APROFITANT (I NAVEGANT) EL FINANÇAMENT EUROPEU

RIS3CAT finançament

Un ajuntament o agència de promoció econòmica ha d’aprofitar les oportunitats de finançament europeu disponibles per a la pròpia activitat i per a les iniciatives singulars del seu territori, en àmbits tan diversos com l’urbanisme, les TIC, l’energia, la recerca i innovació, l’ocupació, la formació, l’educació o l’emprenedoria social. Però, a més, ha de vetllar perquè la quàdruple hèlix del seu territori també els aprofitin. Així, ha de conèixer, difondre i donar el suport necessari a les empreses, emprenedors, ciutadans i agents socials i de coneixement, sigui directament, o derivant-ho a experts.

Malauradament, navegar entre tots els fons i oportunitats de finançament europeu no és fàcil, com a conseqüència les empreses en molts casos externalitzen aquesta funció o directament no sol·liciten subvencions europees, evitant per les braves els tràmits necessaris.

Recentment la Comissió Europea va publicar un document (de moment només en anglès) que resumeix la natura, objectius i tipologia d’actuacions de finançament dels diversos fons europeus (fons regionals, Horizon 2020, COSME per a PIMES, LIFE, etc) així com de les condicions i pràctiques administratives per sol·licitar-los, gestionar-los i justificar-los. No aporta nova informació, però sí que l’extreu d’una diversitat de documents oficials i la sintetitza per facilitar-ne la digestió. Es pot descarregar en el següent link:

Feu clic per accedir a synergies_beneficiaries.pdf

Coincidint amb aquesta publicació, la C.E. també ha penjat un formulari (“checklist) que permet als diversos agents (incloses les administracions públiques) descobrir els fons disponibles per una actuació o objectiu determinat. A més, proporciona una llista curta dels documents i links de major d’interès en relació aquests fons o programes. Veure:  http://ec.europa.eu/regional_policy/index.cfm/en/checklist/

Per exemple, com a administració pública d’àmbit municipal, podem tenir interès en donar suport a les PIMEs, en particular a les empreses de nova creació. Utilitzant el formulari, obtenim que podem utilitzar, per aquest objectiu, el fons FEDER, programes d’Horizon 2020 i programes de COSME. A partir d’aquí cal seguir els links i seguir investigant, però és un bon començament. No cal oblidar, per contra, que cada programa té condicionants tant a nivell europeu com català i espanyol. Per exemple, en el cas del fons FEDER, hauríem d’assegurar que en l’Acord d’Associació Espanya-Comissió Europea i en el Programa Operatiu de Catalunya, el que ens proporciona el formulari realment està habilitat al nostre territori.

Com a administració pública, podem també descobrir quins fons europeus tenen disponibles les empreses i agents del nostre territori per als seus diversos interessos i activitats, simplement identificant-nos en el formulari segons la tipologia d’agent que desitgem.

.

eNRIC fUSTER

Enric Fuster

Consulting Director

 

Posem al vostre abast un canal de consultes per demanar, als diferents col·laboradors d’Ajuntament Impulsa, més informació sobre la temàtica d’aquest apartat

consulta Ajuntament Impulsa

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: