PROCÉS PARTICIPATIU DEL PRESSUPOST MUNICIPAL: EL CAS D’ARGENTONA

L’Ajuntament d’Argentona va prendre part per primera vegada en un pressupost participatiu l’any 2016. Després de l’èxit del primer any, al 2017 han impulsat un nou procés participatiu per tal que els veïns i veïnes del municipi decidissin el destí de 500.000€ del pressupost municipal a través de l’eina de Muneval. Muneval és una empresa tecnològica especialitzada en la participació i la transparència que compta amb un canal de participació que permet realitzar enquestes als ciutadans i ciutadanes sobre qualsevol assumpte de la vida municipal, obtenint la informació de manera gràfica i rebent valuosos suggeriments de millora. L’Ajuntament d’Argentona ha treballat al 2017 per primer cop amb Muneval fent-ne una valoració molt positiva.

pressupostparticipatiu2017

El propòsit inicial de l’Ajuntament era de vehicular el pressupost participatiu a una eina 100% online que s’adaptés a totes les necessitats per via telemàtica.
.
.
Calendari del procés participatiu

El procés s’ha caracteritzat per ser 100% telemàtic i ha ofert diversos mecanismes de participació. Primerament es va fer una fase de presentació de propostes i iniciatives a través del web creat per al pressupost participatiu o a través de les Oficines d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament d’Argentona fins el 10 de març. Durant el mes d’abril es va realitzar la valoració de les propostes així com el retorn de les mateixes a la ciutadania. Entre els mesos de maig i juny es van crear els grups de debat ciutadà per a escollir i avaluar les propostes finalistes que es portarien a terme a la consulta final del pressupost participatiu. Un cop feta la selecció de les propostes finalistes i la promoció i difusió del procés participatiu, durant els mesos d’agost i setembre els ciutadans varen poder escollir les propostes que més els agradaven mitjançant una consulta ciutadana online on es podia votar de forma presencial als llocs designats.
.
.
El procés participatiu

Durant la primera fase del procés participatiu es van recollir fins a 278 propostes de la ciutadania, entitats, consells i altres espais de participació. Tècnics i responsables polítics municipals les van avaluar i varen definir si complien els requisits del procés destriant entre propostes acceptades i propostes descartades. Les propostes podien ser de qualsevol àmbit o servei de competència municipal, des de la millora d’un espai públic, la posada en marxa d’un nou servei municipal, programes d’activitats o formació, campanyes promocionals o de sensibilització, entre d’altres executables aquest any 2018, concretes i viables.

Després es van constituir tres grups de ciutadans, que entre els mesos de maig i juny van celebrar dues sessions de debat per avaluar i seleccionar les propostes que es presentarien a la taula final del debat del pressupost participatiu, per tal d’escollir els deu projectes finalistes de la consulta ciutadana. Les 10 propostes escollides foren les següents: Adequació de la Font Picant, Camins Escolars Segurs, Circuits esportius a l’espai públic per joves i gent gran, Millora de l’accessibilitat de la via pública, Millorar la senyalització, Programa d’ajuts per a la millora de l’eficiència energètica als domicilis, Punt de recàrrega per a vehicles elèctrics, Recuperació marge esquerre de la riera d’Argentona, Un nou local pel Cau (Agrupament Escolta) i Xarxa de sanejament a l’Avinguda Mediterrani.

Un cop decidides les propostes la votació es va dur a terme a través de l’eina de Muneval per internet al portal: https://argentona.muneval.es/login

argentona

Per votar telemàticament els ciutadans rebien un codi al seu telèfon mòbil i aquells ciutadans que no tenien accés a Internet o coneixements d’informàtica podien accedir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del poble o del veïnat del Cros on personal municipal ajudava a realitzar el procés de votació telemàtic de manera presencial. Els participants podien escollir un màxim de tres propostes, entre les deu finalistes que se sotmetien a votació, atorgant 3, 2 i 1 punts segons ordre de preferència.
.
.
Les decisions de la ciutadania

Els resultats, amb una participació del 8,5% del cens (867 persones) han estat els següents:

1. Recuperació marge esquerre de la riera d’Argentona: 121.000 € amb 737 punts
2. Millora de l’accessibilitat de la via pública: 260.000 € amb 718 punts
3. Un nou local pel Cau (Agrupament Escolta): 125.000 € amb 639 punts
4. Camins Escolars Segurs: 180.000 € amb 626 punts
5. Adequació Font Picant: 180.000 € amb 576 punts
6. Circuits esportius a l’espai públic per joves i gent gran: 100.000 € amb 543 punts
7. Programa d’ajuts per a la millora de l’eficiència energètica als domicilis: 20.000 € amb 476 punts
8. Xarxa de sanejament a l’Avinguda Mediterrani: 365.000 € amb 310 punts
9. Punt de recàrrega per a vehicles elèctrics: 40.000 € amb 206 punts
10. Millorar la senyalització: 12.000 € amb 157 punts

Sergi Fernández, Tècnic de Participació Ciutadana fa una valoració molt positiva de l’eina de Muneval per a fer processos participatius online ja que l’aplicatiu permet moltes variables i s’adapta al 100% a les necessitats de l’Ajuntament.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: