TINC FIBRA ÒPTICA, PER TANT EXISTEIXO

FIBRA ÒPTICA I FTTH

Descartes exigia estar segurs de la veracitat d’una proposició per  poder considerar-la com un coneixement verdader. D’aquí que dubtés de tot, fins i tot de la seva existència amb aquella frase cèlebre de “Cogito, ergo sum” o “Penso, per tant existeixo”.

Sota aquesta premissa, no semblaria massa agosarat pensar que la banda ampla influeix sobre el nostre desenvolupament futur, ja que segons uns estudis realitzats a països membres de l’OCDE  hi ha una relació directa entre el PIB de dels països i l’ample de banda. Si s’augmenta l’ample de banda, s’augmenta  el PIB.

El servei de banda ampla ultraràpida millorarà les condicions de vida de tots nosaltres: la recerca d’informació, les compres on-line, la salut, l’ educació, el treball, la seguretat, el medi ambient, els programes d’e-government i d’Smart-City, entre altres, se’n veuran beneficiats.

.

Tipus de connexions de banda ampla

Existeixen diferents tipus de banda ampla i l’elecció d’un o altre dependrà de diversos factors, com ara si s’està en una àrea rural o urbana, si l’accés a internet de banda ampla ve en paquets amb altres serveis (veu, entreteniment, etc.), el preu o la disponibilitat. A Espanya concretament, la més estesa és l’ ADSL, en segon lloc el cable coaxial i en tercer lloc la fibra òptica, segons dades de la Comisión del Mercado de las Telecomunicaciones, per bé que n’hi ha d’altres com l’SDSL, la connexió sense fils (WIMAX), Satèlit o BPL (Banda Ampla per línia elèctrica).

.

El líder, la fibra òptica amb tecnologia FTTH

Durant el 2012 l’ample de banda ha augmentat un 3.2%, contribuint-hi de forma decisiva la implantació de la fibra òptica. I és que aquest sistema lidera la velocitat de descàrregues de totes totes.

Una de les operadores que va introduir la fibra òptica a Espanya fou ONO amb la tecnologia HFC (híbrit fibra òptica/coaxial). Però seguidament, Telefónica va anunciar un ambiciós projecte per estendre la fibra òptica amb tecnologia FTTH a tot el territori espanyol.  Aquesta tecnologia fa arribar directament la fibra òptica a cada casa i assegura una velocitat de descàrregues de 100 Mb.

Orange també ha presentat un projecte similar i Alcatel –Lucent també participa del desenvolupament de la  tecnologia FTTH a Espanya.

I no podem deixar de mencionar a Adamo, un operador de fibra d’origen suec, que ha llançat una oferta comercial de 300 Mbps sobre FTTH.
.

Iniciatives d’autoritats locals

En quant al desplegament de xarxes FTTH hi ha iniciatives molt interessants com ara la d’Astúries, en la que Adamo, de la ma del Govern d’Astúries comercialitza un dels primers serveis de FTTH del país utilizant la red Asturcon (una xarxa neutral desplegada pel Govern del principat d’Astúries). A partir d’aquesta iniciativa Adamo també arriba a Madrid i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (de la mà del projecte 22@Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona en primera instància i després amb infraestructura pròpia).

L’Ajuntament de Madrid te previst portar aquesta tecnologia de connectivitat a través de Telefònica a 1,3 milions de llars i empreses abans que acabi l’any. El mateix pla es vol fer extensiu  a Barcelona, Canàries, València, Bilbao o Extremadura.

Orange també està en la labor de estendre aquesta nova xarxa de fibra per arribar en quatre anys a  1,5 milions de llars i empreses en les principals ciutats espanyoles, entre les que destaquen Madrid i Barcelona.

Sí bé és cert que aquestes grans operadores posen els seus esforços en grans municipis (podem veure l’anàlisi de l’evolució de banda ampla i les xarxes de Nova Generació per municipis a l’informe de la CMT), no és menys certs que els petits municipis no cal que es quedin de braços creuats esperant que els toqui el seu torn per tenir xarxes FTTH. Aquest és el cas del projecte de Riba Roja d’Ebre, on l’Ajuntament ha cablejat tot el poble, i ha estrenat una xarxa FTTH municipal. Es pot veure un detall de la notícia a: http://www.tecnonews.info/Riba-Roja-d-Ebre-acumula-400-usuarios-a-su-red-de-fibra-optica/_pE0Aj1BfZN7VtoFZxcYP-EwVQoysT-bc5H2ayU8uJa408DysXxfBEWB8TgJx9srstKSASu05MPQ.

Un altre exemple és Viladecans que ja ofereix aquest sistema de connectivitat de 300 MBps a través de la fibra òptica fins a la llar (FTTH). Per més detalls: http://wialdia.wiladecans.cat/novetats/adamo-llanca-la-connexio-dalta-velocitat-a-300-mb-a-viladecans/

L’oferta d’Adamo de  300 MBps no solament ha estat llançada a Viladecans, sinó també a Barcelona i Lleida. Aquestes tres ciutats són les úniques de tot Espanya que gaudeixen d’una velocitat de la qual disposen fa temps països com Dinamarca, Noruega o els Països Baixos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: