JOCS DE NENS PER FOMENTAR LA INCLUSIÓ I EL JOC INTERGENERACIONAL

Són els ‘smart-playground’, uns parcs infantils de nova generació. Es tracta d’unes noves estructures de joc temàtic a l’aire lliure, basades en els contes de fades, que apliquen la tecnologia digital per a implicar a nens, mestres i pares. Una base sòlida per a promoure l’entreteniment educatiu i l’aprenentatge a la infància. S’accedeix al món virtual mitjançant Smartphones i Tablets, i està ple de recursos d’aprenentatge i jocs que els pares i mestres poden utilitzar.
Segons Mercedes Rodés, Directora Comercial de la firma danesa Kompan que ha desenvolupat aquests jocs, “El nostre objectiu és promoure el desenvolupament dels nens mitjançant el joc, combinant reptes físics apropiats a cada edat, interacció social y tecnologia del segle XXI” .
Els “The Smart PlaygroundTM “ estan dissenyats entorn els 3 contes més famosos de Hans Christian Andersen: La Sireneta, L’Aneguet Lleig i La Pedra Foguera.
El joc, té una estructura robusta, és divertit i saludable. Disposa d’activitats habitualment conegudes com l’escalada tipus rocòdrom o via corda, la barra de bombers, a més d’elements mòbils i tàctils pels més petits, com balances, que permet als nens experimentar les relacions causa efecte. A més, pel propi disseny del joc, en poc espai es pot donar diversió i activitat lúdica a molts nens.
.
I què el fa diferent?
.
El que realment marca la diferència d’aquests parcs diguem-ne del S.XXI és que un codi QR ens trasllada a tot un món virtual, a través d’aplicacions gratuïtes de contes i jocs que ens podem descarregar tant a la botiga d’Apple com a la d’Android, la qual cosa dona un valor afegit important al que acostuma a ser un joc de diversió i de salut. Els contes es poden escoltar en 16 idiomes diferents. I pel que fa als jocs, aquests són pedagògics i també els ja coneguts digitals que fan servir els nens d’avui dia en tablets i altres dipositius. D’aquesta manera els nens poden continuar el joc iniciat al carrer a casa seva, llegint per exemple algun dels contes abans d’anar a dormir.
A més, s’introdueix la realitat augmentada, que dóna la possibilitat de jugar amb elements digitals que s’uneixen a elements físics. Així per exemple, es poden fer fotografies reals i afegir elements dels contes que es desitgin. D’aquesta manera el nen té la possibilitat d’aparèixer en una imatge amb els seus personatges preferits (tal com podem veure en la imatge d’aquest post).
.
Les primeres instal·lacions
Sant Cugat, i en concret la Plaça del Rei, va ser el lloc on es va presentar oficialment la nova estructura “The Smart PlaygroundTM “.
I la primera ciutat d’Espanya que ha instal·lat aquest tipus de parc ha estat Valladolid. En concret s’ha instal·lat a la “Plaza del Milenio”, i en aquest cas el joc es basa en els contes del “Patito Feo” i de la “Sireneta”, sobre els que s’ofereix contingut digital mitjançant un codi QR en el columpi.
Certament aquests parcs de nova generació a part d’obrir la imaginació als nens, ja que poden interactuar amb els seus personatges preferits, permeten una relació més pròxima amb els adults, ja que tothom pot participar d’aquesta experiència i fer de l’aventura un moment únic al carrer però també a casa o a l’escola.
Sens dubte s’obre una opció interessant per totes les ciutats punteres en iniciatives Smart.