UN DEBAT INCLUSIU DELS PROBLEMES QUE TÉ AVUI CATALUNYA RELACIONATS AMB L’AIGUA

Des del 2008 ençà hem viscut un període de temps de relativa tranquil·litat hidrològica, només alterat pels episodis d’inundació a l’AVE de Girona i per la gran crescuda del riu Ebre de finals de gener i principis de febrer d’enguany. Això podria fer creure que aquest binomi pervers sequera-inundacions ens té oblidats: res més lluny de la realitat. Els components d’aquest binomi no obeeixen a un fet conjuntural, sinó que corresponen a una situació estructural.

Ja tenim prou experiències demostratives de que les solucions d’emergència plantejades a corre cuita després d’un episodi dels comentats acostumen a ser costoses i sovint ineficaces. Els problemes s’han d’intentar resoldre, en la mesura d’allò que sigui possible, des de la seva previsió i aquest creiem que és un bon moment per enfrontar el conjunts de problemes que avui tenim a Catalunya, des del convenciment de que ningú tenim el patrimoni de la veritat absoluta i que la crispació no facilita la imprescindible entesa per resoldre els problemes, just al contrari.

El I CONGRÉS DE L’AIGUA A CATALUNYA http://www.congresaiguacatalunya.com  neix d’una profunda reflexió de la Junta Directiva de l’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua al voltant dels problemes que avui té Catalunya relacionats amb l’aigua. Problemes que, sense cap voluntat d’exhaustivitat els hauríem de situar, a més dels estructurals ja esmentats,  en la manca de garantia de subministrament, en la preocupant situació financera de la nostra Administració hidràulica, en els procediments que s’han dut a terme en alguns processos d’externalització de la gestió dels serveis del cicles de l’aigua, les noves concepcions resultants de la caracterització dels cursos fluvials com a integrants del paisatge urbà, entre altres.

Estem convençuts de que cal cercar i, si és possible, trobar, espais tranquils per a l’anàlisi, reflexió i debat sobre els problemes al voltant del món de l’aigua a Catalunya que avui ens preocupen i considerem que aquest I CONGRÉS DE L’AIGUA A CATALUNYA pot constituir un bon marc per avançar en la seva solució.

Hem intentat involucrar en el projecte a una part molt significativa de tots els àmbits conceptuals, territorials, administratius, científics i de gestió i creiem que ho hem aconseguit, de forma que les 71 personalitats que intervindran al Congrés (18 ponents i 53 participants en les sis taules rodones) constitueixen un conjunt d’expositors d’una qualitat difícilment superable avui a Catalunya, tot això complementat amb el contingut de les 21 Comunicacions presentades al Congrés.

La nostra societat ens exigeix a tots (a cadascú en el seu nivell de responsabilitat), que s’arribin als acords que siguin necessaris, amb independència de quina sigui la  o les forces polítiques que governin, i això s’ha d’aconseguir des del caràcter pactista que sempre ha distingit als catalans.

Des d’aquestes consideracions, hem volgut plantejar aquest I CONGRÉS DE l’AIGUA A CATALUNYA des d’una perspectiva oberta i plural, de forma que ningú que tingui quelcom a aportar en positiu sobre les diferents problemàtiques i sensibilitats de tot tipus que operen respecte de l’aigua, hagi de quedar fora del debat.

Ara vull encoratjar a tothom a la més àmplia participació en el Congrés. Només així, a partir del 19 de març, podrem sentir-nos satisfets d’aquesta tasca comuna que la societat catalana ens exigeix a tots nosaltres. Creieu-me: val la pena.

Xavier Latorre

.
.
Xavier Latorre Piedrafita
President del Comitè Organitzador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: