ANÀLISI D’ACCESSIBILITAT: COM PLANIFICAR LA MOBILITAT CENTRADA EN LES PERSONES

L’anàlisi d’accessibilitat és una eina poderosa per entendre i millorar la mobilitat de les persones a les ciutats i regions, segons Sagi Or de PTV Group. En els darrers anys, més planificadors de mobilitat estan incorporant anàlisis d’accessibilitat a la seva feina, utilitzant l’última tecnologia.

Afortunadament, hi ha un nombre creixent d’eines digitals disponibles per dur a terme anàlisis d’accessibilitat fiables.

Aquí teniu una guia breu sobre l’accessibilitat i com es pot implementar per millorar la mobilitat.

Què és l’accessibilitat?

L’accés a la mobilitat significa l’accés a la societat: educació, feina, lleure i molt més.

L’accessibilitat és un indicador de mobilitat de les possibilitats i limitacions de les persones per moure’s d’A a B. És a dir, com poden arribar als llocs de treball i d’educació, parcs i altres destinacions, amb tots els mitjans de transport: caminant, transport públic, privat. vehicles, o amb bicicleta.

En lloc de predir què farà la gent, l’accessibilitat mesura el que poden fer. Aquesta informació ajuda a entendre els sistemes de mobilitat existents i es pot utilitzar per comparar els impactes dels projectes i els canvis.

Dit d’una altra manera, l’accessibilitat és un poderós indicador de la qualitat del servei d’un sistema de mobilitat a una comunitat. Millorar l’accessibilitat permet a les persones avançar.

Què és una anàlisi d’accessibilitat?

L’accessibilitat de les ubicacions és un indicador a l’hora d’avaluar o valorar els conceptes de mobilitat. Per tant, l’anàlisi de l’accessibilitat és un instrument important en la planificació del transport, la prestació de serveis públics i la planificació, avaluació i optimització de la ubicació.

Per què els planificadors, especialment els planificadors de mobilitat, haurien d’incloure l’anàlisi d’accessibilitat als seus projectes?

Segons Klaus Noekel, expert sènior en mobilitat de PTV Group, “cal entendre les activitats desitjades de les persones i les seves ubicacions, i mesurar la facilitat amb què es pot accedir a aquestes ubicacions. L’accessibilitat és tot això, i és la base de tota planificació útil del transport”.

Com es mesura l’accessibilitat?

Hi ha diferents indicadors que defineixen l’accessibilitat, segons el cas d’ús. Per exemple, per analitzar l’accessibilitat d’una llar d’infants planificada, és més rellevant mesurar els temps de caminada dels nens dels voltants. Però a l’hora de planificar un centre de distribució logística, és més important mesurar els temps de viatge dels camions o dels destinataris de la mercaderia.

Quan es visualitzen les mètriques d’una anàlisi d’accessibilitat, els planificadors tenen una perspectiva addicional per considerar la connectivitat, especialment per anar en bicicleta, caminar i transportar. Això els ajuda a entendre la situació del transport.

Les dades d’accessibilitat amb una alta resolució espacial mostren clarament les àrees on la mobilitat no s’ajusta a les necessitats de mobilitat, per exemple, les que no són ateses pel transport públic. Com a resultat, és possible quantificar les millores i inversions necessàries.

Mitjançant l’anàlisi de l’ús del sòl, la infraestructura viària, l’estrès del trànsit i els horaris del trànsit, les parts interessades poden analitzar les xarxes de mobilitat i com permeten que les persones puguin viatjar a diverses destinacions. Això proporciona als planificadors una comprensió del que funciona i de les barreres per a una millor connectivitat.

Anàlisi d’accessibilitat amb eines de programari

Per descomptat, el programari és necessari per a una anàlisi d’accessibilitat eficaç i basada en dades. Aquest programari s’ha de basar en dades precises i tenir en compte tots els modes de mobilitat, inclosos caminar i anar en bicicleta.

El càlcul de mesures d’accessibilitat és com executar una base de dades o una consulta GIS contra una gran base de dades de possibles destinacions (POI) i amb una representació de l’oferta de transport (xarxa, horaris). Tot i que això es pot fer amb una base de dades genèrica o programari SIG, un programari dedicat de modelització de transport afegeix només les estructures de dades adequades.

Un programari de modelatge també hauria d’oferir implementacions súper eficients per trobar els millors temps de viatge per a cada mode, entre molts milers d’orígens i destinacions.

Prengui per exemple PTV Model2Go, una tecnologia per automatitzar la construcció de models de transport que complementa el sistema de planificació del transport líder mundial PTV Visum. Els usuaris de PTV Model2Go ara poden iniciar la seva planificació d’accessibilitat a qualsevol regió del món.

Els models de mobilitat creats amb PTV Model2Go contenen les dades de subministrament de mobilitat necessàries i les dades estructurals espacials. Juntament amb PTV Visum, els usuaris es beneficien d’una potent eina que els permet especificar els indicadors d’accessibilitat adequats per al seu cas d’ús respectiu.

“El programari PTV Visum és una opció de programari especialment adequada per realitzar càlculs d’accessibilitat i per construir i emmagatzemar els models de transport subjacents”, diu Noekel.

Una altra eina de programari per analitzar l’accessibilitat és PTV Access. Aquesta eina gratuïta en línia mesura l’accessibilitat de les ciutats (actualment disponible per a totes les ciutats principals d’Alemanya). Els usuaris poden centrar-se en diversos modes de mobilitat i veure el bon servei als residents d’una ciutat. També és possible utilitzar PTV Access per comparar entre ciutats.

Anàlisi de planificadors de mobilitat i accessibilitat

L’accessibilitat i l’anàlisi de l’accessibilitat s’estan convertint en una part integral de la feina feta per la mobilitat i els urbanistes.

Però fins ara, diu Noekel, “molts sistemes de transport semblen optimitzats per a operacions rendibles, independentment del que això signifiqui per a una usabilitat pràctica”.

Suggereix que els planificadors pensin des de la perspectiva de la persona: “L’enfocament hauria de centrar-se més en allò que realment necessita la gent per donar suport a la seva vida diària i com podem oferir la mobilitat necessària, preferiblement d’una manera rendible”.

Per a més informació o per contactar amb PTV Group

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: