VENTILAR O PURIFICAR L’AIRE D’UNA SALA NO ÉS EL MATEIX

Entenem per ventilar fer córrer l’aire en algun lloc. Però quan parlem de ventilar en la situació de pandèmia actual ens referim a renovar la quantitat d’aire que hi ha en aquella estança. Es tracta doncs de substituir l’aire potencialment contaminat d’una sala per aire nou procedent de l’exterior. La ventilació necessària per reduir el risc de contagi depèn del volum d’aquesta habitació, el nombre i l’edat dels ocupants, l’activitat realitzada, la incidència de casos a la regió i el risc que es vulgui assumir.

La ventilació dels espais interiors influirà doncs en les probabilitats de contagiar-se de Covid-19, sumat a les mesures que tots coneixem de distanciament, mascaretes i higiene. Així ho assenyala la guia publicada per l’IDAEA-CSIC, que està orientada a les aules, tot i que les seves recomanacions es poden aplicar a altres espais, com a edificis d’ús públic, oficines o altres espais.

Aquesta guia es basa en les recomanacions de l’Escola de Salut Pública T.H. Chan de la Universitat d’Harvard (USA) i en fonts i treball experimental en ventilació i filtració a Espanya, i de forma resumida recull 5 mesures que detallem a continuació:

5 mesures per evitar els aerosols:

Per minimitzar la nostra exposició a les partícules en suspensió, anomenades aerosols, que poden contenir Covid-19, és important seguir aquests passos:

• Reduir el nombre de persones.
• Mantenir les distàncies.
• Utilitzar mascaretes ben ajustades.
• Romandre en silenci o parlar baix (ja que quan es parla fort o es crida, l’emissió d’aerosols es multiplica per 30).
• Evitar l’activitat física intensa (per la mateixa raó).
• Ventilar o purificar l’aire, per eliminar o reduir la concentració de virus en l’aire.

Però, com s’ha renovar l’aire correctament?

La ventilació natural que podem aconseguir obrint finestres s’ha de fer de manera adequada si volem aconseguir renovar totalment l’aire d’una sala. Es tracta d’obrir finestres o portes provocant un corrent d’aire creuat que permeti aquesta renovació total. Sense ventilació creuada poques vegades s’aconsegueix canviar totalment l’aire.

A manera d’exemple, la guia de Harvard recomana 5-6 renovacions d’aire per hora per en sales de 100 m2, concretament ells parlen d’aules amb 25 estudiants d’entre 5 i 8 anys d’edat.

Depenent doncs de la sala i les obertures la ventilació natural a vegades no és suficient. És llavors quan cal incorporar altres instrumentacions per treure l’aire de la sala i entrar-ne de l’exterior o altres sistemes de ventilació centralitzats. Joan Company, d’Airkcool està familiaritzat amb aquests tipus de sistemes. De fet aquesta empresa porta anys aplicant sistemes de renovació d’aire a centres culturals, hospitalaris, universitats, etc. Segons Company, “en determinats equipaments és necessari incorporar sistemes de ventilació centralitzats, és a dir, comuns per a tot l’edifici o gran part d’ell, que permetin renovar l’aire”. En aquests casos, “és important maximitzar la quantitat d’aire exterior pel que fa a la quantitat d’aire recirculat i filtrar l’aire recirculat mitjançant usos de filtres especials”.

Quan cap de les solucions anteriors és possible, el que es pot fer és utilitzar purificadors. Això és el que estant fent molts ajuntaments en determinats equipaments com llars d’infants, menjadors escolars, oficines, etc. o en centres sanitaris, segons veiem als seus canals de twitter:

Aquests purificadors permeten eliminar les partícules de l’aire interior que podrien contenir virus, fent passar l’aire ‘contaminat’ a través d’un filtre d’alt rendiment, generalment filtre HEPA (High Efficiency Particulate Air), que reté les partícules i proporciona aire ‘net’. Alguns models tenen filtres fins i tot superiors als filtres HEPA, com els models patentats Airdog, de la marca SODECA, que incorporen una tecnologia de purificació basada en la ionització de partícules.

Els purificadors, en general, permeten guanyar en eficiència energètica, ja que s’evita la ventilació natural dels espais i per tant, la pèrdua de calor (a l’hivern) i de fred (a l’estiu), però sobretot donen una major garantia a les persones que han de conviure en espais tancats on es poden acumular partícules en suspensió que poden contenir virus.

Per a més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: