FOMENTANT L’ESTALVI ENERGÈTIC A EDIFICIS PÚBLICS

Clece Manteniment té un compromís clar amb els Ajuntaments i altres entitats públiques: ajudar a estalviar energia i costos. Alguns exemples recents són la certificació energètica d’edificis històrics i emblemàtics, la telegestió energètica d’escoles o el monitoratge remot de comptadors elèctrics a dependències municipals.
.
.
CERTIFICACIÓ ENERGÈTICA D’EDIFICIS DE CULTURA I JUSTÍCIA

Clece Manteniment està acreditada amb la ISO 50001:2011 que garanteix la qualitat en la gestió de projectes de manteniment i serveis energètics a edificis i enllumenat públics.

Durant l’any 2015 va realitzar les certificacions d’eficiència energètica de 16 edificis del Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya), que sumen 72.000 m2. Alguns són especialment emblemàtics: Arts Santa Mònica, Arxiu Nacional de Catalunya, Palau Marc, Palau Moja, Santa Madrona, Arxius Històrics i Serveis Territorials de Lleida, Girona i Tarragona…

També per al Departament de Justícia va realitzar l’auditoria energètica de 10 dependències i la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE). Els edificis auditats inclouen els Jutjats de Reus (11.000 m2), els de Valls, els Jutjats Penals de Tarragona, els Jutjats i Audiència de Lleida (21.000 m2) i altres a Cervera, Solsona, Tremp i Seu d’Urgell.
.

.

ESTALVIAR COSTOS: PRIMER CONÈIXER, DESPRÉS DONAR SOLUCIONS

Les certificacions energètiques són un pas endavant per fomentar l’estalvi energètic. L’habitual és fer auditories per conèixer el comportament energètic dels edificis, però Clece Manteniment va oferir la certificació energètica com a millora a l’oferta de manteniment multi-tècnic per al Departament de Cultura.

La novetat és que la certificació permet traçar un mapa energètic dels edificis públics segons un software avalat pel Ministeri d’Indústria (CE3X), i que per tant s’alinea amb els plans d’estalvi estatals i compleix amb la transposició de les directives europees sobre eficiència energètica.

En efecte, l’eina de certificació energètica CE3X permet classificar energèticament els edificis en un ranking de l’A a la G, complint el Real Decret 235/2013, de 5 de abril. Els resultats es reporten a l’ICAEN per a la seva tramitació al Ministeri d’Indústria.

No és només una auditoria dels elements constructius, l’envolvent o les instal·lacions, sinó que contempla factors com són el consum i l’aprofitament de l’energia, i proposa solucions de millora que inclouen canvis a la il·luminació, calderes de biomassa, bombes  de calor d’alta eficiència, millora de la renovació d’aire, altres instal·lacions…

Donat que molts d’aquests edificis són històrics i de grans mides, la seva auditoria i certificació suposa certa complexitat i característiques especials. Aquells amb envolvent de pedra presenten una bona inèrcia tèrmica, però els interiors són freds i queden penalitzats per la necessitat de calefacció. Les façanes històriques no poden ser objecte de determinades actuacions i això fa que les propostes de millora es focalitzin en les instal·lacions. L’enllumenat de façanes, en canvi, és un factor on es pot aconseguir un important estalvi energètic.
.
.

Clece Manteniment instal·lacions i edificis públics i privatsMONITORAR I GESTIONAR L’ENERGIA A INSTAL·LACIONS MUNICIPALS

Clece Manteniment contribueix també a l’estalvi d’energia permetent monitorar en temps real i gestionar al complet la calefacció d’edificis públics.

És el cas de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que a través del seu Servei de Manteniment d’Edificis ha promogut la iniciativa de telemonitorar i telegestionar la sala de calderes del col·legi de primària CEIP Banús. La prova pilot, que podria aplicar-se a altres instal·lacions municipals, ha resultat àmpliament satisfactòria.

Clece Manteniment ha posat en marxa al novembre de 2015 un sistema per controlar mitjançant dispositius mòbils l’estat de la sala de calderes (3 calderes de gas ACV de condensació de 90 Kw). El monitoratge el fa l’Ajuntament, el conserge de l’escola i l’empresa de manteniment de les instal·lacions.

Els avantatges són evidents: control remot i programació de calendari i horaris des d’una tauleta o un mòbil. Es substitueix la gestió manual de les calderes, que sovint porta a consums excessius d’energia. I suposa un estalvi energètic considerable a l’arrencada de la calefacció a inici del curs o després de Nadal, donat que algunes escoles mantenen la calefacció encesa durant certes festes. Amb el sistema implementat per Clece Manteniment, l’encesa i apagat es poden fer des d’un mòbil o bé deixar-los programats.

Altres avantatges són el sistema d’alertes, el manteniment predictiu i el nivell de servei i confort per als usuaris. S’ha habilitat 4 tipus de temperatura desitjada: confort, econòmica, nit i vacances.

El software utilitzat és de codi lliure i per tant no depèn de proveïdors específics ni suposa despeses per llicències.

Els paràmetres controlats des dels mòbils abasten des dels més bàsics a altres complexos: temperatures, calderes enceses o apagades, electrovàlvula de gas, quadre elèctric, bombes, vàlvules mescladores… També les temperatures interior i exterior dels dos circuits de radiadors de què disposa l’escola.
.
.
ALTRES ACTUACIONS: MONITORATGE DE COMPTADORS ELÈCTRICS I SAIS EN TEMPS REAL

La forma habitual de controlar el consum d’energia és comparar les factures mensuals. En ple segle XXI, altres mètodes permeten monitorar els comptadors elèctrics d’edificis públics en temps real.

És el que ha fet l’Ajuntament del Vendrell, confiant en Clece Manteniment la lectura remota de comptadors de certs edificis municipals. Es fa via Cloud cada 15 minuts, podent conèixer el consum de cadascun d’ells durant el dia. Els edificis inclouen els de l’Ajuntament, la Policia Local, Urbanisme, l’Escola Àngel Guimerà, l’Escola Pau Casals, l’Escola Garbí, l’Escola Marta Mata, l’Escola Àngels Garriga, el Centre Cívic i el Mercat Municipal..

.

Sinué Rodríguez, responsable de Desenvolupament, Manteniment i Eficiència Energètica

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: