries d’un servei, si l’entitat el gestiona o el presta com a conseqüència d’una atribució o un encàrrec del poder adjudicador que la controla –en canvi, si duu a terme la gestió d’un servei per tenir atribuïda la competència, no procedeix la declaració de mitjà propi per dur a terme dita activitat ni, per tant, vehicular la prestació del servei per via d’encàrrecs.

• Així mateix, es conclou, d’una banda, que la LCSP prohibeix als mitjans propis tota presència de capital privat, inclosa la indirecta, i que la necessària d’absència de capital privat per poder tenir la consideració de mitjà propi és un requisit aplicable a qualsevol entitat, amb independència de què sigui de personificació juridicopublica o juridicoprivada; i, d’altra banda, que el control conjunt sobre els mitjans propis, anàleg al que s’exerceix sobre els propis serveis o unitats, s’ha d’exercir de manera directa per part dels poders adjudicadors respecte dels quals l’entitat tingui dita consideració de mitjà propi.

Autor:   Marcos Sánchez (Faura Casas)

 

Per a més informació o consultes

boto vermell5

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: