DREAMS, UN ESPECTACLE DE LA FURA PELS MUNICIPIS QUE POSA EN VALOR LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS

xarxa humana -dreams

La Fura dels Baus fa anys que treballa més a nivell internacional que a casa nostra. Tot i així arrel de l’ experiència viscuda als jocs paralímpics de Londres –on famílies de persones amb necessitats especials es van adreçar a la Fura per agrair haver fet realitat un somni impensable-  la Fura va decidir posar el seu gra de sorra en pro de la inclusió social tot fent un espectacle en petit format de la famosa Xarxa Humana, que ha estat element d’inauguració de jocs com els de Nanjing (Xina) o els mateixos paralímpics de Londres, posant a treballar el seu equip conjuntament amb Fundacions de persones necessitades de suport. Naixia aleshores un muntatge amb un gran component social.
.
Aquest espectacle dona l’oportunitat a persones amb necessitats especials de participar en un esdeveniment que marcarà les seves vides, perquè són ells els actors protagonistes d’un espectacle suspès a més de 40 m. d’alçada que es realitza en places de pobles i ciutats que embadaleix i commou al públic assistent.
Segons Gerard Costa, responsable d’Anigami, l’equip de seguretat de la Fura dels Baus, aquest espectacle els posa cada vegada la pell de gallina, ja que l’entusiasme amb que els participants i el públic ho viuen és una cosa inaudita.
.
No es tracta només d’un dia d’espectacle. Es tractat segons Costa, d’un treball en equip que dura uns mesos on col·laboren els coreògrafs de la Fura, l’equip tècnic d’Anigami, els terapeutes i futurs actors, i totes les persones de les entitats publiques i privades que s’involucren en el projecte.
.
És doncs un treball d’autoafirmació que culmina amb un espectacle extremadament  emotiu i colpidor, que demostra que amb el suport necessari tothom té oportunitats.
.

Manresa, Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès ja han viscut l’experiència
.
Aquest mateix Gener la Fundació AMPANS, tancava els actes de commemoració del seu 50è aniversari amb una jornada especial a la Plaça Sant Domènec  de Manresa, amb aquesta xarxa humana a 40 m. d’alçada de la Fura dels Baus. Una mostra d’agraïment als ciutadans i voluntaris que han recolzat l’entitat al llarg dels seus 50 anys de treball junt a les persones amb discapacitat intel·lectual.
.
Sota el lema: amb suports i en xarxa, no hi ha límits, hi ha oportunitats, un total de 87 persones es van apuntar a protagonitzar la xarxa humana.
.
Algunes de les emocions recollides durant l’esdeveniment han estat les de Meri  Garcia i Àxel Moll. La Meri, que treballa al restaurant Canonge que AMPANS té al centre de Manresa, explicava que abans de pujar es preguntava si en seria capaç, però se li notava a la cara que ho aconseguiria. En baixar explicava que ha perdut la por i que ja pensava en anar a Port Aventura.
.
L’Àxel Moll, és una altra de les persones usuàries d’AMPANS. Treballa a la secció de manipulats i, com la Meri, viu en una llar d’AMPANS. L’Àxel diu que no ha tingut gens de por i que quan la grua l’ha pujat amunt s’hi ha trobat molt bé. Mantenir l’equilibri i fer les figures, confessa, ha estat el més difícil.

Per AMPANS, segons explica Joana Tubau, responsable de comunicació  de l’entitat, aquest acte ha suposat tot un repte ja que ha comportat un treball de preparació a tots nivells que s’ha fet durant dos mesos amb l’equip de la Fura -especialment amb Raúl Vargas i Àgata Tantiñà-,  amb Anigami i el personal i usuaris d’AMPANS. “La Xarxa humana té un gran significat per una entitat com la nostra que té un sol eix, les persones. La xarxa és suport, oportunitats. El nostre lema diu: Junts fem futur. Les coses no les podem fer sols, necessitem la col·laboració, la complicitat, el suport de les persones. De fet, hem construït la xarxa amb totes les persones que formen part d’AMPANS: persones usuàries, treballadors, famílies, voluntaris, empreses que ens donen feina, col·laboradors i donants. Tots hi eren presents”.

.

.

Calen doncs almenys 2 mesos per preparar aquest esdeveniment lúdic-terapèutic a nivell de treball en equip entre persones amb necessitats especials, terapeutes, coreògrafs de la Fura, equip tècnic, etc. establint un vincle emocional i de proximitat únic.
.
Sant Cugat també inaugurava al 2014 la seva Festa Major amb aquest espectacle. En aquest cas ho feia la Fundació Catalonia juntament amb La Fura dels Baus, Anigami Experiències, ISDEC i la Taula per a persones amb discapacitat de l’Ajuntament de Sant Cugat. La mateixa fundació ja havia fet el mateix espectacle a Cerdanyola del Vallès un any abans.
.
L’espectacularitat i la bellesa de la posada en escena són alhora reclam i metàfora de valors molt potents relacionats amb el treball en equip, el repte compartit entre monitors i persones amb necessitats especials i l’estrenyiment del vincle emocional que els uneix.
.

Un espectacle tècnicament complex però segur
.
Dreams és una experiència multisensorial que juga amb la música, la llum, el color, els focs artificials, i els moviments sincronitzats dels components de la xarxa humana. Per dur-lo a terme cal un equip tècnic potent i expert.
.
En aquest cas, el responsable tècnic i de seguretat és Anigami que s’encarrega de posar grues de gran tonatge per suspendre una quarantena de persones a l’aire. Unes grues que mouen per sobre les places totes aquestes persones que realitzen les seves acrobàcies al ritme dels efectes cromàtics i sonors preparats per l’ocasió. A banda de les grues es requereixen equips mecànics, d’electricitat, de soldadura, i fins i tot a vegades cal fabricar utensilis especials. Tots els equips són especialitzats i homologats segons les directrius de seguretat europees.
.
A més Anigami incorpora un equip d’experts en rigging que calculen i instal·len els punts d’ancoratge  i s’encarreguen de la seguretat de totes aquestes persones.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: