LA MICRORASA, UNA TÈCNICA INNOVADORA PER PASSAR FIBRA ÒPTICA

Microrasa Ajuntament Impulsa

La microrasa és una nova tècnica d’instal·lació de cables de telecomunicacions, que suposa una revolució del mercat de les telecomunicacions i que dona moltes possibilitats a les administracions per estendre la fibra òptica als polígons industrials, o altres emplaçaments. Aquesta tècnica permet passar fibra òptica de forma molt ràpida, a un preu inferior al de la rasa convencional i amb poquíssimes molèsties pels veïns o pel trànsit.

Anem a aprofundir una mica més sobre aquest tema de futur de la mà de Mauro Soto, Cap d’Àrea d’Infraestructures del Consorci Localret.

Cada vegada més ens trobem amb municipis que tenen la iniciativa d’impulsar i millorar, en termes d’eficiència i eficàcia, la intercomunicació entre les diferents seus de titularitat municipal i/o elements amb serveis d’utilitat pública. Aquestes iniciatives es justifiquen pel compromís de millorar la gestió dels recursos materials, humans i econòmics de forma integral, generant espais de producció més òptims, tant qualitativament com pel que fa a l’estalvi. Cal dir que aquests processos afavoreixen el desplegament dels serveis d’administració electrònica a la Xarxa, millorant la relació de la ciutadania i de les empreses amb l’administració.

Una altra qüestió d’actualitat són les iniciatives públiques que potencien   la connectivitat a través de xarxes obertes de fibra òptica amb àrees d’activitat econòmica o polígons industrials allà on el mercat no aporta una solució tècnica adequada amb l’interès de possibilitar a les empreses l’accés a serveis d’alta capacitat que puguin oferir els diferents operadors de serveis.

Per altra banda, la tècnica constructiva per microrasa ha evolucionat considerablement durant els darrers anys, possibilitant-nos avui la seva aplicació en molts projectes d’obra nova vinculats al desplegament de xarxes de telecomunicacions d’alta capacitat basades en fibra òptica, allà on l’aprofitament d’infraestructura existent no és viable de forma global. Això, ha estat possible fonamentalment per la reducció de la inversió necessària en l’apartat d’obra civil, així com per altres factors que aporten valor afegit en relació a d’altres tècniques més convencionals.

Gràfic 1

.

Rendiments Ml/dia:

Rendiments Ml/dia

Són aquestes qüestions  les que determinen que la tècnica constructiva per microrasa esdevingui una solució adequada, en el marc de les iniciatives publiques descrites anteriorment.  A continuació, s’analitzen les diferents fases que conformen la tècnica constructiva per microrasa, avaluant les diferents alternatives:

Fases tècnica constructiva microrasa

.

Primera Fase

L’obertura de la microrasa es porta a terme mitjançant una màquina automotriu anomenada Microrasadora, dotada d’un disc amb puntes de tungstè reforçades i que permet obrir un tall a l’asfalt, o al formigó directament, i sense necessitat d’utilitzat aigua com a element refrigerant (fins fa poc temps els únics discos disponibles per la microrasa eren amb elements de diamant que precisaven d’aigua per refredar).

VEURE VÍDEO D’OBERTURA MICRORASA

.

Segona Fase

En cas de realitzar la recollida de les runes manualment ( necessari un equip de 4 persones i un dúmper ) o semi-automàtic (necessària màquina escombradora), el procés esdevé més lent, genera pols (produint-se problemes a determinades zones urbanes o comercials) i incrementa el risc d’accident.

Si en el procés de tall en sec per fer l’obertura de la microrasa afegim un vehicle amb un sistema d’aspirat de residus sòlids, aconseguim que al mateix temps d’obrir la microrasa, les runes que es generen siguin aspirades directament i minimitzem al màxim la pols, els treball de recollida de les runes i els seus riscos associats. Aconseguim així, que la microrasa quedi totalment neta de despreniments a l’interior en el moment del tall, garantint sempre la mateixa profunditat, un aspecte molt important en el moment de fer la col·locació i l’estesa dels microconductes. Tots tres processos de recollida de runes comporten uns costos equivalents, per la qual cosa, i amb caràcter general, el sistema d’aspirat esdevé més adequat, donat que aporta un rendiment millor en l’execució de les obres.

VEURE VÍDEO RECOLLIDA RUNES

Tercera Fase

Una vegada la microrasa està totalment neta, es procedirà a l’estesa dels conductes.

Gràfic 7

Amb l’estesa de monotubs o tritubs, es requerirà una amplada mínima de la microrasa de 5,5 cm. Aquests tipus de conductes, tot i presentar un ús generalitzat i més capacitat / volum, requereixen un transport i una manipulació per a la seva instal·lació que suposa un cost més gran (bobines de 550 ml que necessiten  un equip de 4 persones i vehicles per fer tasques de suport). Tanmateix necessiten de l’execució de pericons cada 150 m i la instal·lació de fil guia per a la correcta posterior estesa del cable, donat que no es pot utilitzar la tècnica del bufat amb garanties d’èxit.

foto: microzanjas.com

Amb l’estesa de microconductes (tubs de polietilè especialment dissenyats per al bufat de fibra òptica), optimitzem  l’ocupació i l’ús, possibilitant  una correcta estesa del cable de fibra òptica amb la tècnica del bufat,  per a distancies de fins a 1.000 m de longitud sense necessitat de pericons. Actualment, en el sector de les telecomunicacions,  trobem diferents tipus de microconductes, alguns dels quals molt innovadors, que ens donen un ampli ventall de possibilitats per facilitar l’estesa de xarxes de fibra òptica amb un preu molt atractiu.

Foto: microzanjas.com
.

Quarta i cinquena Fase

Amb l’estesa dels conductes realitzada, aplicarem un morter fluid per al reblert de la microrasa, podent acolorir-lo per una òptima senyalització de la xarxa.

Foto morter de microzanjas.comfoto morter 2

Foto: microzanjas.comfoto morter 4

En cas que l’acabat de la microrasa sigui el mateix morter del reblert (aplicable en microrases des de 2’5 cms fins a 6 cms), les dues fases s’executaran en un únic procés més econòmic i ràpid. Si el reblert de la microrasa s’efectua fins a 5 cm de la superfície de trànsit, l’acabat es podrà realitzar amb asfalt (no recomanable en microrases inferiors de 4 cm), aconseguint-ne una textura similar a l’acabat del paviment existent, tot i que esdevé un procés menys econòmic, afectant més als vehicles i comportant un tancament d’obra superior.

Foto: microzanjas.com  foto acabat 2

Fotografies: Microzanjas.com

Informació tècnica pel post: Consorci Localret

Comments
One Response to “LA MICRORASA, UNA TÈCNICA INNOVADORA PER PASSAR FIBRA ÒPTICA”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Aquest material també ha estat la base per a un article publicat al Blogimpulsa […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: