COM FER MENYS VULNERABLES LES CIUTATS DAVANT LA SEQUERA I LA INUNDACIÓ

Les ciutats són cada cop més vulnerables als desastres, perquè cada vegada n’hi ha més i estan més poblades. L’aigua provoca desastres quan les visita sense anunciar-se i es prodiga en el seu lliurament de cabals i també quan deixa de visitar-les per molt temps. Drenatge urbà adequat, fonts de subministrament diversificades, xarxes en perfecte estat de conservació, hàbits d’estalvi i solidaritat entre els usuaris i bona planificació entre els administradors, amb transparència en la seva gestió, són els reptes a assumir per arribar a l’objectiu de poder viure confiadament, pagant el que correspon per un bon servei i disminuir el risc de pèrdua de vides humanes, de propagació d’epidèmies i de ruïna econòmica.

Pagar pel servei, perquè ja hi ha solució per a gairebé tot, ja que la tecnologia té les solucions i aquestes són costoses. Qui sap com pagar, qui té clients que estan disposats a fer-ho, qui aconsegueix els diners de la solidaritat, de la mala consciència del ric o del cel directament, se salva. Qui no ho aconsegueix, està condemnat a patir les conseqüències dels desastres. Encara que amb diners, també es pateixen.

Moltes persones creuen que el risc es pot eliminar fent servir els diners per vèncer els elements NOMÉS amb estructures de contenció de perills i riscos que generin la seguretat absoluta de vèncer-los en qualsevol de les formes en què es presenten, o amb les que permetin portar aigua de més lluny. Canonades més llargues, bombes més potents, molta energia, filtres més estrets i murs més alts. No n’hi ha prou.

La novetat és que entra en batalla una nova arma, la resiliència que, sens dubte, ajudarà a guanyar la guerra contra la vulnerabilitat, generant ciutats, països, estructures i ciutadans cada vegada més resilients.

La ONU va organitzar la Conferència Mundial sobre la Reducció dels Desastres que es va celebrar el 2005 a Hyogo (Japó) i per això es coneix amb el nom de “Marc d’acció de Hyogo”. Allà es va aprovar, per a la dècada 2005-2015 un programa d’augment de la resiliència de les nacions i les comunitats davant dels desastres amb l’objectiu de promoure un enfocament estratègic i sistemàtic de reducció de la vulnerabilitat a les amenaces, perills i riscos, mitjançant l’augment de la resiliència de les nacions i les comunitats davant dels desastres.

Però quantes persones entenen bé el concepte de resiliència? La seva definició és clara, és la capacitat que tenen els cossos per tornar a la seva forma original després d’haver patit deformacions degudes a l’acció d’una força.

Aprofundim en la definició i comprovarem que provoca un augment de la capacitat de recuperació de les ciutats en dos fronts oberts: per afrontar l’allau humana que es preveu (en 30 anys, les dues terceres parts de la població mundial viurà en àrees urbanes), i per assumir les conseqüències de l’avís del Panell Internacional sobre Canvi Climàtic, que ens recorda que les pèrdues econòmiques mundials derivades dels desastres han arribat a afectar en els últims 20 anys a més de 200 milions de persones que pateixen amenaces i perills en la seva vulnerabilitat física, social, econòmica i ambiental.

inundació ciutat.jpg

Si bé és cert que els fenòmens d’origen hidrometeorològic provoquen la immensa majoria dels desastres, també ho és que els esforços per reduir el risc invertint en estructures de defensa no resolen del tot el problema, tot i que cada vegada s’inverteix més en això. Per això s’aposta per integrar en les polítiques i en la planificació, programes de desenvolupament sostenible i reducció de la pobresa i rebre el suport de la cooperació i l’associació a nivell bilateral, regional i internacional, perquè el desenvolupament sostenible, la reducció de la pobresa, el bon govern i la reducció dels riscos de desastre són objectius que es reforcen mútuament.

Aprofundim encara més en el concepte de la resiliència. En l’àmbit individual, tots coneixem persones que, davant de situacions adverses, no només aconsegueixen tirar endavant sinó que aprenen del mal tràngol i experimenten un desenvolupament personal harmoniós i positiu, en lloc d’enfonsar-se definitivament. Per explicar-ho, les ciències socials utilitzen el concepte físic de resiliència i l’apliquen emfatitzant que NO és invulnerabilitat, perquè a qui li toca patir, pateix, però el resilient té una capacitat molt acusada de gaudir d’una elevada qualitat de vida malgrat totes les experiències doloroses.

Si canviem persones per ciutats (que no són més que els recipients on les persones viuen), podem seguir el relat d’Eduardo Galeano “cada ciudad brilla con luz propia entre todas las demás. No hay dos fuegos iguales. Hay fuegos grandes, fuegos chicos y fuegos de todos los colores. Hay ciudades de fuego sereno, que ni se enteran del viento, y ciudades de fuego loco, que llenan el aire de chispas. Algunos fuegos, fuegos bobos, no alumbran ni queman; pero otros arden con tantas ganas que no se puede mirarlos sin parpadear y quien se acerca, se enciende”.

Galeano relaciona resiliència amb lluminositat i amb diversitat, perquè la resiliència ha de sorgir de la zona lluminosa de la urbs, la que la fa forta i es revela útil a partir de les diferències en la reacció davant circumstàncies adverses, generadores d’estrès; així, unes ciutats són devorades per l’adversitat, per desequilibrades i altres es recreen a millor malgrat l’adversitat.

Si bé en llatí, “resilio”, significa tornar enrere, rebotar, en català la resiliència és la capacitat humana universal per fer front a les adversitats de la vida, superar-les o fins i tot ser transformada per elles. Una ciutat resilient haurà de resistir a l’adversitat, sortejant dificultats, aprenent de les derrotes i reconstruint-a millor, transformant el negatiu en noves oportunitats i avantatges. Haurà de mantenir-se viva i creativa en un camí que, com la vida, es fa al caminar gràcies als forts vincles teixits al llarg de la seva existència. Haurà d’establir relacions socials constructives, dimensionar els problemes, mantenir l’esperança enfront de les dificultats, extreure aprenentatge de l’estrès, desenvolupar iniciatives i definir metes possibles d’assolir.

Així podrà recuperar-se o tornar al seu estat anterior, davant l’acció d’un agent extern, però no exactament al mateix estat, sinó a un estat tan bo com aquell però millorat per l’aprenentatge. Les tres amenaces que pengen sobre els gestors locals de l’aigua (sequera inundacions i contaminació), constitueixen el trio pervers que tenalla el present i el futur de les grans ciutats i per això el dels seus habitants.

El repte està en subministrar aigua durant i després d’un desastre, en lliurar-se de la seva fúria incontenible i en lluitar contra la seva contaminació i la de tot el que toca, en origen. Les empreses privades ofereixen solucions a força de tecnologies puntes, amb un cost que la ciutat (els ciutadans), ha d’assumir. Quan s’ho pot permetre, és qüestió de provar. Quan no … de poc serveix la tecnologia si no es pot (o no es vol), sufragar el seu cost.

La novetat és que ara ja es venen productes, serveis i solucions per a “crear resiliència”. La resiliència ha entrat al mercat per garantir “aigua bona”, reforçar infraestructures febles i tenir preparades en qualsevol cas respostes que permetin una ràpida recuperació i tornada a l’estat inicial després del desastre. El mercat ja ofereix solucions holístiques a mida, que s’adapten al lloc d’implantació, de la magnitud de la ciutat i als governs involucrats en les solucions necessàries i ho fa perquè veu clientela, ja que un terç de la població mundial pateix escassetat d’aigua com a mínim un mes a l’any.
Com que simultàniament la densitat de la població augmenta, és lògic que les infraestructures veteranes acusin una major debilitat. Per enfortir-les, ofereixen productes de resposta ràpida perquè saben que només en la primera dècada del nostre segle, afrontar els desastres naturals va costar gairebé $ 2.000 milions en el món i amb una resposta ràpida, s’estalvien vides, temps i diners.

No són infraestructures exclusivament el que cal, són sistemes d’alerta primerenca, és coordinació entre responsables i és, i això potser sigui el més nou, esforçar-se per apropar a totes les parts interessades i posar-les a debatre sobre el paper de la resiliència en la planificació de solucions en els dos àmbits principals: el més vistós que és el d’inundacions, esllavissades de terra i intrusions de la mar a la costa degudes a huracans i terratrèmols i el d’escassetat d’aigua, que és el més important, perquè ja són gairebé 200 milions les persones que viuen a les grans ciutats amb menys de 100 litres al dia d’aigua i perquè gairebé 1.000 milions conviuen amb l’escassetat estacional, sense arribar al almenys un mes a l’any aquests magres 100 litres diaris.

Xifres que van creixent amb el pas del temps, esperant que en 30 anys més de la meitat dels 6.000 milions de persones que viuran en grans ciutats pateixin d’escassetat d’aigua en els seus habitatges i ciutats. Sense aigua la ciutat s’atura, s’encongeix, es malalta i mor. Per això utilitzar l’arma de la resiliència suposa una taula de salvació per a la bona gestió de l’aigua, sigui quina sigui la seva disponibilitat, en combinar les diferents solucions de les que ja hem tractat aquí profusament amb incentius econòmics, mesures de regulació i avenços tecnològics. Només l’aliança fa possible la resiliència.
.

Tres exemples pràctics, per finalitzar:

• Reutilització industrial: El metro de Mumbai necessita 1.200 m³ diaris d’aigua per a les seves instal·lacions i derivar-los de la xarxa d’aigua potable seria un crim, tenint en compte l’escassetat generalitzada per a usos personals. La iniciativa privada va implementar una actuació resilient concreta, amb un sistema de ventilació estesa de cicle intern de flux continu, que ja s’havia utilitzat en un miler d’instal·lacions de tractament i tractament d’aigües residuals a tot el món. Així es va aconseguir airejar, sedimentar i decantar aigua residual en una planta compacta, energèticament eficient i rendible, per després filtrar i desinfectar, adaptant les instal·lacions a l’espai disponible i reutilitzant per a l’ús desitjat aigües residuals per a usos industrials.

• Reutilització domèstica: Singapur ja embotella la tercera part de l’aigua domèstica depurada i la gent la beu. Es l’anomenada NEWater.

• Drenatge urbà: Cada vegada més s’aposta per una alternativa al drenatge unitari mitjançant elements d’infiltració obligant a totes les noves actuacions urbanístiques en grans àrees metropolitanes per resoldre “en origen” el drenatge adequat de l’aigua de pluja que capten i retenen. Això es contempla en els programes de “ciutat permeable”, que han demostrat la seva eficàcia ja a Lió, tot i que encara queda molt camí per recórrer en tot el que es refereix al que uns anomenen “pedagogia” i nosaltres preferim anomenar “educació emocional per la seducció ” En 2016, el comitè tècnic multidisciplinari d’aquesta ciutat va avaluar els costos d’inversió i d’operació de la gestió del drenatge urbà comparant la xarxa separativa convencional, amb els sistemes d’infiltració i concloent que aquests són sempre més barats, fins i tot a 60 anys vista. Els tubs són dues vegades més cars que la infiltració, fins a un 74% més cars a llarg termini
Resiliència és fer inversions prospectives en la reutilització de l’aigua. Només cal invertir en això, perquè com va escriure Josep Pla, “per viure, l’aigua és tan important com els sentiments”. I no hi ha qui visqui sense tots dos.
.

Imagen Lorenzo Correa

Lorenzo Correa
Enginyer civil & Coach

 

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: