L’ÈTICA DE L’ÚS DE DADES I ALGORITMES. EL CAS DE NAVARRA.

Quan a desideDatum vam decidir que el nostre lema seria “construir organitzacions mogudes per les dades” érem mitjanament conscients de la magnitud del canvi i de la seva complexitat multifactorial.

Doncs bé, un dels reptes més rellevants per a tot tipus d’organitzacions i especialment per al sector públic és el d’assegurar un marc ètic de l’ús de les dades que previngui de tot possible dany i que augmenti el benestar social. Per tant, entenem que en tota estratègia de transformació digital, on les dades són la matèria primera, ha de contemplar-se la dimensió ètica. Molt més quan vam entrar en escenaris de presa de decisions algorítmica.

Recentment, hem tingut la meravellosa oportunitat de posar en pràctica aquestes idees amb el Govern de Navarra. En aquest article anem a resumir el projecte.

.

Navarra anteposa l’ètica

El Govern de Navarra ha iniciat una reflexió estratègica en enginyeria de dades, amb la meta d’implantar la governança de dades i impulsar el seu ús per produir innovació. Aquesta estratègia contempla la gestió de les dades, l’organització i processos interns, la cultura de la dada, les plataformes tecnològiques i, per fi, l’ètica de l’ús de les dades.

De seguit es va veure que l’apartat ètic havia de guanyar rellevància i que un codi ètic hauria de ser el primer producte a implantar. A més, es va decidir que aquest codi hauria de formular-se en versió beta per donar espai a un debat ciutadà on acabar de formular-lo.

La nota de premsa és molt precisa al respecte. S’hi expliquen els beneficis que la societat navarresa pot obtenir mitjançant la intel·ligència artificial i es formula un compromís amb la innovació, al temps que s’aclareix que, en tot cas, s’anteposarà l’ètica per salvaguardar els interessos de la ciutadania.

Aquest manifest ètic s’insereix en un sistema de valors de nivell superior que explicita 4 tractors majors: sostenibilitat, igualtat, innovació i bon govern.

Versió 1 del Manifest Ètic de la Dada

 

Un manifest pioner

La redacció actual del manifest ha begut d’una gran quantitat de fonts, partint de manifestos, declaracions i articles científics molt variats. El que té de nou i original, en canvi, és l’abast amb què s’ha concebut.

Matèries que aborda:

A diferència de la gran majoria de declaracions existents, Navarra reuneix en un sol text principis de quatre àmbits:

  1. Les dades personals i la identitat digital
    2. Les dades públics i la seva reutilització
    3. La governança de les dades
    4. La intel·ligència artificial

Per tant, aquest manifest conté una declaració de proactivitat en algunes àrees ja ben regulades, com la protecció de dades personals i la transparència, però també en altres àrees on encara es necessita completar la normativa existent.

Doble enfocament:

Davant d’altres textos merament repressius, aquí es pretén generar un entorn de confiança que generi bones pràctiques.

Negatiu: protegir. La protecció enfront dels danys, la seguretat i gestió de riscos, les restriccions i prohibicions.

Positiu: progressar. El foment de la confiança, la promoció de l’ús de dades, el desenvolupament de el bé comú mitjançant la innovació.

Tres tipus de principis:
El manifest pretén ser ambiciós a el temps que realista. Per això inclou tant principis d’exigible compliment, com a compromisos de futur en els quals es comença a treballar ara.

  • Obligacions per l’executiu foral.
  • Drets que s’atorguen a la ciutadania.
  • Compromisos de futur en els quals es va a treballar.

Implantació del Manifest:
Tal com s’ha assenyalat, el manifest es dirigeix ​​a quatre àmbits, amb un doble enfocament i amb tres tipus de principis. A més, s’ha procurat que sigui breu i intel·ligible pel que no pot esgotar els detalls d’aquesta gegantina matèria.

Ara correspon posar en marxa l’estratègia d’enginyeria de dades i així convertir en processos el que encara són principis. El següent graf mostra com els compromisos de futur poden anar institucionalitzant per adquirir en algun moment caràcter d’obligació i de dret.

En aquestes dates, Navarra ha llançat el Manifest a exposició pública, per completar-lo i matisar amb la participació ciutadana. No obstant això, el més important i laboriós encara ha d’arribar i aquí les aportacions ciutadanes resultaran absolutament necessàries. S’obre un camí emocionant i molts volem caminar-lo.

.

Alberto Ortiz de Zárate
Senior Manager DesideDatum

Alberto Ortiz de Zarate3

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: