LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL DE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES: CAP A L’ADMINISTRACIÓ SENSE PAPERS

signatura-electronica

La digitalització dels ajuntaments ha passat a ser obligatòria amb l’aprovació de la Llei 39/2015 del procediment administratiu comú i els ajuntaments s’han de dotar de les eines necessàries per atendre als ciutadans d’una manera ràpida, eficaç i segura.

L’aplicació de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques obliga als ens públics a evolucionar cap a l’administració sense papers convertint les sol·licituds i tràmits a format electrònic. L’administració íntegrament electrònica millorarà no només en eficàcia i eficiència sinó que també servirà per estalviar costos. No obstant, digitalitzar els processos és una tasca costosa que requereix solucions tecnològiques solvents.

L’administració pública s’ha de comprometre a disposar de mètodes digitals legalment vàlids i “usables” per a poder formular sol·licituds, presentar declaracions responsables o comunicacions, interposar recursos, desistir d’accions o renunciar a drets.  Els ajuntaments han de garantir que la ciutadania es pugui relacionar amb ells a través dels mitjans electrònics posant a disposició canals d’accés, sistemes i aplicacions segures.

Santi Casas, CEO de Validated ID afirma que seguim utilitzant el paper perquè ens dona una sensació de seguretat però “el paper no és digital”, i això impedeix el procés de transformació digital que als ens públics és molt necessari i a partir d’ara, obligatori.

Validated ID és una empresa tecnològica que ofereix solucions d’identitat i signatura digital, no només en administracions públiques sinó en qualsevol entorn ja sigui sanitari, financer, laboral o qualsevol altre. Avui, el seu servei estrella és ViDSigner BIO, que permet fer signatures manuscrites digitals sobre tauletes convencionals amb la màxima seguretat jurídica.

A l’hora d’implantar un sistema de signatura manuscrita digital al consistori cal tenir molt en compte les garanties que s’ofereixen per part del sistema sobre seguretat tècnica i jurídica. És important garantir que durant el procés de signatura i el document signat electrònicament no es podran manipular les dades biomètriques.

Fernando Pino, CLO de Validated ID afirma que les administracions públiques hauran de fer front a una nova realitat on els ciutadans continuaran anant a les oficines d’atenció ciutadana per realitzar els seus tràmits però ho faran de manera electrònica. Ajuntaments com el de Terrassa, Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern, Premià de Mar o Parets del Vallés ja disposen del servei de ViDSigner a les seves oficines d’atenció ciutadana.

 

Què és el ViDSigner?

ViDSigner és un servei de signatura digital. Es tracta d’un complement pels sistemes de l’administració pública per a la tramitació d’expedients i altres procediments que permet que tant el ciutadà com el personal de l’administració signi digitalment de forma fàcil i segura.

Validated ID ofereix dos tipologies de ViDSigner:
.

– Signatura presencial amb ViDSign BIO
.
El servei permet signar en una tauleta o qualsevol dispositiu mòbil obtenint una signatura manuscrita legal i digital. D’aquesta manera s’agilitza el tràmit a dur a terme potenciant l’administració electrònica. El dispositiu permet signar qualsevol document amb les garanties de seguretat pertinents.

Cal tenir en compte que la signatura en tauletes o dispositius mòbils no permet garantir la integritat i autenticitat de la documentació signada en sí, sinó que cal processar i assegurar la signatura i el document. ViDSigner utilitza una combinació d’elements tecnològics i de procediment que permeten donar garanties a la signatura. Es tracta de la biometria (informació que vincula al signat i que és recollida pel dispositiu), la criptografia a través de certificats digitals (emesos per Firmaprofesional) i algoritmes de xifrat i les evidències de context. A través d’aquests elements el servei ofereix la seguretat jurídica necessària.
.
vidsigner_firma

 .

.

.

.

.

.

.


.

..

– Signatura remota
.
Amb els serveis ViDSigner Mobile i ViDSigner Smartcard, s’ofereixen els serveis de signatura electrònica convencionals alineats amb el nou reglament europeu eIDAS. Permet tant signatura amb certificats centralitzats com signatura amb targeta criptogràfica.

En aquest cas els usuaris han de descarregar-se una aplicació al seu mòbil o tauleta per poder signar documents des de qualsevol ubicació, per exemple a través de la seu electrònica de l’ajuntament. El servei també és accessible des d’una pàgina web per a PCs o ordinadors portàtils.

ViDSigner ofereix també la primera APP que permet signar des del mòbil documents amb nou DNI electrònic amb NFC.
.
telefono-vidsigner.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Què permet ViDSigner?

El servei de firma digital permet l’automatització del procés administratiu de recollida de signatura, d’enviament, de registre i d’arxiu. D’aquesta manera el consistori guanya en eficiència, professionalitat, i millora en atenció al client.

ViDSigner és una eina molt fàcil d’utilitzar i d’integrar al sistema. Això ha fet que avui en dia ja estigui integrat en sistemes que ja usen habitualment els ajuntaments com per exemple els d’Audifilm, ABSIS, esPublico o Add4u.

La transformació digital de les entitats va sent, poc a poc, una realitat en tots els àmbits ja que permet una optimització dels recursos i una millora dels serveis. Innovar en processos i mitjans permetrà a l’ajuntament ser més eficient i sostenible, i oferir un millor servei a la ciutadania.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: