PROCESSOS DE SIGNATURA ELECTRÒNICA EN L’ATENCIÓ SOCIAL. EL CAS DEL CONSORCI D’ACCIÓ SOCIAL DE LA GARROTXA I DEL CONSELL COMARCAL D’OSONA

Més o menys tots coneixem les aplicacions que té la signatura electrònica en les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC), però val a dir que els processos d’aquest tipus de signatura van més enllà de les OAC. En aquest article parlarem de com s’han implementat els processos de signatura electrònica en l’atenció social, concretament en el cas del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i del Consell Comarcal d’Osona.

El cas del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

Per posar-nos en context, dir que la Garrotxa té una població de 56.000 habitants. A la comarca hi ha 21 municipis i Olot concentra el 60.86% de la població.

La taxa d’envelliment de la població és significatiu en aquesta comarca, amb una diferencia notable respecte altres. I el 32% de les persones més grans de 65 anys viuen soles.

Els professionals de serveis socials treballen a diferents poblacions.

La implementació de la llei d’ administració electrònica justifica que s’implementi un sistema de signatura electrònica. Però no només això, també ho justifiquen: la farragosa burocràcia en els procediments administratius, la necessitat de la digitalització de la documentació, l’alt índex d’entrevistes a domicili, la necessitat de traslladar els documents a diferents departaments per activar tràmits o el risc de perdre informació.
Així ho van veure al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, on varen implementar el sistema de VIDsigner al 2018, en 10 equips -fent una prova inicial amb el procés de teleassistència- i al 2019 en 9 equips més per recepció i serveis a domicili. Aquest sistema els donava garantia jurídica, s’integrava amb el programa informàtic, s’aplicava en diferents equips, era senzill d’aplicar a nivell de procediment, permetia automatitzar el procés entre les persones implicades i els permetia estalviar en temps i paper.

El cas del Consell Comarcal d’Osona

En el cas de la comarca d’Osona estem parlant de 156.570 habitants repartits en 50 municipis, 44 dels quals tenen menys de 3.000 habitants i només dos són relativament grans, un de 20.000 habitants i l’altre de 45.000.

El 16,8% de la població té més de 65 anys i un 3% més de 85.

Al Consell Comarcal d’Osona la signatura biomètrica es va començar a implementar al 2016, mitjançant una prova pilot en 3 documents (Sol·licitud i Contracte del Servei d’Ajuda domiciliària i Consentiment informat).

Al 2017 es va estendre a tots els municipis i es va consolidar la signatura biomètrica en els 3 documents de la prova pilot.

Al 2018 hi va a ver una ampliació dels documents amb signatura biomètrica amb interoperabilitat amb les diferents aplicacions informàtiques.

Finalment al 2019 s’està consolidant la signatura biomètrica en els documents que requereixen signatura dels ciutadans per rebre serveis.

Actualment hi ha 33 professionals utilitzant tauletes i es generen 145 documents mensuals.

 

Per a més informació: prem AQUÍ

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: