COM INCORPORAR CRITERIS D’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA EN EL PLANEJAMENT URBANÍSTIC MUNICIPAL?

Cada vegada és més gran la demanda de consum d’energia en els nuclis urbans. Per aquesta raó els ajuntaments han de tenir molt presents els criteris d’estalvi i eficiència energètica en els futurs projectes urbanístics i també en les noves edificacions.

Quines accions poden dur a terme els ajuntaments?

1- Incorporar criteris energètics en la planificació urbanística i en els Plans Generals d’Ordenació Urbana, millorant el comportament energètic dels edificis i la qualitat ambiental de l’espai urbà.

2- Integrar els diferents usos urbans per minimitzar el consum energètic que s’origina per culpa dels desplaçaments dels ciutadans. Segons la Doctora en Geologia de la UAB, Carme Miralles, fa anys el model de ciutat passava per separar els polígons industrials i les zones comercials de les zones residencials. De fet, l’urbanisme dels darrers anys ens ha dissenyat les ciutats com un cúmul de peces connectades per autopistes. Ara s’ha vist que aquest model de ciutat s’hauria d’integrar per evitar els desplaçaments que s’originen i que representen un excessiu consum d’energia, a apart d’influir negativament en el medi ambient i en la qualitat de vida de les persones. En aquesta línia és important tenir en ment l’apropar els serveis bàsics al ciutadà.

3- El planejament ha de tenir en compte també les condicions micro-climàtiques les quals afectaran al consum energètic del futur.

4- Cal tenir present també la topografia i altres condicionants de les zones a urbanitzar, per tal de reduir les necessitats energètiques de les futures edificacions.

5- És molt important aplicar la intel·ligència col·lectiva per fer un bon planejament i no mirar les coses parcialment. D’aquesta manera evitarem incongruències com les que veiem actualment a casa nostra, com ara dues estacions molt properes de Renfe i FGC sense connexió entre elles.

6- Preveure la diversificació cap a diferents mitjans de transport. Que no ens passi com a la ciutat de Detroit que es va focalitzar en l’automòbil com a únic mitjà de transport i a dia d’avui tenen una extensió de guals buits tant grans com la mateixa ciutat de París.

7- Disminuir l’ús del vehicle privat dins la ciutat en els desplaçaments que es fan a diari. D’aquesta manera es podrà reduir la contaminació atmosfèrica i la congestió del trànsit, mitjançant la introducció de criteris ambientals als nous dissenys urbanístics i la desincentivació del vehicle privat versus el públic. Per exemple, es pot reduir el nombre de places d’aparcament en les zones comercials i de lleure, incentivant el transport públic, que ha de ser econòmic i de més qualitat. Cal fer també un diagnosi de la oferta i la demanda del transport públic en el municipi per tal de detectar les mancances. Així com habilitar més zones pel transport públic.

8- El transport públic també pot ser més eficient energèticament, fent servir electricitat o gas natural per exemple. O apostant per metros lleugers o tramvies.

9- També es pot restringir el trànsit en les zones de més moviment, creant zones de vianants i residencials, o més zones per ciclistes.

10- Fins i tot crear estacions intercanviadores per facilitar l’accessibilitat a les diferents modalitats de transport públic.

11- Una altra cosa que ja estan aplicant molts ajuntaments és la reducció del consum energètic dels edificis existents i dels de nova construcció, prioritzant les energies renovables, la cogeneració i controlant de forma més eficient els consums. Sense oblidar l’assegurar-se el compliment d’uns requisits mínims d’estalvi i eficiència en els nous projectes d’edificació.

12- També és important tenir en ment la implantació de xarxes centralitzades per calefacció i aigua calenta sanitària (com el district heating) que donin cobertura als edificis ja existents o futurs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: