UNA APLICACIÓ QUE MILLORA L’ACCESSIBILITAT I LA MOBILITAT DE LES PERSONES

Les nostres ciutats ja poden ser més accessibles gràcies a OnTheBus, una aplicació per smartphone creada per investigadors de l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que actualment funciona a Barcelona, Madrid, Roma, Helsinki, València, Saragossa entre d’altres ciutats que ja s’estan interessant per l’aplicació.

Si fins ara els Ajuntaments i altres administracions han intentat reduir les barreres arquitectòniques per millorar la mobilitat dels ciutadans, ara ja tenen a l’abast una innovadora aplicació de navegació basada en GPS que facilita el desplaçament per les ciutats no només a persones sense cap limitació funcional, sinó també a persones amb alguna discapacitat sensorial visual o auditiva, cognitiva o de mobilitat.

El doctor Jordi Roig de Zárate, Director del projecte junt amb Marc Vallribera, Project Manager del Grup d’Aplicacions Biomèdiques i Tecnologies per l’Autonomia Personal de la UAB,  expliquen el projecte a Ajuntament Impulsa i ens ensenyen amb orgull, en el seu modest despatx, el premi obtingut en el concurs d’Aplicacions Apps4bcn celebrat a Barcelona.  I no és per menys, és una genialitat gestada a casa nostra i que donarà molt a parlar.

Més fàcil desplaçar-se utilitzant l’smartphone

OnTheBus facilita la orientació i els desplaçaments dins les grans ciutats. Per això aquesta aplicació ofereix un conjunt de rutes òptimes per arribar al lloc de destí, fent ús del transport metropolità. Així, si indiquem un punt de destí, l’aplicació ens guia des del punt d’origen fins on es troba la parada d’autobús, per exemple. També ens informa del temps que falta perquè arribi l’autobús, de les parades que anem fent un cop hi hem accedit i ens avisa quan és l’hora de prémer el timbre per la nostra parada. Una vegada es baixa de l’autobús ens guia fins el punt de destí. Si en comptes d’agafar l’autobús escollim anar a peu també ens guia fins al punt convingut.

Esquema de funcionament en 5 etapes:

Pensant en persones amb limitacions funcionals

L’aplicació OnTheBus ha estat desenvolupada seguint els 7 principis del disseny universal per aconseguir una plena accessibilitat, sense discriminar cap usuari. Permet ser utilitzada per un nombre màxim de persones. És multi-modal , multi-idioma i extensible a diferents ciutats. Els usuaris que vulguin fer ús d’aquesta aplicació poden ser molt diversos, i per tant, poden tenir algun tipus de limitació funcional. Per això l’aplicació s’ha dissenyat tenint en compte aquest col·lectiu.

Per quins perfils d’usuaris es personalitza OnTheBus?

Per persones amb funcions visuals limitades com daltonisme, baix grau de visió o ceguera. Pels que tinguin una limitació funcional cognitiva o auditiva. I també pels usuaris amb limitació funcional de mobilitat. Aquesta aplicació per ser accessible a tot tipus de persones, es recolza amb sistemes de vibració, avisos sonors, reconeixement o generació de veu, connexió 3G o WiFi, brúixola i acceleròmetre.

A més, està disponible en diversos idiomes: espanyol, català, anglès i italià. Properament es prepararan noves versions per adaptar-lo a altres ciutats.

Properes millores i més serveis

Actualment l’aplicació ja proporciona serveis com la localització de taxi i la localització de guiatge fins a farmàcies properes. Aviat es podran localitzar també serveis bàsics (urgències,  hospitals, etc.) i d’oci (restaurants, botigues, etc.); es podrà adaptar a altres llengües; implementar en altres plataformes (iPhone, etc); permetrà incloure una guia turística i fins i tot utilitzar la realitat augmentada per tal de millorar la localització.

L’aplicació ja es pot descarregar a Google Play per Android. https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.uab.onthebus&hl=es

A continuació us deixem amb un vídeo promocional de OnTheBus:

http://youtu.be/YZsRSIF8gPs

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: