PISTES DE GEL, UN RECURS D’OCI I NEGOCI PER LA CIUTAT

pistes de gel

Les Àrees de Promoció Econòmica de molts ajuntaments veuen en les pistes de gel una bona fórmula de dinamització comercial i turística, a part d’un espai d’oci que pot fer més especials les festes nadalenques . Tant és així que en els darrers tres anys s’han multiplicat les pistes de gel per tot el territori: Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Granollers, Cambrils, Olot, Tarragona, Vilafranca, Vilanova, Manlleu, Figueres… De fet, no només les ciutats han vist el potencial d’aquest tipus d’esdeveniments, també molts centres comercials com Pedralbes Centre, Glòries o La Maquinista han apostat per instal·lar pistes de gel per atreure més visitants i augmentar les seves vendes.

.

Però quin paper juga realment l’Ajuntament?

Normalment, les pistes de gel solen ser una proposta finançada i gestionada per les associacions de comerciants, que amortitzen la inversió amb l’augment de vendes a les botigues, i les entrades per patinar, que acostumen a valdre entre 5 i 8 euros, segons la ciutat. De la seva banda, els ajuntaments cedeixen l’espai públic i a vegades n’assumeixen part del cost. Altres vegades no cal ni això i la pista es pot finançar exclusivament amb publicitat.

Per atraure les famílies i així incentivar les vendes en els eixos comercials, moltes ciutats instal·len pistes de gel urbanes. És el cas de Vilanova i la Geltrú, on l’Ajuntament i l’associació de botiguers Viu Comerç van instal·lar una pista de 320 metres quadrats a la plaça de la Vila. La seva proposta era que amb la compra de qualsevol producte als comerços de la zona, els clients podien patinar deu minuts de manera gratuïta. En aquest cas, la pista comptava amb el patrocini de la marca Kinder Bueno que va entregar durant dos caps de setmanes motxilles pels nens i per les escoles que visitaven la pista.

La primera tinent alcalde de la ciutat de Lleida, Marta Camps, declarava a Lleida Televisió en el vídeo que adjuntem com va sorgir el Nadal passat la proposta de fer una pista de gel a la principal zona comercial de la ciutat, un tema que fins aleshores no s’havien ni plantejat:

pista lleida Marta Camps

.

Però no només les poblacions grans poden tenir pistes de gel. Poblacions d’uns 20.000 habitants com Manlleu per exemple ja fa temps que tenen experiències amb les pistes de gel, augmentant any rere any el nombre de patinadors .

Altres poblacions repeteixen experiència, com Vilafranca, una població de 39.000 habitants, que el Nadal passat ja va fer la 8ª edició de la seva pista de gel o Olot, que amb només 33.000 habitants fa un balanç positiu en el vídeo que us adjuntem d’Estanis Vayreda, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Olot.

.

.

Consideracions a tenir en compte per muntar una pista de gel

Segons, l’enginyer Oriol Bonjoch de N-ICE Skating , empresa que ha fet la pista de gel de Plaça Catalunya, Lleida, Bilbao, Palma de Mallorca…  el més important és:

Valorar quin tipus d’esdeveniment és el més adequat per a les necessitats de cada ciutat . Cal l’entorn, la població activa, l’impacte econòmic, i el lloc on es vulgui instal·lar la pista de gel, per dissenyar el millor esdeveniment a la ciutat, centre comercial, associació de comerciants, parc temàtic, etc…

Un altre tema important a tenir en compte és valorar la viabilitat del projecte des del punt de vista:

-Tècnic (muntatge, pes que suporta el sòl on instal·lar la pista, potència elèctrica necessària, aigua, …)

-Econòmic (previsió de patinadors durant l’esdeveniment, patrocinadors, costos generals, inversors, …)

-Projecte tècnic (documentació tècnica, permisos ajuntament, certificats instal·lació, etc.)

Comments
2 Responses to “PISTES DE GEL, UN RECURS D’OCI I NEGOCI PER LA CIUTAT”
 1. Xavi TGN ha dit:

  Aquest article, com es relaciona amb les “noves pistes de gel sintètic”? Es pot treure alguna valoració aplicable a aquesta alternativa que fa uns anys s’ha posat en marxa?
  A Tarragona, l’Ajuntament en fa aquesta presentació: “Es tracta d’una innovadora pista de gel sintètic i ecològic que té les mateixes prestacions que el gel convencional però amb molts avantatges tant per a la seguretat dels patinadors com per al benefici del medi ambient, pel seu nul consum energètic i perquè és 100% reciclable”. (http://www.tarragona.cat/relacionsciutadanes/noticies/el-parc-de-nadal-estara-dedicat-al-mon-dels-invents-i-inclou-una-pista-de-patinatge-sobre-gel)

 2. Oriol Bonjoch ha dit:

  “Com a responsable de l’empresa N-ICE Skating SLU, on treballem tant amb pistes de gel real com en pistes ecològiques o sintètiques, m’agradaria comentar els pros i els contres de les dues varietats de pistes de patinatge. Efectivament les pistes ecològiques o sintètiques son una alternativa vàlida a les pistes de gel real, sense necessitat de consums d’aigua i d’electricitat, pero per la nostra experiència de més de 10 anys en el sector, el target de clients de les pistes sintètiques son nens d’entre 5 i 12 anys. Aquestes pistes no llisquen tant com les de gel real i normalment son de tamanys més petits. Un altre avantatge de les pistes ecològiques és la durada del muntatge i desmuntatge, així com la seva sencillesa.
  Hem de tenir clar que aquest tipus de pistes son una alternativa a les de gel, pero mai un sustitut. L’acceptació de les pistes de gel reals és molt gran en tot tipus d’edats, i la seva capacitat per atreure gent allí on s’instal.len és molt gran. Això fà que tot i les desavantatges que tenen, cada any creixi el número de pistes de gel al nostre país, amb l’objectiu d’aportar una activitat única per les dades de Nadal, que dinamitzi el comerç i que permeti disfrutar d’una activitat temporal des dels més petits als més grans.
  En cada cas, s’ha de valorar la necessitat i l’objectiu de l’activitat que és vol realitzar, per veure si té més sentit l’instal.lació d’una pista ecològica o bé una pista de gel”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: